ρ1

02/03/14 ONLINE ΕΚΔΟΣΗ

ΚΟΣΜΟΣ

Ρώσοι στρατιώτες πήραν όπλα από στρατιωτικές εγκαταστάσεις στην Κριμαία

Στην Κριμαία είναι πλέον αισθητή η παρουσία ενόπλων με στρατιωτικά σχεδόν σε όλες τις μεγάλες πόλεις, τις βάσεις και τα αεροδρόμια.
      Pin It

Ρώσοι στρατιώτες πήραν όπλα από μια βάση ραντάρ και ένα κέντρο εκπαίδευσης των ναυτικών δυνάμεων στην Κριμαία της νότιας Ουκρανίας και κάλεσαν το προσωπικό να σταθεί στο πλευρό των «νόμιμων» ηγετών της χερσονήσου της Κριμαίας, μετέδωσε το πρακτορείο Interfax.

Το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας υποστηρίζει ότι στην Κριμαία βρίσκονται ισχυρές ρωσικές δυνάμεις, ενώ πηγές από το Κίεβο αναφέρουν ότι ανοιχτά της Σεβαστούπολης εθεάθησαν και ρωσικά πλοία. Σε πολλά κυβερνητικά κτίρια κυματίζουν ρωσικές σημαίες, ενώ ο φιλορώσος πρωθυπουργός της αυτόνομης χερσονήσου -που για το Κίεβο είναι παράνομος- ανακοίνωσε δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Κριμαίας στις 30 Μαρτίου.

Το ειδησεογραφικό πρακτορείο επικαλείται πηγή του ουκρανικού υπουργείου Άμυνας που φέρεται να δήλωσε ότι Ρώσοι στρατιώτες πήραν πιστόλια, τουφέκια, φυσίγγια και πυρομαχικά από μια θέση ραντάρ κοντά στην πόλη Σουντάκ και απομακρύνθηκαν με αυτοκίνητο. Άλλη ομάδα του ρωσικού στρατού αφαίρεσε όπλα από ένα ουκρανικό κέντρο εκπαίδευσης του Ναυτικού στη Σεβαστούπολη, όπου ο ρωσικός στόλος της Μαύρης Θάλασσας διατηρεί βάση. 

Ο κυβερνήτης της ρωσικής περιφέρειας Μπέλγκοροντ, κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, δήλωσε ότι ένοπλες ομάδες προσπάθησαν να κόψουν το δρόμο που οδηγεί στην Ουκρανία.« Ένοπλοι περιφέρονται στην περιοχή… σε μια προσπάθεια να κόψουν το δρόμο από τη Μόσχα στην Κριμαία», δήλωσε σήμερα Κυριακή ο Γεβγένι Σαβτσένκο. «Αυτό είναι πράγματι ανησυχητικό».

Η μεταβατική κυβέρνηση της Ουκρανίας έθεσε τις ένοπλες δυνάμεις σε κατάσταση συναγερμού και ζήτησε από το ΝΑΤΟ, την Ε.Ε. και τις ΗΠΑ να εξετάσουν τις πιθανότητες υπεράσπισης της ακεραιότητας και της ανεξαρτησίας της χώρας, του λαού της αλλά και των πυρηνικών της εγκαταστάσεων.

Υπενθιμίζεται ότι χθες Σάββατο πραγματοποιήθηκαν διαδηλώσεις υπέρ και κατά της Ρωσίας και σε άλλες πόλεις της ανατολικής και νότιας Ουκρανίας, κινητοποιήσεις που στην πόλη Χάρκοβο σημαδεύτηκαν από επεισόδια με τουλάχιστον 90 τραυματίες.

 

Οι χώρες της Δύσης ανεβάζουν τους τόνους απέναντι στη Ρωσία

Οι ηγέτες της Δύσης αυξάνουν τις πιέσεις επί της Μόσχας, μετά το πράσινο φως του ρωσικού κοινοβουλίου χθες στον πρόεδρο Πούτιν να προχωρήσει προκειμένου να προστατεύσει τους Ρώσους πολίτες στην Κριμαία και τα ρωσικά συμφέροντα.

Η Ατλαντική Συμμαχία αποφάσισε τη σύγκληση σήμερα έκτακτης συνεδρίασης των 28 πρεσβευτών των χωρών μελών του ΝΑΤΟ, πριν από την διεξαγωγή της Επιτροπής ΝΑΤΟ-Ουκρανίας το απόγευμα, ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Αντερς Φογκ Ράσμουσεν.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ε.Ε. θα συνεδριάσουν εκτάκτως τη Δευτέρα. Η κατάσταση συζητήθηκε και από τους συμβούλους εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου. Ο υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος μεταβαίνει σήμερα στο Κίεβο όπου θα συναντηθεί με τη νέα ουκρανική ηγεσία. Θα συνοδεύεται από τον βρετανό ομόλογό του Ουίλιαμ Χέιγκ.

Οι ΗΠΑ κάλεσαν τη Ρωσία να αποσύρει τις δυνάμεις που έχει αναπτύξει στην Κριμαία της νότιας Ουκρανίας, διαφορετικά απειλείται με διεθνή απομόνωση και με «βαθιά» επίπτωση στις σχέσεις της με την Ουάσινγκτον. Στην τηλεφωνική επικοινωνίαπου  είχαν το βράδυ του Σαββάτου ο Μπαράκ Ομπάμα με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, λέγεται ότι πρώτος έθεσε στον Ρώσο πρόεδρο τις ανησυχίες του για τα σχέδια του Κρεμλίνου για πιθανή παρέμβαση στην Ουκρανία. Επαφή έγινε και μεταξύ του Αμερικανού υπουργού Άμυνας Τσακ Χέιγκελ με τον Ρώσο ομόλογό του. Ο Χέιγκελ υποστήριξε ότι η πρώτη επιλογή της Ουάσινγκτον είναι η διπλωματία. Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι πρόσθεσε ότι αν τίποτε δεν αλλάξει «η επίπτωση στις σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας καθώς και στη διεθνή θέση της Ρωσίας θα είναι «βαθιά»».

Όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, πολλές χώρες της Δύσης, μεταξύ τους η Γαλλία, η Πολωνία, η Βρετανία, υιοθέτησαν πολύ σκληρή γραμμή απέναντι στη Ρωσία. Ορισμένες, όπως ο Καναδάς, ανακαλώντας τον πρεσβευτή τους στη Μόσχα και ανακοινώνοντας ότι πιθανόν να μην μετάσχουν στη σύνοδο κορυφής της G8 στο Σότσι τον Ιούνιο, αν η Ουάσινγκτον πράξει το ίδιο.

Στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, που συνεδρίασε εκτάκτως χθες, η πρεσβευτής των ΗΠΑ Σαμάνθα Πάουερ ζήτησε την αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων από την Κριμαία και την αποστολή «διεθνών παρατηρητών» στην Ουκρανία.

efsyn.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Scroll to top