troika

27/02/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η τρόικα «άδειασε» την BlackRock

Μετεξεταστέα… άφησε την BlackRock η τρόικα στις εξετάσεις, τις οποίες έδωσε για τις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών, ενώ ενέτεινε την «γκρίνια» της για τις περιορισμένες ιδιωτικοποιήσεις. Οι δανειστές ζήτησαν τα στοιχεία για να κρίνουν ποιες είναι οι πραγματικές κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών.
      Pin It

Οι δανειστές ζήτησαν τα στοιχεία για να κρίνουν ποιες είναι οι πραγματικές κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών

 

Των Κώστα Τσάβαλου, Μάριου Χριστοδούλου

 

ΤΡΟΪΚΑΜετεξεταστέα… άφησε την BlackRock η τρόικα στις εξετάσεις, τις οποίες έδωσε για τις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών, ενώ ενέτεινε την «γκρίνια» της για τις περιορισμένες ιδιωτικοποιήσεις δίνοντας νέες εντολές για ταχύτερη αξιοποίηση των κρατικών ακινήτων. Σύμφωνα με πληροφορίες, στη χθεσινή συνάντηση που είχαν οι Πολ Τόμσεν (ΔΝΤ), Ματίας Μορς (Ε.Ε.), Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ) με τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος Γιώργο Προβόπουλο εμφανίστηκαν καχύποπτοι με τα αποτελέσματα της διαγνωστικής μελέτης (stress test) που διενήργησε στο τραπεζικό σύστημα ο αμερικανικός οίκος. Τη μελέτη αυτή και τον τρόπο με τον οποίο έγινε από την Τράπεζα της Ελλάδος (σ.σ. με τη σύμφωνη γνώμη της ΕΚΤ) παρουσίασε ο Γιώργος Προβόπουλος στους δανειστές. Σύμφωνα με αυτήν, η κεφαλαιακή ζημία για τις τράπεζες υπολογίζεται ότι φθάνει στα 5,5 με 6 δισ. ευρώ.

 

Οι ξένοι από την πλευρά τους βρήκαν χαμηλό αυτό τον «λογαριασμό», ζητώντας να μην ανακοινωθούν ακόμη τα αποτελέσματα των stress tests αν δεν προηγηθεί δεύτερος κύκλος αξιολόγησης, ο οποίος θα γίνει σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων.

 

Το νέο ραντεβού με Προβόπουλο

 

Οι δυο πλευρές συμφώνησαν τις επόμενες τέσσερις με πέντε ημέρες, μέχρι δηλαδή το επόμενο ραντεβού που έχει ο διοικητής με τους αξιωματούχους της Ε.Ε. και του ΔΝΤ, η τεχνική αντιπροσωπεία να «σκανάρει» τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η ΤτΕ προκειμένου «καλή τη πίστει» να έχουν πλήρη εικόνα της μεθοδολογίας που ακολουθήθηκε. Πηγές από την ΤτΕ δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να υπάρξει μία επί τα χείρω αναθεώρηση των κεφαλαιακών αναγκών των τραπεζών, η οποία όμως σε κάθε περίπτωση θα είναι μικρή και δεν θα ξεπερνά τα 200 με 300 εκατ. ευρώ. Να σημειωθεί ότι προχθεσινό δημοσίευμα των Financial Times ανέβαζε στα 20 δισ. ευρώ αυτές τις απαιτήσεις, προκαλώντας ισχυρό νευρικό κλονισμό στην κυβέρνηση που έψαχνε το «βαθύ λαρύγγι»… Οι ίδιες πηγές πάντως υποστηρίζουν ότι η έκθεση της BlackRock, που θα δοθεί κατά πάσα πιθανότητα μέχρι την ερχόμενη Πέμπτη 6 Μαρτίου στη δημοσιότητα, δεν θα αποκλίνει από το βασικό σενάριο των stress tests και τις ανάγκες των 6 δισ. ευρώ για τις τράπεζες. Θα πρέπει να τονιστεί ότι στην έκθεση υπάρχει και η δυσμενής παραδοχή, τακτική που ακολουθείται κατά κόρον στα stress tests που ανεβάζει πάνω από τα 8 δισ. ευρώ τον λογαριασμό των αναγκών για το σύνολο του τραπεζικού συστήματος.

 

Η επικριτική διάθεση της τρόικας συνεχίστηκε και στον τομέα των αποκρατικοποιήσεων. Οι δανειστές έμειναν ικανοποιημένοι σε επίπεδο ωρίμανσης έργων, όχι όμως σε επίπεδο εκτέλεσης. Στη συνάντηση που είχαν με τη διοίκηση του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων δεν έκρυψαν τη δυσφορία τους για τις μεγάλες καθυστερήσεις που σημειώνονται στις αποκρατικοποιήσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, το ΤΑΙΠΕΔ παρουσίασε τον κατάλογο με τα 14 ώριμα projects συνολικής εκτιμώμενης αξίας 4 δισ. ευρώ, προκειμένου να πείσει τους ξένους ελεγκτές ότι προωθώντας τα περισσότερα εξ αυτών θα επιτευχθεί ο φετινός εισπρακτικός στόχος που έχει τοποθετηθεί στα 3,5 δισ. ευρώ από 1,3 δισ. ευρώ το 2013.

 

Εκτός του καταλόγου αυτού, ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ Κωνσταντίνος Μανιατόπουλος έδωσε και μία λίστα με τις 12 νέες αποκρατικοποιήσεις που θα ξεκινήσουν το επόμενο διάστημα. Από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι των δανειστών μας ζήτησαν να προχωρήσει το νομικό πλαίσιο για την τιτλοποίηση ακινήτων, από την οποία η ελληνική πλευρά εκτιμά ότι μπορούν να προκύψουν έσοδα 350-400 εκατ. ευρώ. Δεν πρέπει να λησμονείται ότι τα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις του ΤΑΙΠΕΔ πηγαίνουν στον «κουμπαρά» για την αποπληρωμή του χρέους.

 

Scroll to top