Τα τρία σημεία της προκήρυξης του ΤΑΙΠΕΔ που προκαλούν ερωτήματα. Αντίθετο και το Ναυτικό Επιμελητήριο Ελλάδος
→Το 67% των μετοχών που διαθέτει προς πώληση το ΤΑΙΠΕΔ μήπως είναι ακριβώς το ίδιο με αυτό που ζητούσε και η Cosco;
Της Χριστίνας Παπασταθοπούλου
Οχι μόνο αποφάσισε να πουλήσει το λιμάνι του Πειραιά, μη δίνοντας την παραμικρή σημασία στις καθολικές αντιδράσεις που σημειώνονται και οι οποίες όσο περνάει ο καιρός κορυφώνονται, αλλά επισπεύδει και τις διαδικασίες. Διά στόματος του υπουργού Ναυτιλίας Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη χθες στη Βουλή, έγινε γνωστό ότι μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή η σχετική πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την πώληση του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών του ΟΛΠ θα έχει δημοσιευτεί. Και όλα αυτά παρά τις γενικευμένες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης αλλά και τις ενστάσεις του ΠΑΣΟΚ, οι οποίες υποτίθεται ότι θα ληφθούν υπόψη, αλλά και μελετών που κατά καιρούς έχουν γίνει και τα συμπεράσματά τους είναι αντίθετα με τα σχέδια της κυβέρνησης.
Σημαντικό είναι το στοιχείο που δείχνει ότι ακόμα και το Ναυτικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΝΕΕ), που είναι θεσμοθετημένος σύμβουλος της κυβέρνησης σε θέματα ναυτιλίας, είναι αντίθετο με την πώληση του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών του ΟΛΠ, θέση η οποία αναφέρεται σε σχετική μελέτη του που είχε αποσταλεί στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, αλλά και στον υπουργό Ναυτιλίας τον Σεπτέμβριο του 2013.
Η μελέτη έχει τίτλο «Αναπτυξιακή Εθνική Ναυτιλιακή Στρατηγική», αποτελείται από 166 σελίδες και στη σελίδα 41 καταγράφεται η θέση του ΝΕΕ για το επίμαχο θέμα: «Το ΝΕΕ θεωρεί ότι η λειτουργία εντός του ΟΛΠ ενός μόνο φορέα παροχής λιμενικών υπηρεσιών μάλλον θα προκαλέσει αύξηση όχι μόνο του κόστους των λιμενικών υπηρεσιών αλλά και του κόστους θαλασσίων μεταφορών, με σοβαρές επιβαρύνσεις στο κόστος των αγαθών και της ανταγωνιστικότητας των εξαγωγών μας».
Το Επιμελητήριο υποστηρίζει τις παραχωρήσεις συγκεκριμένων λιμενικών δραστηριοτήτων με τρόπο ώστε να εξασφαλίζεται το τρίπτυχο αποτελεσματικότητα, ανταποδοτικότητα, ανταγωνιστικότητα.
Αξίζει, ωστόσο, να σταθούμε σε μερικά σημεία της προκήρυξης του ΤΑΙΠΕΔ, όπως αυτά διαμορφώθηκαν στην τελική τους μορφή και τα οποία προκαλούν εύλογα ερωτήματα:
1. Το 67% των μετοχών που αποφάσισε να διαθέσει προς πώληση το ΤΑΙΠΕΔ μήπως είναι ακριβώς το ίδιο με αυτό που ζητούσε και η Cosco; Μήπως μέσω της απόκτησης αυτού του ποσοστού ο νέος ιδιοκτήτης θα έχει τη δυνατότητα να προχωρήσει σε σημαντικές αλλαγές (ακτοπλοΐα, εργασιακές σχέσεις, καταστατικό κ.ά.) χωρίς τη γνώμη του Δημοσίου;
2. Η παράγραφος που προστέθηκε στο τελικό κείμενο και σύμφωνα με την οποία η σύμβαση παραχώρησης ΟΛΠ-Ελληνικού Δημοσίου (2002) θα μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης με τον νέο επενδυτή είναι ή όχι αντισυνταγματική; Νομικοί κύκλοι έλεγαν στην «Εφ.Συν.» ότι εφόσον η σύμβαση έχει ψηφιστεί από τη Βουλή μπορεί να αλλάξει μόνο με νέο νόμο.
3. Είναι δυνατόν να ορίζεται εκπρόσωπος επικοινωνίας για την πώληση υπάλληλος της Morgan Stanley στο Λονδίνο;