Η Ρωσία πρέπει να σεβαστεί την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας και θα πρέπει να είναι «πολύ προσεκτική» με τις αποφάσεις που παίρνει για τη γειτονική της χώρα, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, σήμερα (Τετάρτη).
«Αυτό που πρέπει τώρα να κάνουμε, είναι να μην μπούμε σε μία αντιπαράθεση όπως ο παλιός Ψυχρός Πόλεμος. Εμείς δεν ψάχνουμε για αντιπαράθεση αλλά θέλουμε να καταστήμουμε σαφές ότι η κάθε χώρα θα πρέπει να σεβαστεί την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας. Η Ρωσία έχει υποσχεθεί πως θα το κάνει αυτό και πιστεύουμε πως είναι σημαντικό να κρατήσει τον λόγο της», είπε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός ΥΠΕΞ.
Συγκρούσεις στην Κριμαία
Όλα τα παραπάνω γίνονται, ενώ σήμερα χιλιάδες φιλοδυτικοί διαδηλωτές εισέβαλαν στο περιφερειακό κοινοβούλιο της Αυτόνομης Δημοκρατίας της Κριμαίας το οποίο επρόκειτο να συνεδριάσει με αντικείμενο την κατάσταση που διαμορφώνεται στη χώρα μετά την αποπομπή του φιλορώσου προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς. Οι οργισμένοι διαδηλωτές εισέβαλαν στο κτίριο του κοινοβουλίου, σπάζοντας τον αστυνομικό κλοιό. Οι φιλοδυτικοί διαδηλωτές – στην πλειονότητά τους Τάταροι – συγκρούστηκαν με τους φιλορώσους που είχαν οργανώσει αντιδιαδήλωση στη Σιμφερόπολη, την πρωτεύουσα της Κριμαίας.
Οι διαδηλωτές ήρθαν στα χέρια, εκτόξευσαν μπουκάλια οι μεν στους δε και αντάλλαξαν ύβρεις έξω από το κοινοβούλιο αλλά επενέβησαν οι αστυνομικές δυνάμεις και χώρισαν τις δύο αντίπαλες ομάδες, σχηματίζοντας μια αλυσίδα ανάμεσά τους. Να σημειωθεί ότι οι αστυνομικοί δεν ήταν οπλισμένοι.
Αποκλείστηκε η συζήτηση για απόσχιση της Κριμαίας
Ο πρόεδρος του τοπικού κοινοβουλίου Βολόντιμιρ Κονσταντίνοφ απέκλεισε κάθε συζήτηση για πιθανή απόσχιση της Κριμαίας από την Ουκρανία. «Το κοινοβούλιο δεν πρόκειται να συζητήσει την απόσχιση της Κριμαίας από την Ουκρανία. Πρόκειται για προβοκάτσια με στόχο την αμαύρωση του αυτόνομου κοινοβουλίου της Κριμαίας», είπε ο εκπρόσωπός του, απαντώντας ουσιαστικά στο αίτημα των φιλορώσων διαδηλωτών για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για το μέλλον της περιοχής.
Σε κατάσταση επιφυλακής ο ρωσικός στρατός
Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν διέταξε να γίνουν άμεσα ασκήσεις για να διαπιστωθεί το αξιόμαχο των ενόπλων δυνάμεων στο δυτικό τμήμα της χώρας, προβαίνοντας σε μια επίδειξη της ρωσικής στρατιωτικής ισχύος εν μέσω των εντάσεων με την Δύση όσον αφορά την Ουκρανία. Τα στρατιωτικά γυμνάσια θα διεξαχθούν σε δύο φάσεις και θα τερματιστούν την 3η Μαρτίου, ενώ σε αυτά θα πάρουν μέρος και δυνάμεις οι οποίες εδρεύουν στην κεντρική Ρωσία.
Ρώσοι αξιωματούχοι έχουν πει ότι η Μόσχα δεν θα επέμβει στα εσωτερικά της Ουκρανίας και έχουν κατηγορήσει τη Δύση ότι το πράττει ήδη. Το Ιντερφάξ μετέδωσε ότι η πρόεδρος της Άνω Βουλής της Ρωσίας, η Βαλεντίνα Ματβιένκο, είπε σήμερα πως η Μόσχα δεν προτίθεται να κάνει χρήση ισχύος.
Όμως ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ δήλωσε την Δευτέρα ότι τα συμφέροντα και οι υπήκοοι της Ρωσίας στην Ουκρανία απειλούνται, χρησιμοποιώντας μια ρητορική που παραπέμπει στις δηλώσεις που είχαν δικαιολογήσει την εισβολή ρωσικών δυνάμεων στη Γεωργία το 2008, όταν ο ίδιος ήταν πρόεδρος.
Στο Κίεβο μεταβαίνουν Ευρωπαίοι ΥΠΕΞ
Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ουγγαρίας, της Τσεχίας και της Σλοβακίας θα μεταβούν την Πέμπτη στο Κίεβο, «με την ελπίδα να συναντηθούν με την νέα ουκρανική κυβέρνηση που θα σχηματιστεί», δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος του ουγγρικού υπουργείου Εξωτερικών. Στη συνέχεια οι τρεις υπουργοί σκοπεύουν να επισκεφθούν το Ντόνετσκ, στην ανατολική ρωσόφωνη και ρωσόφιλη Ουκρανία, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.
Η Ουγγαρία, η Τσεχία και η Σλοβακία συμμετέχουν με την Πολωνία στην Ομάδα Βίζεγκραντ (V4), η συνεργασία της οποίας επικεντρώνεται σε θέματα ενέργειας και ασφάλειας, καθώς και στη συνεργασία με ανατολικές χώρες όπως η Ουκρανία και η Ρωσία.
Εξάλλου η Λιθουανία ανακοίνωσε ότι ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Λίνας Λινκέβιτσους θα μεταβεί επίσης στο Κίεβο αύριο.
ΝΑΤΟ: Ανεξαρτησία και απαραβίαστο συνόρων
Μια Ουκρανία «κυρίαρχη, ανεξάρτητη και σταθερή» αλλά και προσανατολισμένη «σταθερά προς τη δημοκρατία» συνιστά «ένα στοιχείο-κλειδί» για την ασφάλεια στην ευρωατλαντική ζώνη, επισημαίνουν σε ανακοίνωση που εξέδωσαν οι υπουργοί Άμυνας των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ οι οποίοι συνεδριάζουν σήμερα και αύριο στην έδρα της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας στις Βρυξέλλες.
Οι 28 χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ «συνεχίζουν να στηρίζουν την εθνική κυριαρχία και την ανεξαρτησία της Ουκρανίας, την εδαφική ακεραιότητά της, τη δημοκρατική ανάπτυξή της και την αρχή του απαραβίαστου των συνόρων της» προστίθεται στην ανακοίνωση. Οι αρχές αυτές αποτελούν «βασικούς παράγοντες για τη σταθερότητα και την ασφάλεια της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης αλλά και για την (ευρωπαϊκή) ήπειρο στο σύνολό της».
efsyn.gr