→29 «συνταγές» από τον συγκοινωνιολόγο Στ. Κωνσταντινίδη για πιο λειτουργικούς δρόμους
Και όμως υπάρχουν απλές λύσεις που χωρίς μεγάλο κόστος μπορούν να βελτιώσουν την κίνηση των πεζών και των οχημάτων στο κέντρο των πόλεων. Η τοποθέτηση αριθμών στα φανάρια, ένα μέτρο που εφαρμόζεται από χρόνια και με επιτυχία σε μεγαλουπόλεις, όπως η Νέα Υόρκη και η Κοπεγχάγη, μπορεί να βοηθήσει τον οδηγό να φτάσει στον προορισμό του χωρίς να έχει ανάγκη από ηλεκτρονικό πλοηγό. Αρκεί να έχει την πληροφορία, π.χ., ότι πρέπει να στρίψει ή να σταματήσει στο φανάρι 122.
Δεν χρειάζεται παρά κοινός νους για να διαπιστώσει κανείς ότι η θέση των φαναριών διευκολύνει την «κατάληψη» των διαβάσεων για τους πεζούς από οχήματα! Αρκεί να μετακινηθούν από τις γωνίες των δρόμων στην αρχή της διαγράμμισης ώστε να φρενάρουν έγκαιρα οι οδηγοί και να μένει «καθαρός» χώρος για την κίνηση των πεζών. Μια διασταύρωση δρόμων, που διαθέτει ικανοποιητικές διαστάσεις, μπορεί να λειτουργήσει χωρίς φανάρια αν στο κέντρο της κατασκευαστεί ένας κυκλικός κόμβος, ο οποίος μπορεί να φυτευθεί και να ενισχύσει το πράσινο μιας πόλης.
Είναι μερικές από τις 29 «συνταγές» για πιο λειτουργικούς δρόμους, που επεξεργάστηκε ο συγκοινωνιολόγος Σταύρος Κωνσταντινίδης και περιέλαβε στο βιβλίο του «Εξυπνοι δρόμοι για μια ανθρώπινη πόλη», που παρουσίασαν χθες ο καθηγητής της Πολυτεχνικής Θεσσαλονίκης Σπύρος Βούγιας και ο βουλευτής Π. Τατσόπουλος.
Χ.ΤΖ.