Επρόκειτο για κάτι πολύ περισσότερο από ένα συνηθισμένο αποκριάτικο δρώμενο. Γιατί αυτά τα ποδήλατα της Θεσσαλονίκης μοιάζει να κουβαλούν πολλά και να πηγαίνουν μακριά…
→Σαν βγω απ' αυτή τη φυλακή… θα κάνω πεντάλ!
Της Στελλίνας Μαργαριτίδου
-Γκαρσόν!
- Εφτασε!
- Λοιπόν, από ορεκτικά πιάσε δύο ξεροψημένους άνεργους!
Το χαρακτηριστικό αυτό απόσπασμα του spot των ποδηλατών καρναβαλιστών της Θεσσαλονίκης σημαίνει πολλά για τον τρόπο που αντιλαμβάνονται τη ζωή, την εποχή, αλλά και τον δικό τους ρόλο σε αυτήν, στήνοντας την περασμένη εβδομάδα το «Φαγοπότι της Εξουσίας», που παίρνει θέση εκκίνησης στην οδό Βαλαωρίτου στην πλατεία Χρηματιστηρίου.
Καλλιτέχνες, άστεγοι ελεύθεροι κατασκηνωτές, πεζοί και ποδηλάτες, οροθετικοί, διαδηλωτές, ζώα για σφαγή… Ολοι ντυμένοι με τις ριγέ φόρμες των φυλακών –η αναζήτηση τω υλικών και το ράψιμο των στολών κράτησε βδομάδες– ανεβασμένοι στα ποδήλατα περιμένουν το σύνθημα της εκκίνησης.
«Σε αυτήν τη φυλακή θα πούμε το νερό νεράκι, εμπλουτισμένο με κυάνιο & αρσενικό, θα πληρώνουμε “στην υγειά μας”, θα περάσουμε χειροπέδες στη δημιουργικότητα των μαθητών, θα μαυρίσουμε τους δέκτες της ενημέρωσής μας, θα πνιγούμε από τον ρατσισμό, την αιθαλομίχλη και το μπετόν, χωρίς ελεύθερους χώρους, θα τρώμε μεταλλαγμένα σκουπίδια, θα υπερφορολογούμαστε από 0 ευρώ! Ελάτε να καρναβαλιστούμε στη μεγάλη ποδηλατική απόδραση με το “Φαγοπότι της Εξουσίας και τους Φυλακισμένους Πολίτες της”» έγραφε ανάμεσα στα άλλα η πρόσκληση, που είχε κυκλοφορήσει σε όλα τα στέκια της πόλης.
Ολοι όσοι είναι συγκεντρωμένοι εδώ μοιάζουν να διασκεδάζουν με την ψυχή τους. Το πάρτι… ξεχειλίζει στους κεντρικούς δρόμους της πόλης σαν ένα πολύχρωμο… πάτσγουορκ.
«Είναι ένας τρόπος αντίδρασης μέσα σε ένα κλίμα γιορτής. Οσο περίεργο κι αν σου φαίνεται, όλα αυτά μεταφέρουν ένα πολιτικό μήνυμα. Αλλωστε κι εμείς που λειτουργούμε μέσα από αυτοδιαχειριζόμενες συλλογικότητες είμαστε –εκτός από ποδηλάτες– άνεργοι, απολυμένοι, βαριά φορολογούμενοι. Η αντίδραση δεν έρχεται μόνο με μια πορεία. Είναι μια διαρκής στάση που προϋποθέτει την αφύπνιση. Προβάλλουμε απλώς το ποδήλατο για μία ακόμη φορά γιατί –σκέψου– το ποδήλατο είναι μεταξύ άλλων και το μεταφορικό μέσο της κρίσης» εξηγεί η Ελένη Λουαράσε, που έχει σπουδάσει Οικονομικά, μέχρι πριν από λίγο καιρό εργαζόταν ως διοικητική υπάλληλος σε κάποιο από τα media της πόλης και σήμερα είναι επί της ουσίας άνεργη.
Ενα άρμα με πολιτικούς που τρώνε μπροστά στην τηλεόραση, άρματα-κλουβιά για τους φυλακισμένους, καραμούζες, σερπαντίνες, κομφετί, ριγέ κουστούμια και παράξενες μύτες γλιστράνε πάνε σε δυο ρόδες αλλάζοντας όψη στην πόλη… Τσικνοπέμπτη και μια… χαρμόσυνη τσίκνα από τα ψησίματα έξω από τα μαγαζιά –αυτή είναι η δικιά μας αιθαλομίχλη– συνοδεύει την κουστωδία που ολοκληρώνει τη διαδρομή της για σήμερα με ένα μεγάλο πάρτι στο λιμάνι της πόλης – το κρασί και το φαγητό προσφέρονται έναντι συμβολικού αντιτίμου. Στη μουσική, η ομάδα κρουστών «Κρούση», πολλοί dj’s της πόλης και η τελική απογείωση του καρναβαλιού των ποδηλατών με το κάψιμο του καρνάβαλου (στον οποίον ο καθένας είναι ελεύθερος να δώσει ό,τι συμβολισμό θέλει…).
Νηστεία, φτώχεια και ποδήλατο
«Οι εμπνευστές της δράσης συγκροτούν μια ανοιχτή συλλογικότητα της πόλης χωρίς συγκεκριμένο όνομα. Κάθε χρόνο την ίδια μέρα καλούμε τους κατοίκους της Θεσσαλονίκης και άλλες συλλογικότητες να διασκεδάσουν μαζί μας το βράδυ της Τσικνοπέμπτης. Επιλέχθηκε η Τσικνοπέμπτη, επειδή είναι μια μέρα που συμβολίζει τη νηστεία. Με αυτόν τον τρόπο θέλουμε και εμείς να συμβολίσουμε τη νηστεία από το αυτοκίνητο», θα πει ο Κώστας Τερζόπουλος, από τα βασικά στελέχη της ομάδας που διοργανώνει τη δράση και άνθρωπος που έχει συνδέσει το όνομά του με την οικολογία. «Υπάρχει ένα πολιτισμικό κενό σε ό,τι αφορά τη χρήση του ποδηλάτου. Νομίζω πως το σημείο του ποδηλατόδρομου στη Νίκης είναι λάθος. Θα πρότεινα έναν ασφαλή, κλειστό ποδηλατόδρομο στη λεωφόρο Μεγάλου Αλεξάνδρου».
Η ζωή αποδεικνύεται ως συνήθως πιο επίμονη και ισχυρή από τα κάθε λογής σχέδια επί χάρτου. Και από τη μία η έλλειψη χρημάτων, από την άλλη η αύξηση της τιμής της βενζίνης, λίγο ότι κανείς δεν μοιάζει να σκοτίζεται ιδιαίτερα για τις καιρικές συνθήκες, όλα βοηθούν ώστε οι ποδηλάτες να αυξάνονται συνεχώς σε αριθμό.
…………………………………
Πολλαπλά μηνύματα
Το μήνυμα που επιθυμεί κατά βάση να αποστείλει –όσο και αν οι παραλήπτες του συχνά δηλώνουν άγνωστη διεύθυνση– έχει κάθε φορά να κάνει με τη σύγχρονη κοινωνική πραγματικότητα στην Ελλάδα κι αυτό είναι φανερό και στις περισσότερες από τις θεματικές ενότητες που κυκλοφόρησαν… στους δρόμους της πόλης σε δύο ρόδες τις προηγούμενες χρονιές: «Ο,τι λάμπει δεν είναι χρυσός», με βασιλιά Καρνάβαλο τον Μίδα, χρυσοθήρες και χρυσοδρέπανους Χάρους από τη Χαλκιδική, τους «Λιγνιτολάγνους από την Κοζάνη», τον «Τσολιά, τη Μέρκελ και τα Λουκάνικα Φρανκφούρτης», «Τα Υποβρύχια που Γέρνουν», το «Αγαλμα Καραμανλή που ψάχνει τη θέση του». Μεταξύ μας, όρεξη να έχει κανείς και το Καρναβάλι –ή τουλάχιστον τα μασκαρηλίκια…– στην Ελλάδα δεν σταματούν ποτέ…
………………………………………………………………………
Και σ' αυτό το Καρναβάλι κάνουμε πετάλι
Το Ποδηλατικό Καρναβάλι αυτο-οργανώνεται από μια ομάδα ενεργών πολιτών και υποστηρίζεται από τις συλλογικότητες: «Διεθνής Γυμνή Ποδηλατοδρομία», «Πολύχρωμοι Ποδηλάτες», «Παιδιά Εν Δράσει», «Οικολογική Κίνηση Θεσσαλονίκης», «Πράσινες Διαδρομές» και την Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας 2014.