→Επειτα από πολύμηνη έρευνα του ΣΔΟΕ, ο εισαγγελέας Διαφθοράς παρήγγειλε ποινική δίωξη σε βάρος του πρώην διευθυντή του ιδρύματος για ζημιά 1 εκατ. ευρώ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Του Νίκου Φωτόπουλου
Ποινική δίωξη σε βάρος του πρώην διευθυντή (απομακρύνθηκε πριν από λίγες εβδομάδες) της Εταιρείας Διαχείρισης και Αξιοποίησης του ΑΠΘ παρήγγειλε χθες ο εισαγγελέας Διαφθοράς, Αργύρης Δημόπουλος, για απιστία στην υπηρεσία από την οποία προήλθε ζημιά 1 εκατ. ευρώ. Είχε προηγηθεί πολύμηνη έρευνα του ΣΔΟΕ και κατ’ αντιπαράσταση με δύο πρυτάνεις του ιδρύματος εξέταση.
Στο επίκεντρο της έρευνας βρίσκονταν τα οικονομικά πέντε κυλικείων του ΑΠΘ που διαχειρίζεται η εταιρεία: εκείνων της Φοιτητικής Λέσχης, της Πολυτεχνικής Σχολής, του Τμήματος Νομικών – Οικονομικών Επιστημών, της Κεντρικής Βιβλιοθήκης και της Φιλοσοφικής Σχολής.
Οπως έγινε γνωστό, ο κατηγορούμενος πλέον πρώην διευθυντής φέρεται ότι δεν εισέπραττε τα μισθώματα από τους επιχειρηματίες που τα εκμεταλλεύονταν, δεχόταν μεταχρονολογημένες επιταγές, δεν καταλόγιζε τόκους υπερημερίας, έδινε σιωπηρές παρατάσεις στην εξόφληση των ενοικίων, δεν εισέπραττε επιταγές που είχε στα χέρια του, δεν ενημέρωνε τα άλλα μέλη της διοίκησης της εταιρείας και διέπραξε μια σειρά παραλείψεων που εντοπίστηκαν από την έρευνα.
Στην υπόθεση είχαν εμπλακεί αρχικά τα ονόματα του νυν πρύτανη του ΑΠΘ, Γιάννη Μυλόπουλου, και του πρώην, Αναστάσιου Μάνθου, που όμως, όπως προέκυψε, δεν είχαν καμιά ουσιαστική ευθύνη. Επίσης, πλημμελήματα προέκυψαν και για μέλη του Δ.Σ. της εταιρείας, αλλά δεν ασκήθηκε δίωξη λόγω παραγραφής.
Ολους τους προηγούμενους μήνες το ΣΔΟΕ πραγματοποίησε εξονυχιστικούς ελέγχους όσων παραστατικών μπόρεσε να εντοπίσει στην ΕΑΔΠ, ενώ έλαβε καταθέσεις από στελέχη και εργαζόμενους της εταιρείας. Στο πόρισμά του διαπιστώνει αξιόποινες πράξεις κακουργηματικού χαρακτήρα.
Ενδεικτική είναι η περίπτωση του κυλικείου της Βιβλιοθήκης το οποίο, λόγω της θέσης του (λειτουργεί σχεδόν επί 16ωρο ημερησίως), ήταν και το πλέον επίζηλο για τους ιδιώτες, έχοντας τους υψηλότερους τζίρους και φυσικά και το υψηλότερο ενοίκιο το οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες, ήταν κοντά στα 25.000 ευρώ τον μήνα.
Κι όμως, το κυλικείο αυτό μετά το πέρας της περσινής ακαδημαϊκής χρονιάς δεν ξανάνοιξε. Σύμφωνα με πηγή του ΑΠΘ, ο διαχειριστής του κυλικείου χρωστά ενοίκια σχεδόν ενός έτους (περίπου 300.000 ευρώ), αλλά και δεκάδες χιλιάδες ευρώ για ανεξόφλητους λογαριασμούς της ΔΕΗ.
Το καλοκαίρι του 2012 ο Τύπος είχε αποκαλύψει ότι ο διευθυντής της ΕΑΔΠ ήταν και μέτοχος ενός από τα πλέον κεντρικά bar-restaurant στην παραλία της Θεσσαλονίκης. Την ίδια ώρα, στενό συγγενικό πρόσωπο του συνεταίρου του συμμετείχε στην εταιρεία η οποία διαχειριζόταν το κυλικείο της Βιβλιοθήκης… Ουσιαστικά, ο διευθυντής της ΕΑΔΠ συναλλασσόταν με επιχειρηματικό όμιλο, το πρωί ως εκμισθωτής του και το βράδυ ως συνεταίρος του.