04/03/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Διπλωματικά… γυμνάσια

      Pin It

poutinΧιλιόμετρα μακριά από αυτό το σκηνικό «κινούμενης άμμου», ο Βλαντιμίρ Πούτιν έκανε χθες μια… αφ’ υψηλού ηγετική εμφάνιση, παρακολουθώντας από κοντά τα πολεμικά γυμνάσια, στο Κιριλόφσκι της δυτικής Ρωσίας, κρατώντας πίσω από το σαρδόνιο χαμόγελό του «σιγήν ασυρμάτου».

 

Διπλωματικά λαλίστατος «πίσω από τις λέξεις» ήταν, αντίθετα, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, από το βήμα της ετήσιας συνεδρίασης του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, στη Γενεύη. Κατήγγειλε ότι η νέα ηγεσία του Κιέβου «έχει σκοπό να χρησιμοποιήσει τους καρπούς της νίκης της για να καταφερθεί εναντίον των ανθρωπίνων δικαιωμάτων». Τόνισε ότι «είναι καθήκον της Μόσχας να προστατεύσει τη ρωσική μειονότητα από τους Ουκρανούς εθνικιστές», χωρίς να αναφερθεί αποκλειστικά και μόνον στην Κριμαία.

 

Εν κατακλείδι διεμήνυσε ότι, όπως συμβαίνει στη Συρία, έτσι και στην Ουκρανία «είναι απολύτως σημαντικό να αποστασιοποιούμαστε από τους εξτρεμιστές, που προσπαθούν παράνομα να αναλάβουν τον έλεγχο της κατάστασης, τροφοδοτώντας τη βία και την τρομοκρατία».

 

Τις ίδιες, λίγο-πολύ, θέσεις αναμένεται να επαναλάβει σήμερα ο Λαβρόφ, σε όλους τους τόνους, και στην επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Κάθριν Αστον, την οποία θα συναντήσει στη Μαδρίτη. Και μαζί με αυτές φυσικά θα επαναλάβει τις επιφυλάξεις της Μόσχας για την αποστολή ομάδας εξακρίβωσης του ΟΑΣΕ, που προωθεί τώρα ως μεσοβέζικη διπλωματική λύση η -μάλλον αμήχανη μπροστά στις καταιγιστικές εξελίξεις- Δύση, αλλά και την πρόθεση της ρωσικής Gazprom να αυξήσει τις τιμές του εισαγόμενου φυσικού αερίου στην de facto χρεοκοπημένη Ουκρανία, απειλώντας εμμέσως με «στραγγαλισμό» την επίσης δοκιμαζόμενη οικονομία της Ευρώπης…

 

Την τελευταία αυτή παράμετρο φαίνεται ότι έλαβαν σοβαρά υπόψη οι ΥΠΕΞ των «28», που συνήλθαν χθες εκτάκτως στις Βρυξέλλες, για να καταλήξουν σε προειδοποιήσεις -δεύτερη φορά μέσα σε μία εβδομάδα- για κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, εφόσον η Μόσχα δεν αποσύρει άμεσα τις δυνάμεις της από την Ουκρανία. Αν και απέφυγαν να δώσουν κάποια συγκεκριμένη διορία, λίγο αργότερα ανακοινώθηκε για την Πέμπτη κατεπείγουσα σύγκληση συνόδου κορυφής της Ε.Ε. για την κρίση στην Ουκρανία.

 

Στο ίδιο μήκος κύματος, επίσης χωρίς συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα, η Ουάσινγκτον προειδοποίησε με διεθνή απομόνωση τη Μόσχα, μέσα από οικονομικές και διπλωματικές κυρώσεις. Μια «πρόγευση» ήταν η απειλή για «πάγωμα» της συνόδου των G8, τον Ιούνιο, στο Σότσι, προοπτική με την οποία όμως λέγεται ότι ουδόλως συμφωνεί η Ιαπωνία…

 

Καθώς ο Μπαράκ Ομπάμα κατήγγειλε αργά χθες τη Μόσχα ότι παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο, «παίρνοντας λάθος θέση στην ιστορία», οι «New York Times» μιλούσαν για τη μεγαλύτερη πρόκληση της προεδρίας του, επισημαίνοντας ότι πολλοί Ρεπουμπλικανοί επιθυμούν «να προχωρήσει ένα βήμα πιο πέρα». Χθες το βράδυ, εν τω μεταξύ, συνεδρίασε εκ νέου και εκτάκτως -κατόπιν ρωσικού αιτήματος- το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, όπου ο Ρώσος πρέσβης Τσούρκιν ανέγνωσε επιστολή τού -νόμιμου κατά τη Μόσχα- προέδρου της Ουκρανίας, Γιανουκόβιτς, προς τον Ρώσο ομόλογό του, Πούτιν, ζητώντας του να επέμβει στρατιωτικά, καθώς «απειλείται η ασφάλεια και τα δικαιώματα των κατοίκων, κυρίως της Κριμαίας». Με ενδιαφέρον, δε, αναμενόταν στη συνεδρίαση αυτή η στάση της «συμμάχου» Κίνας.

 

Μέσα σε αυτό το κλίμα, συνεδριάζει εκτάκτως σήμερα το NATO, στις Βρυξέλλες, έπειτα από αίτημα της Πολωνίας και με την επίκληση του Αρθρου 4 του Βορειοατλαντικού Συμφώνου, βάσει του οποίου προβλέπονται διαβουλεύσεις οποτεδήποτε κάποιο κράτος-μέλος εκτιμά ότι απειλείται η εδαφική ακεραιότητα, η πολιτική ανεξαρτησία ή η ασφάλειά του.

 

Scroll to top