Στη Λευκωσία επικρατεί εκνευρισμός καθώς το τουρκικό σκάφος «Μπαρμπαρός» συνεχίζει τις έρευνες εντός της κυπριακής ΑΟΖ
Του Τάσου Τσακίρογλου
Στην Αγκυρα και στην Αθήνα θα βρεθούν σήμερα οι διαπραγματευτές της ελληνοκυπριακής και της τουρκοκυπριακής πλευράς για το Κυπριακό, Ανδρέας Μαυρογιάννης και Κουντρέτ Οζερσάι, οι οποίοι θα συναντηθούν αντιστοίχως με τον Τούρκο υφυπουργό Εξωτερικών Φεριντούν Σινιρίογλου και τον γενικό γραμματέα του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών Αναστάσιο Μητσιάλη.
Την ίδια ώρα, στη Λευκωσία επικρατεί εκνευρισμός, καθώς το τουρκικό πλοίο «Μπαρμπαρός» συνεχίζει τις έρευνές του δυτικά της Κύπρου και εντός της κυπριακής ΑΟΖ, με τη συνοδεία δύο πλοίων και ενός πολεμικού σκάφους.
Σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή της Κυριακής», ο Κύπριος πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης, είχε προειδοποιήσει πως εάν συνεχιστούν οι παραβιάσεις, θα αποχωρήσει από τις συνομιλίες.
Προβληματισμός
Η τακτική της Αγκυρας προκαλεί προβληματισμό, δεδομένου ότι οι διαπραγματεύσεις έχουν ήδη ξεκινήσει μετά την υπογραφή του Κοινού Ανακοινωθέντος από τους δύο ηγέτες στην Κύπρο. Αθήνα και Λευκωσία παρακολουθούν προσεκτικά τις τουρκικές κινήσεις, τις οποίες, σύμφωνα με πληροφορίες, συνδέουν αφενός με την άσκηση πίεσης στην εν εξελίξει διαπραγμάτευση και αφετέρου με την ταραχώδη εσωτερική κατάσταση στη γειτονική χώρα, στο επίκεντρο της οποίας βρίσκεται ο Ταγίπ Ερντογάν.
Στη χθεσινή «Μιλιέτ» ο πλέον επιφανής διπλωματικός συντάκτης, Σάμι Κοέν, χαρακτήρισε τις «χιαστί» συνομιλίες κάτι το εντελώς νέο και σημείωσε ότι «κατ’ αυτόν τον τρόπο η Τουρκία και η Ελλάδα θα λάβουν μέρος, έμμεσα, στις συνομιλίες μεταξύ των δύο κοινοτήτων».
Ο Ελληνοκύπριος διαπραγματευτής θα θέσει τα θέματα των εγγυήσεων, των εποίκων, το εδαφικό και την επιστροφή της περίκλειστης περιοχής της Αμμοχώστου. Από την πλευρά του ο Κ. Οζερσάι χαρακτήρισε πολύ σημαντική τη μετάβασή του στην Αθήνα, σημειώνοντας ότι είναι η πρώτη φορά που γίνονται τέτοιου είδους αμοιβαίες επισκέψεις. Παρόμοια επίσκεψη στην Αθήνα, είπε, είχε πραγματοποιήσει ο πρώην ηγέτης των Τουρκοκυπρίων Ραούφ Ντενκτάς το 1959, στο πλαίσιο των διεργασιών για την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας το 1960.
«Η ασυμφωνία στην Κύπρο δεν μπορεί να λυθεί μόνο μεταξύ Τουρκοκυπρίων και Ελληνοκυπρίων, πρόσθεσε, αλλά μέρος της είναι και οι εγγυήτριες δυνάμεις και από αυτή την άποψη, η πραγματοποίηση αυτών των επισκέψεων είναι πολύ σημαντική για τη δημιουργία ενός υγιούς διαλόγου μεταξύ όλων των πλευρών». Σε συνέντευξή του στην «Εφ.Συν.», ο πρώην πρόεδρος της Κύπρου, Γιώργος Βασιλείου, είχε ταχθεί υπέρ των «χιαστί» συνομιλιών, λέγοντας ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά τις επιδίωκε προκειμένου να καταλάβει τι σκέφτεται η Τουρκία.