27/02/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Δεκαπέντε κουτιά με στοιχεία είχε αφήσει στη σουηδική αστυνομία

Στιγκ Λάρσον: ήξερε τον φονιά του Πάλμε;

      Pin It

ΟΥΛΟΦ ΠΑΛΜΕ

 

 

 

 

 

 

 

 

Δέκα χρόνια συμπληρώνονται φέτος από τον θάνατο του μετρ του σουηδικού αστυνομικού μυθιστορήματος Στιγκ Λάρσον -πέθανε το 2004 σε ηλικία 50 ετών. Μόλις είχε παραδώσει στον εκδότη του την τριλογία του «Millennium» και δεν πρόλαβε να δει την παγκόσμια επιτυχία της, με μεταφράσεις σε 50 χώρες, πωλήσεις 73 εκατομμυρίων αντιτύπων, βραβεία και κινηματογραφικές μεταφορές. Είκοσι οκτώ χρόνια συμπληρώνονται αύριο και από τη δολοφονία του πρωθυπουργού της Σουηδίας Ούλοφ Πάλμε, ο οποίος πυροβολήθηκε καθώς επέστρεφε σπίτι με τη γυναίκα του από τον κινηματογράφο.

 

Πώς συνδέονται τα δύο πρόσωπα; Οπως αποδεικνύεται, ο δαιμόνιος συγγραφέας και δημοσιογράφος ερευνούσε συστηματικά για χρόνια την υπόθεση Πάλμε. Οπως αποκαλύπτει η εφημερίδα «Svenska Dagbladet» είχε παραδώσει 15 κουτιά με έγγραφα στη σουηδική αστυνομία, που εμφανίζουν ως εγκέφαλο του εγκλήματος τον Μπέρτιλ Βέντιν, πρώην αξιωματικό του στρατού, ο οποίος είχε σχέσεις με τις υπηρεσίες ασφαλείας της Νότιας Αφρικής.

 

Ο Λάρσον από το 1986 εστίασε τις έρευνές του σε ακροδεξιές ομάδες και στον Βέντιν, ο οποίος λίγο πριν από τη δολοφονία του Πάλμε είχε φύγει στη Βόρεια Κύπρο, όπου έκτοτε παραμένει. Ο Λάρσον, σύμφωνα με τη σύντροφό του Εύα Γκάμπριελσον, είχε παραδώσει τα αρχεία της έρευνάς του στις αστυνομικές αρχές, ωστόσο ποτέ δεν κλήθηκε για κατάθεση, εκτός από μια σύντομη τηλεφωνική συνομιλία.

 

Η συναρπαστική ιστορία, που θα μπορούσε να γίνει μυθιστόρημα, υπονομεύεται από το γεγονός ότι η αστυνομία δεν θεωρεί ύποπτο τον Βέντιν. Οπως χαρακτηριστικά δήλωσε η εισαγγελέας Σαρπ, που εδώ και χρόνια ασχολείται με την υπόθεση, «δεν συμπεριλαμβάνεται στη λίστα με τους υπόπτους». Ο ίδιος ο Βέντιν, 73 χρόνων σήμερα, έδωσε κι αυτός συνέντευξη στην εφημερίδα. «Δεν έχω τίποτα να χάσω από την αποκάλυψη της αλήθειας, αφού, ευτυχώς, δεν είμαι ο δολοφόνος», δήλωσε.

 

Το άλυτο μυστήριο της δολοφονίας του Πάλμε απασχολεί ακόμα έντονα τους συμπατριώτες του. Κατά καιρούς έχουν αναφερθεί διασυνδέσεις με τη Νότια Αφρική και το απαρτχάιντ, με Γιουγκοσλάβους κατασκόπους, διεφθαρμένους Σουηδούς μυστικούς πράκτορες, Κούρδους εξτρεμιστές. Αριστερός, ακτιβιστής, ο Λάρσον έκανε εμπεριστατωμένη έρευνα, όπως συνήθιζε. Ως αρχισυντάκτης του πολιτικού περιοδικού «Expo» υπήρξε αποκαλυπτικός για τη δράση ακροδεξιών κύκλων, σε σημείο να δέχεται απειλές για τη ζωή του.

 

Είχε την ατυχία να πεθάνει από καρδιακή ανακοπή, αφού ανέβηκε με τις σκάλες επτά ορόφους για να φτάσει στο γραφείο του. Παρ’ ότι δεν έζησε την τεράστια επιτυχία των βιβλίων του, διατηρούσε την πεποίθηση ότι θα έχουν απήχηση, όπως είχε εξομολογηθεί στους φίλους του. Τουλάχιστον είχε την ικανοποίηση ότι έλυσε πολλά μυστήρια, με το alter ego του Μίκαελ Μπλούμκβιστ, πρωταγωνιστή της τριλογίας «Το κορίτσι με το τατουάζ», «Το κορίτσι που έπαιζε με τη φωτιά», «Το κορίτσι στη φωλιά της Σφήγκας» (στα ελληνικά από τις εκδόσεις Ψυχογιός).

 

Επιμ.: Παρή Σπίνου

 

Scroll to top