01/03/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Τεχνο-ουτοπίες

Είναι εντυπωσιακό πόσο επίκαιρη είναι η ουτοπία του εκδημοκρατισμού μέσω της τεχνολογίας. Ερχεται και ξανάρχεται στο προσκήνιο χωρίς να χάνει τη φρεσκάδα της.
      Pin It

Είναι εντυπωσιακό πόσο επίκαιρη είναι η ουτοπία του εκδημοκρατισμού μέσω της τεχνολογίας. Ερχεται και ξανάρχεται στο προσκήνιο χωρίς να χάνει τη φρεσκάδα της

 

Γράφει η Βάλια Καϊμάκη

 

Παλιά τσατιζόμουνα με τα δύο πεπόνια στη μασχάλη: νέες τεχνολογίες και διεθνής πολιτική. Πόσες και πόσες φορές δεν πήρα την απόφαση να πετάξω το ένα και να αφιερωθώ στο άλλο. Ακόμα προσπαθώ.

 

Ελα όμως που η ζωή μετά από χρόνια αποφάσισε να φέρει την τεχνολογία και την πολιτική κοντά. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι πλέον απαραίτητο εργαλείο του πολιτικού μάρκετινγκ αλλά και του πολίτη. Πριν από μία τεχνολογική χιλιετία, το 1989, τα πενιχρά, τότε, μέσα έκαναν γνωστή την «επανάσταση» του Μπόρις Γέλτσιν. Από το δίκτυο το μάθαμε. Ταυτόχρονα, ήταν και η πρώτη δικτυακή πολιτική προπαγάνδα, γιατί αυτά που μαθαίναμε λίγη σχέση είχαν με την πραγματικότητα…

 

Επρεπε να περάσουν 20 χρόνια και να φτάσουμε στο 2011 για να αναδειχθούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ως το δημοκρατικότερο εργαλείο όλων. Αναφώνησαν όλοι εν χορώ ότι χωρίς twitter, η «αραβική άνοιξη» δεν θα υπήρχε! Και πού να αρθρώσεις αντίλογο. Ηταν όλοι εκστασιασμένοι, έγραφαν διθυράμβους κι αλίμονο σε όποιον δεν συμφωνούσε. Εμ! Πώς θα έμπαινε το facebook στο χρηματιστήριο χωρίς μια «αραβική άνοιξη»;

 

Και δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι ένα θαυμάσιο εργαλείο. Αν θες, το χρησιμοποιείς και για να δοξάσεις τη δημοκρατία (αλλιώς υπάρχει και η δυσφήμηση, η προπαγάνδα και τα άλλα καλά τα παιδιά). Αλλά μια «αραβική άνοιξη» θέλει και να σηκώσεις τον πισινό σου από τον καναπέ. Με MG γίνεται ο πόλεμος, παιδιά, όχι με 3G.

 

Με ψύχραιμο μυαλό, τρία χρόνια μετά, μπορούμε να συγχαρούμε αλλήλους που όλοι οι άσχετοι έμαθαν τα social media (μερικοί περνιούνται και για ειδικοί εν τω μεταξύ) και τα ενέταξαν και στην πολιτική επιστήμη. Αλλά θα παρακαλούσα όλους να μην ξεχνάμε ότι η ουτοπία του εκδημοκρατισμού μέσω της τεχνολογίας είναι προγενέστερη των δικτύων και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

 

Ο εκδημοκρατισμός είναι μία από τις εκφάνσεις της Ουτοπίας, κληρονομιά από τον Πλάτωνα. Ο δε εκδημοκρατισμός μέσω της τεχνολογίας έχει ήδη ηλικία μερικές δεκαετίες. Προέρχεται από τη βαθύτερη ουτοπία της χρήσης της μηχανής για την απελευθέρωση του ανθρώπου από τη σκληρή καθημερινότητα. Η μηχανή θα του επιτρέψει να έχει χρόνο ελεύθερο ώστε να καλλιεργήσει το πνεύμα του, να βελτιώσει τον νου και το σώμα του. Ο απώτερος στόχος είναι να κυριαρχήσει πλήρως στη φύση. Ο μεταφυσικός στόχος είναι να νικήσει τον θάνατο. Στην ιστορία, η τεχνολογική πρόοδος πάντοτε έτρεφε την ελπίδα για μια καλύτερη κοινωνία. Μεταφορές, τηλέγραφος, τηλέφωνο, δορυφόροι, μέσα μαζικής ενημέρωσης, όλα έγιναν αντικείμενο ουτοπικών λόγων.

 

Από την πλευρά τους, οι κοινωνικές ρίζες του δικτύου βρίσκονται στο έργο του Κλοντ Ανρί ντε Σαν Σιμόν (1760-1825) και των οπαδών του. Είτε πρόκειται για δίκτυο της γνώσης, των μεταφορών ή του χρήματος (η ελεύθερη κυκλοφορία των ιδεών, των κεφαλαίων και των ατόμων, η οποία βρίσκεται στην καρδιά της ευρωπαϊκής πολιτικής, βρίσκει άραγε εκεί την έμπνευσή της;), το δίκτυο χρησιμεύει ως πέρασμα από το φεουδαρχικό σύστημα στο βιομηχανικό. Το επόμενο μεγάλο στάδιο της θεωρητικοποίησης του κοινωνικού δικτύου βρίσκει την έκφρασή του στο πρόσωπο του Καρλ Μαρξ. Και μετά περνάμε στον 20ό αιώνα, τον Μάμφορντ, τον Κροπότκιν και τον Γκέντες, συνεχίζουμε με Μάρσαλ Μακλούαν και Νόρμπερτ Βίνερ.

 

Σήμερα, ουτοπιστές των μέσων κοινωνικής δικτύωσης βρίσκουμε σε κάθε γωνιά. Προφήτες της δημοκρατίας μέσα από τον υπολογιστή. Μια χαρά όλα. Απλώς να μην ξεχνάμε ότι η ζωή και η δημοκρατία είναι εκεί έξω…

 

[email protected]

 

………………………………………………………………………………………………………………………………..

 

e-ΔΙΚΤΥΑ 5G

 

Η τεχνολογία 5G μάς χτυπάει την πόρτα. Μέχρι το 2020 η χρήση του διαδικτύου από κινητές συσκευές θα είναι 30 φορές μεγαλύτερη από ό,τι το 2010. Δεν θα πρόκειται όμως για το ίδιο είδος κίνησης. Η χρήση του διαδικτύου θα έχει μεγαλώσει χάρη στον όλο και αυξανόμενο αριθμό των έξυπνων κινητών και των ταμπλετών, αλλά και χάρη στις όλο και περισσότερες «έξυπνες» μηχανές που θα χρησιμοποιούν το διαδίκτυο για να επικοινωνούν.

 

Η τεχνολογία 5G είναι μια νέα υποδομή που θα μας προσφέρει όλα όσα χρειαζόμαστε για να αντιμετωπίσουμε τη συνεχή αύξηση στη χρήση των επικοινωνιών και ιδιαίτερα ασύρματων, τόσο μεταξύ ανθρώπων όσο και μεταξύ μηχανών. Δεν θα είναι απλώς γρηγορότερη, θα φέρει μαζί της και νέες λειτουργίες και εφαρμογές. Για παράδειγμα:

 

eΥγεία: Η πρώτη τηλε-χειρουργική επέμβαση έλαβε χώρα το 2001 ανάμεσα στη Νέα Υόρκη και το Στρασβούργο. Τότε είχε χρειαστεί να νοικιαστούν πανάκριβες γραμμές, ενώ οι εντολές που δίνονταν από τις ΗΠΑ έφταναν στη Γαλλία με μικρή καθυστέρηση. Η 5G όχι μόνο θα μειώσει τις τιμές αλλά και τον χρόνο απόκρισης σχεδόν στο μηδέν.

 

Συνδεδεμένα σπίτια: Οι συσκευές στα σπίτια του μέλλοντος θα είναι συνδεδεμένες, δίνοντας πληροφορίες για το περιβάλλον σε εμάς αλλά και επικοινωνώντας μεταξύ τους. Ενας έξυπνος θερμοστάτης μπορεί να «ειδοποιήσει» έναν ανιχνευτή καπνού και η συνδυασμένη πληροφορία μπορεί να βοηθήσει να αποφύγουμε μια φωτιά στο σπίτι. Τα σπίτια θα αναδειχθούν σε πηγές μαζικής πληροφόρησης και δεδομένων, τα οποία θα συλλέγονται από φορητές συσκευές για παρακολούθηση, έλεγχο και λειτουργία.

 

Ασφαλείς μεταφορές: Τα οχήματα μπορούν να γίνουν πολύ πιο ασφαλή χάρη στην ενσωμάτωση της τεχνολογίας. Φανταστείτε ότι οδηγείτε σ’ έναν αυτοκινητόδρομο μια βροχερή μέρα και βρίσκετε μπροστά σας ένα φορτηγό. Η ορατότητά σας είναι χαμηλή. Αν όμως το φορτηγό έχει κάμερα, θα μπορείτε να συνδεθείτε με αυτή και να πάρετε τις πληροφορίες που χρειάζεστε για το πότε θα προσπεράσετε.

 

Διασκέδαση: Με την τεχνολογία 5G θα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε εφαρμογές παντού. Ας πούμε ότι βρίσκεστε στο γήπεδο. Με την 5G θα μπορείτε να ξαναπαίξετε ενδιαφέρουσες φάσεις του παιχνιδιού από διαφορετικές οπτικές γωνίες στο κινητό ή την ταμπλέτα σας.

 

Η Ε.Ε. έχει ήδη επενδύσει 50 εκατ. ευρώ σε έρευνα για προγράμματα όπως τα METIS, 5GNOW, iJOIN, TROPIC, Mobile Cloud Networking, COMBO, MOTO και PHYLAWS, τα οποία εργάζονται στην αρχιτεκτονική και τις λειτουργίες του δικτύου 5G.

 

…………………………………………………………………………………………………………………………………..

 

e-ΕΙΔΗΣΕΙΣ

 

• Το Archive.is είναι μια δωρεάν δικτυακή υπηρεσία με την οποία μπορείτε να αποθηκεύσετε οποιαδήποτε σελίδα web επιθυμείτε και μάλιστα σε δύο μορφές: μία σε εικόνα και μία σε κείμενο. Επίσης το Archive.is δίνει και ένα συμπιεσμένο αρχείο το οποίο μπορείτε να ανοίξετε offline σε οποιοδήποτε browser. Δεν χρειάζεται ούτε εγγραφή ούτε εγκατάσταση οποιασδήποτε εφαρμογής.

• Η απάντηση της Microsoft στην Google είναι το Office Web Apps, μια υπηρεσία που μπορεί να χρησιμοποιήσει ο καθένας, απλώς με το πρόγραμμα πλοήγησης που διαθέτει μετονομάζεται σε Office Online. Και βρίσκεται σε νέα διεύθυνση, στο Office.com. Εκεί μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το Word Online, το Excel Online, το PowerPoint Online και το OneNote Online δωρεάν, αλλά και να συνεργαστείτε με άλλους χρήστες πάνω σε κείμενα, παρουσιάσεις και υπολογιστικά φύλλα. Συνεργάζεται με το Office που ήδη έχετε αλλά και όσοι δεν έχετε, πάλι μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε.

• Το «Facebook Check» είναι ένας οδηγός που έχει στόχο να βοηθήσει τους χρήστες της δημοφιλούς σελίδας κοινωνικής δικτύωσης να διαχειριστούν το προφίλ τους σωστά και με κριτική σκέψη. Δίνει τη δυνατότητα σε όλους μας να διαχειριζόμαστε απλά και εύκολα τα «αιτήματα φιλίας» που λαμβάνουμε, να ορίζουμε το ποιος μπορεί να δει τις κοινοποιήσεις μας, να μάθουμε πώς να διατηρούμε τον έλεγχο των δημοσιεύσεών μας, πώς να διαχειριζόμαστε τις λίστες των «φίλων» μας και πώς μπορούμε να απενεργοποιήσουμε και να «κλείσουμε» τον λογαριασμό μας.

 

Από το saferinternet.gr στη διεύθυνση http://saferinternet.gr/index.php?parentobjId=Page15

 

 

 

 

 

Scroll to top