simferopoli-aerodromio-enoploi

28/02/14 ONLINE ΕΚΔΟΣΗ

Σκηνικό Ψυχρού Πολέμου στην Κριμαία

Το στρατιωτικό αεροδρόμιο της Σεβαστούπολης και το διεθνές αεροδρόμιο της Σιμφερόπολης έχουν καταληφθεί από Ρώσους ενόπλους – Καταδικάζει την «ένοπλη εισβολή και κατοχή» η Ουκρανία – Συνέντευξη Τύπου του Γιανουκόβιτς αναμένεται στις 3 μεσημέρι.
      Pin It

Ρώσοι στρατιώτες, φορώντας κράνη και αλεξίσφαιρα και υποστηριζόμενοι από τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού, έχουν αναπτυχθεί στην περίμετρο του στρατιωτικού αεροδρομίου της Σεβαστούπολης στην Κριμαία.

Όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ίντερφαξ, που επικαλείται στρατιωτικές πηγές στην περιοχή, οι στρατιώτες αναπτύχθηκαν στο στρατιωτικό αεροδρόμιο Μπελμπέκ για να αποτρέψουν την άφιξη «μαχητών».

Κατάληψη και στο διεθνές αεροδρόμιο της Σιμφερόπολης

Οι ένοπλοι που ανέλαβαν σήμερα τον έλεγχο του αεροδρομίου της πρωτεύουσας της Κριμαίας, της Σιμφερόπολης, περιπολούν τους χώρους του αλλά δεν έχουν μετακινηθεί προς τους τερματικούς σταθμούς των επιβατών και φαίνεται να επιτρέπουν την ομαλή λειτουργία του αεροδρομίου.

Αυτόπτης μάρτυρας δήλωσε στο Reuters ότι οι άνδρες, που φέρουν πλήρη εξοπλισμό μάχης και κρατούν πολυβόλα και αυτόματα όπλα, κινούνται ελεύθερα εντός και εκτός του πύργου ελέγχου.

Καταδικάζει την «ένοπλη εισβολή» η Ουκρανία

Ο υπουργός Εσωτερικών της Ουκρανίας δήλωσε το πρωί της Παρασκευής ότι οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις κατέλαβαν δύο αεροδρόμια της Κριμαίας και κατήγγειλε την κίνηση αυτή χαρακτηρίζοντάς την ένοπλη εισβολή και κατοχή.

Οπως είπε ο Αρσέν Αβάκοφ μέσω της σελίδας του στο Facebook, δεν σημειώθηκαν συγκρούσεις, ούτε υπήρξαν θύματα όταν ομάδα ενόπλων, που κατά τον ίδιο ήταν μέλη των ρωσικών ναυτικών δυνάμεων, ανέλαβαν τον έλεγχο του στρατιωτικού αεροδρομίου της Σεβαστούπολης, όπου βρίσκεται η βάση του ρωσικού Στόλου της Μαύρης Θάλασσας.

Ένοπλοι που, όπως είπε ο ίδιος, προέρχονταν από τη Ρωσική Ομοσπονδία, κατέλαβαν -αναίμακτα- και το διεθνές αεροδρόμιο της Συμφερούπολης στην Κριμαία.

«Θεωρώ ότι αυτό που συνέβη είναι ένοπλη εισβολή και κατοχή που παραβιάζει όλες τις διεθνείς συμφωνίες και τους κανόνες», είπε ο Αβάκοφ, περιγράφοντας την κατάληψη ως ένοπλη πρόκληση και κάνοντας έκκληση για διάλογο.

Για… βοήθεια κάνει λόγο ο Πούτιν

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έδωσε εντολή στην κυβέρνησή του να συνεχίσει τις συνομιλίες με την Ουκρανία σχετικά με τις οικονομικές και εμπορικές τους σχέσεις και να συμβουλευτεί τους ξένους εταίρους, περιλαμβανομένων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Ομάδας των 8, σχετικά με την οικονομική βοήθεια.

Η ανακοίνωση προσθέτει ακόμη ότι ο Πούτιν ζήτησε από την κυβέρνηση να εξετάσει το αίτημα της νότιας περιοχής της Ουκρανίας, της Κριμαίας, για ανθρωπιστική βοήθεια.

Εν αναμονή συνέντευξης Τύπου του Γιανουκόβιτς

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων, ο αποπεμφθείς πρόεδρος της Ουκρανίας αναμένεται να παραχωρήσει σήμερα (Παρασκευή) συνέντευξη Τύπου από τη Ροστόφ στον Ντον, πόλη που βρίσκεται περίπου 200 χιλιόμετρα μακριά από το Ντόνετσκ όπου το περασμένο Σάββατο ο Γιανουκόβιτς προσπάθησε να επιβιβαστεί σε αεροπλάνο. Έκτοτε δεν είναι γνωστό πού βρίσκεται. Η συνέντευξη Τύπου είναι προγραμματισμένη για τις 15:00 ώρα Ελλάδας.

[ Διαβάστε στην «Εφημερίδα των Συντακτών – Σαββατοκύριακο», που κυκλοφορεί εκτάκτως σήμερα Παρασκευή: «Κοσοβαροποίηση της Κριμαίας;» της Μαργαρίτας Βεργολιά, «Αχμέτοφ και Φιρτάς κινούν τα νήματα…» του Δημήτρη Σ. Φαναριώτη, «Αντιπολιτευτικά κινήματα κατά… παραγγελία;» του Μιχάλη Ψύλου ]

efsyn.gr με πληροφορίες από Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Scroll to top