Pin It

Της Αννας Ανδριτσάκη

 

Το πράσινο φως για την ανακοίνωση του νέου χάρτη της ανώτατης εκπαίδευσης πήρε, χθες, από τον πρωθυπουργό ο υπουργός Παιδείας. Αμέσως μετά τη συνάντηση με τον κ. Σαμαρά, το μεσημέρι, στο Μαξίμου, ο κος Αρβανιτόπουλος προγραμμάτισε για σήμερα κιόλας συναντήσεις με τους αρχηγούς ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ και εντός των προσεχών ημερών θα προβεί και στην επίσημη ανακοίνωση.

 

Το σίριαλ, ωστόσο, με το σχέδιο «Αθηνά» και παράλληλα το κενό διοίκησης στα ΑΕΙ από την αρχή του χρόνου έχουν εντείνει τη δυσαρέσκεια των διοικήσεων των Ιδρυμάτων. «Περιμέναμε συνδιαμόρφωση του χάρτη βάσει ακαδημαϊκών κριτηρίων και μέσα από συλλογικές διαδικασίες, όχι από συναντήσεις «χωριστές και εν κρυπτώ», λένε χαρακτηριστικά εκπρόσωποι διοικήσεων υπονοώντας τις αλλεπάλληλες πιέσεις από τοπικούς και πολιτικούς παράγοντες αλλά και παραπέμποντας στην τακτική του υπουργού για κατά μόνας συναντήσεις που έχει προκαλέσει έως και έριδες μεταξύ των Ιδρυμάτων.

 

Αρκετοί διοικούντες έσπευσαν να προτείνουν το δικό τους σχέδιο συγχώνευσης ή συνένωσης. Πρόεδρος περιφερειακού ΤΕΙ πρότεινε το κλείσιμο των 10 από τα 17 τμήματα θέλοντας να προλάβει τυχόν άλλη εξέλιξη. Πανεπιστήμιο της Αθήνας έριξε την ιδέα της ομοσπονδιοποίησης των Ιδρυμάτων της Αττικής προκειμένου να εξασφαλίσει καλύτερη τύχη ενώ πολλά Ιδρύματα συνεχίζουν να διαγκωνίζονται ώστε είτε να διασώσουν τμήματά τους είτε να ωφεληθούν έναντι άλλων κατά τη συγχώνευση. (λ.χ. μεταφορά έδρας)

 

Η συγχώνευση των ομοειδών ανά τη χώρα τμημάτων παραμένει ως βασική συνταγή και θα επηρεάσει καθοριστικά τα ΤΕΙ (50%-60%) . Ωστόσο, επικράτησαν τα χωροταξικά κριτήρια, η πληρότητα των τμημάτων (επάρκεια, προσωπικό, υποδομές , αριθμός ενεργών φοιτητών), τα επαγγελματικά δικαιώματα. Όσο για τον τελικό αριθμό των συγχωνευόμενων, η μπίλια γύριζε μέχρι χθες. Γύρω στα 100 πάντα αλλά με συνεχείς αυξομειώσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, το πρωθυπουργικό γραφείο είχε ενεργό ρόλο στην υπόθεση που έχει αναστατώσει το πολιτικό-πελατειακό σύστημα το οποίο φαίνεται, πάντως, να λειτουργεί ακόμα δυναμικά.

 

Την ίδια στιγμή, στα ΑΕΙ δεν μπορεί να λειτουργήσει το νέο σύστημα διοίκησης: δεν έχουν εκδοθεί ΦΕΚ ούτε για τα Συμβούλια, ούτε για τη συγκρότηση τμημάτων σε σχολές. Τα πρυτανικά καταργήθηκαν, οι αντιπρυτάνεις δεν έχουν αρμοδιότητες, ενώ οι νέοι Σύγκλητοι δεν έχουν συγκροτηθεί εξαιτίας άλλων εκκρεμοτήτων. «Δυστυχώς η εσωστρέφεια που επιβλήθηκε στα Πανεπιστήμια με το νόμο 4009 έχει οδηγήσει σε μια μακρά περιπέτεια που δε φαίνεται να έχει τέλος. Αυτή την περίοδο υπάρχουν σοβαρές διοικητικές εκκρεμότητες και ασάφειες που δημιουργούν σοβαρές δυσκολίες στις διοικήσεις των Ιδρυμάτων» δηλώνει ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Τριαντάφυλλος Αλμπάνης.

Scroll to top