04/03/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ουκρανικός πόλεμος στην Αθήνα

Η Ελλάδα θα... συνδράμει με την «τεχνογνωσία» της στην παροχή οικονομικής βοήθειας.
      Pin It

Η Ελλάδα θα… συνδράμει με την «τεχνογνωσία» της στην παροχή οικονομικής βοήθειας

 

Του Τάσου Τσακίρογλου

 

Η πολιτική αντιπαράθεση κυβέρνησης – αντιπολίτευσης, μετά την Οικονομία, μεταδίδεται ταχύτατα και στο εύφλεκτο χωράφι της εξωτερικής πολιτικής, με εστία αυτή τη φορά όχι το Κυπριακό, αλλά τις δραματικές εξελίξεις στην Ουκρανία.

 

Ο ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε νέα επίθεση στην κυβέρνηση, την οποία χαρακτήρισε «ουραγό των εξελίξεων», αλλά και στον Ευάγγελο Βενιζέλο, τονίζοντας ότι η επίσκεψή του στην Ουκρανία, «η οποία ήρθε να καλύψει την απουσία της ελληνικής προεδρίας, ήταν μόνο για επικοινωνιακή χρήση και δεν είχε καμία ουσιαστική συμβολή στην επίλυση της κρίσης».

 

Παράλληλα, η Κουμουνδούρου σχολίασε αρνητικά την πρόταση του υπουργού Εξωτερικών για την παροχή οικονομικής βοήθειας με τη συμμετοχή του ΔΝΤ στην Ουκρανία, όπου μάλιστα η Ελλάδα θα συνδράμει με την «τεχνογνωσία» της. «Η πρόταση δείχνει την απερίγραπτη ανεδαφικότητα των προτάσεων της σημερινής ελληνικής κυβέρνησης» ανέφερε, προσθέτοντας: «Δεν μπορεί ο ΥΠΕΞ της χώρας να λειτουργεί ως «εντολοδόχος» ισχυρών γεωπολιτικών συμφερόντων και χρηματοπιστωτικών δυνάμεων». Εμμεσες αιχμές κατά του Ευάγγ. Βενιζέλου εξαπέλυσε από τη Σλοβενία και ο Αλέξης Τσίπρας. «Είναι απαράδεκτο και επικίνδυνο ότι το ευρωπαϊκό πολιτικό κατεστημένο ανέχεται το νεοναζιστικό «Δεξιό τομέα» σε θέσεις εξουσίας. Είναι απαράδεκτο και επικίνδυνο ότι το ευρωπαϊκό πολιτικό κατεστημένο ανέχεται έναν πρωθυπουργό που χαιρετά ναζιστικά» υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

 

Από την πλευρά των Ανεξάρτητων Ελλήνων ο τομεάρχης Εξωτερικών, Τέρενς Κουίκ, κατηγόρησε τον Ευάγγελο Βενιζέλο ότι «πήγε στην Ουκρανία, είδε και απήλθε, χωρίς να προβεί στην παραμικρή δήλωση για τους νεοναζί και τους παρακρατικούς της σημερινής μη νόμιμης και πραξικοπηματικής κυβέρνησης». Επίσης, τόνισε ότι «είναι προφανές ότι αυτές τις οδηγίες είχε λάβει από την Καγκελαρία της Μέρκελ, η οποία πρωταγωνιστεί στην πολιτική της Ε.Ε. και σέρνει από τη μύτη την ελληνική προεδρία». Ο κ. Κουίκ, ωστόσο, άδραξε την ευκαιρία και για εσωκομματικές αιχμές, αναφορικά με τη φιλολογία περί συνεργασίας ΑΝ.ΕΛΛ. – ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας ότι το κόμμα του «δεν έχει καμία σχέση με την πολιτική στα εθνικά θέματα που εκφράζουν σχεδόν ταυτόσημα η συγκυβέρνηση Ν.Δ. – ΠΑΣΟΚ με τον ΣΥΡΙΖΑ».

 

Ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, εξέφρασε την ανησυχία του για τις εξελίξεις στην Ουκρανία, σημειώνοντας: «Δεν πρέπει να υπάρχει καμία εμπλοκή της Ελλάδας στους σχεδιασμούς ΗΠΑ – Ε.Ε., καμία συμμετοχή σ' αυτό το επικίνδυνο παιχνίδι ανταγωνισμών με τη Ρωσία», ενώ κάλεσε τον ελληνικό λαό σε εγρήγορση.

 

«Η Ελλάδα δεν μπορεί παρά να λειτουργήσει ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης και να ενθαρρύνει όλες τις πρωτοβουλίες που αποσκοπούν στην αποτροπή μιας νέας αιματοχυσίας και στη διαφύλαξη της ακεραιότητας της χώρας. Η Ουκρανία δεν αποτελεί πεδίο για την επιβεβαίωση των κομματικών σχεδίων ουδενός» ανέφερε η ΔΗΜΑΡ.

 

Σε έντονο ύφος ήταν η απάντηση του Ευάγγελου Βενιζέλου. «Λυπάμαι γιατί οι πολιτικοί αρχηγοί, όπως ο κ. Τσίπρας και ο κ. Καμμένος, που φαίνεται ότι λειτουργούν συντονισμένα, προσπαθούν να μεταφέρουν στα θέματα της διεθνούς πολιτικής την τακτική που ακολουθούν στα θέματα εσωτερικής πολιτικής, στην οποία συγχωρούνται πολλές δημαγωγικές και ανεύθυνες στάσεις. Οταν αυτά τα μεταφέρεις στην ευρωπαϊκή και διεθνή πολιτική, μπορεί να οδηγηθείς στο περιθώριο και να βλάψεις καίρια τα ελληνικά εθνικά συμφέροντα». Την ίδια ώρα το υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του τόνιζε: «Αν τα κόμματα της αντιπολίτευσης είχαν αποφύγει την κριτική στα θέματα εξωτερικής πολιτικής, θα είχαν προστατεύσει και την αξιοπιστία τους και την στοιχειώδη εθνική ενότητα. Δυστυχώς, θέλησαν να εκτεθούν, παρασυρόμενα από φτηνές μικροκομματικές σκοπιμότητες».

 

Scroll to top