04/03/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Τρικλοποδιά στην προεδρία από Ουκρανία

Η επίσκεψη Βενιζέλου έδωσε το μήνυμα αναγνώρισης που επιζητεί η κυβέρνηση του Κιέβου από την Ε.Ε., αλλά ο Σαμαράς ζήτησε αναμονή ώστε να εκδηλωθεί η στάση των μεγάλων δυνάμεων και να ακολουθήσει η Αθήνα.
      Pin It

Η επίσκεψη Βενιζέλου έδωσε το μήνυμα αναγνώρισης που επιζητεί η κυβέρνηση του Κιέβου από την Ε.Ε., αλλά ο Σαμαράς ζήτησε αναμονή ώστε να εκδηλωθεί η στάση των μεγάλων δυνάμεων και να ακολουθήσει η Αθήνα

 

Του Μπάμπη Αγρολάμπου

 

Ενα βήμα πίσω από τη ζώνη των δραματικών πολιτικών εξελίξεων γύρω από την Ουκρανία θέλει να κρατήσει την ελληνική προεδρία της Ε.Ε. ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς.

 

Η κυβέρνηση περιμένει να αποκρυσταλλωθεί η ευρωπαϊκή πολιτική, καθώς η γερμανική κυβέρνηση τώρα δείχνει αμήχανη μπροστά στην αντίδραση της Μόσχας και την παρέμβαση των ΗΠΑ.

 

Τις υποχρεώσεις της ελληνικής προεδρίας της Ε.Ε. έχει αναλάβει σε αυτή τη φάση ο αντιπρόεδρος και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγ. Βενιζέλος. Η επίσκεψη στο Κίεβο έδωσε το μήνυμα αναγνώρισης που επιζητεί διεθνώς η μεταβατική κυβέρνηση της Ουκρανίας. Ωστόσο, οι δηλώσεις του υπουργού για παροχή τεχνογνωσίας στον οικονομικό τομέα δεν προκάλεσαν ευχαρίστηση στο Μαξίμου. Οι οδηγίες που έχουν δοθεί από τον κ. Σαμαρά στους υπουργούς Εξωτερικών και Εθνικής Αμυνας, οι οποίοι είναι σε συνεχείς επαφές με τους ομολόγους τους στην Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ, είναι να τηρηθούν χαμηλοί τόνοι, έως ότου διαφανούν οι διαθέσεις των μεγάλων παικτών, της Ουάσινγκτον και της Μόσχας.

 

Ελληνική αδυναμία

 

Σύμφωνα με κυβερνητικούς παράγοντες, αυτή την ώρα η Αθήνα δεν μπορεί να διαδραματίσει ρόλο για την εκτόνωση της κρίσης. Η κλιμάκωση φέρνει την ελληνική κυβέρνηση σε δύσκολη θέση και απέναντι στη Ρωσία, καθώς εκκρεμούν η υπογραφή της νέας συμφωνίας για το φυσικό αέριο με τιμή χαμηλότερη κατά 15% ονομαστικά και παράλληλα η προετοιμασία άλλων οικονομικών συμφωνιών, στους τομείς του εμπορίου και του τουρισμού. Οι συνέπειες της ουκρανικής κρίσης και κατ' επέκταση η αβεβαιότητα στις σχέσεις Ε.Ε.-Ρωσίας δεν μπορούν να εκτιμηθούν για την ώρα.

 

Η ουκρανική κρίση, σύμφωνα με τους ίδιους κυβερνητικούς παράγοντες, μπορεί να εξελιχθεί σε μείζον πρόβλημα για την Ε.Ε. και μάλιστα σε μια πολύ κρίσιμη περίοδο για τη ζώνη του ευρώ. Η επισήμανση του επικεφαλής της ΕΚΤ Μ. Ντράγκι στην Ευρωβουλή αποτελεί ένδειξη ανησυχίας και δεν είναι η μόνη. Οι σπασμωδικές κινήσεις της γερμανικής κυβέρνησης δημιουργούν επίσης ανησυχία για τη δυνατότητα της Ε.Ε. να διαχειριστεί τη μείζονα κρίση, πριν απειληθεί η εύθραυστη ανάκαμψη που διαφαίνεται στον ευρωπαϊκό περίγυρο.

 

Την Πέμπτη ο κ. Σαμαράς θα μεταβεί στο Δουβλίνο, όπου θα συνεδριάσει η ηγεσία του ΕΛΚ και εκεί θα έχει την ευκαιρία να συνομιλήσει με την καγκελάριο Μέρκελ.

 

Ενημέρωση Σαμαρά

 

Ο πρωθυπουργός αναμένει σήμερα από τον κ. Βενιζέλο ενημέρωση για τις απόψεις που διατυπώθηκαν στο συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών στις Βρυξέλλες και τις επόμενες κινήσεις προς Κίεβο και Μόσχα. Η πρώτη εκτίμηση πάντως είναι ότι θα χρειαστεί χρόνος για την εκτόνωση της κρίσης.

 

Στο εσωτερικό πεδίο, οι εμπλοκές στις συνομιλίες με την τρόικα αλλά και οι νέες ενδοκυβερνητικές εστίες, για τη διαθεσιμότητα ανάμεσα στον υπουργό Εσωτερικών Γ. Μιχελάκη και τους υπουργούς Οικονομικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Γ. Στουρνάρα και Κυρ. Μητσοτάκη, και του υπουργού Υγείας Αδ. Γεωργιάδη με το ΠΑΣΟΚ για το εισιτήριο των 5 ευρώ στην πρωτοβάθμια υγεία, οδήγησαν στην παρέμβαση του υπουργού Επικρατείας Δ. Σταμάτη και του διευθυντή του Πολιτικού Γραφείου του κ. Σαμαρά Κ. Μπούρα, προκειμένου να σταματήσουν οι δημόσιες διαφωνίες. Σύμφωνα με πληροφορίες, δόθηκε εντολή στον Κυρ. Μητσοτάκη να επανεξεταστεί η λίστα του δεύτερου κύκλου διαθεσιμότητας ώστε να μην πέσει και πάλι το βάρος στους δήμους, παραμονές των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών.

 

Scroll to top