Ο πρώην πρωθυπουργός άναψε φωτιές στη Χαριλάου Τρικούπη, καθώς χαρακτήρισε αδιανόητη την αποδοχή από το ΠΑΣΟΚ της τοποθέτησης του Γ. Παπαθανασίου στα ΕΛ.ΠΕ., ενώ με οργή αντέδρασαν παπανδρεϊκοί βουλευτές και στελέχη του Κινήματος φέρνοντας σε δύσκολη θέση την ηγεσία του
→Το θέμα που δημιουργήθηκε με την τοποθέτηση του υπ. Οικονομικών επί κυβέρνησης Κ. Καραμανλή έφερε και το μέγαρο Μαξίμου σε θέση άμυνας
Του Δημήτρη Κουκλουμπέρη
Αισθητή για μία ακόμη φορά το τελευταίο χρονικό διάστημα έκανε την παρουσία του o Γιώργος Παπανδρέου, προκαλώντας αμηχανία και έντονο προβληματισμό στα ανώτερα κλιμάκια της Χαριλάου Τρικούπη. Τα πυρά του πρώην πρωθυπουργού για την τοποθέτηση του Γιάννη Παπαθανασίου στην προεδρία των ΕΛ.ΠΕ. έφεραν την ίδια ώρα το μέγαρο Μαξίμου σε θέση άμυνας, αν και οι επιτελείς του απέφυγαν να απαντήσουν δημοσίως, αρκούμενοι στις απαντήσεις που έδωσαν οι στενοί συνεργάτες του Κώστα Καραμανλή.
Αναψε τα αίματα
Η επιλογή του Αντώνη Σαμαρά στο πρόσωπο του κ. Παπαθανασίου, προκειμένου να ρίξει γέφυρες στην καραμανλική πτέρυγα της Ν.Δ. και να τονώσει το απαραίτητο αίσθημα ενότητας της παράταξης εν όψει των διπλών εκλογών του Μαΐου, ήταν μια κίνηση που άναψε τα αίματα στο παπανδρεϊκό στρατόπεδο, αναβιώνοντας τον διαχρονικό πόλεμο ανάμεσα στις δύο πολιτικές οικογένειες, Παπανδρέου και Καραμανλή.
Η τριήμερη μάχη εντυπώσεων επικεντρώθηκε στον δημοσιονομικό εκτροχιασμό της χώρας, που οδήγησε στην ένταξη στα μνημόνια, με την κάθε πλευρά να επιρρίπτει την ευθύνη στην απέναντι. Αφορμή για τη νέα αιχμηρή δημόσια παρέμβαση του Γιώργου Παπανδρέου ήταν το γεγονός ότι o Γιάννης Παπαθανασίου υπήρξε ο τελευταίος υπουργός Οικονομικών της πενταετούς διακυβέρνησης Καραμανλή, o οποίος, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς της παπανδρεϊκής πτέρυγας, απέκρυπτε σκοπίμως το δυσθεώρητο μέγεθος του ελλείμματος, καθιστώντας το μη διαχειρίσιμο από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, η οποία «αναγκάστηκε» να προσφύγει στο ΔΝΤ.
Η εν λόγω υπόθεση αποκτά ωστόσο και εσωκομματική διάσταση, καθώς σε αντίθεση με τις παλαιότερες προσεκτικές του διατυπώσεις, ο πρώην πρωθυπουργός έστρεψε τα βέλη του κατά της ηγεσίας του Κινήματος και του Ευάγγελου Βενιζέλου. Ο Γιώργος Παπανδρέου χαρακτήρισε αδιανόητη την αποδοχή του Γιάννη Παπαθανασίου από το ΠΑΣΟΚ, ζητώντας την ανάκληση της απόφασης διορισμού του. Μάλιστα, θέμα παραίτησης άνοιξε πρώτος o πρώην υπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης, ενώ με οργή αντέδρασαν κι άλλοι παπανδρεϊκοί βουλευτές και στελέχη, όπως οι Θάνος Μωραΐτης και Γιώργος Πεταλωτής.
Για τα μάτια του κόσμου…
Πάντως, τα σχόλια των Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου και ο Δημήτρη Καρύδη ήταν κατά πολύ ηπιότερα και μάλλον για τα μάτια του κόσμου και τα αυτιά των παπανδρεϊκών, ενώ o Ευάγγελος Βενιζέλος επέλεξε τη σιωπή. Είναι άλλωστε δεδομένες οι εύθραυστες ισορροπίες στη δικομματική, με αποτέλεσμα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ να επιλέγει την «αφωνία» για το ζήτημα Παπαθανασίου. Αρκετά στελέχη του ΠΑΣΟΚ αναρωτιούνται αν o Ευ.Βενιζέλος είχε ενημερωθεί από τον πρωθυπουργό, αν προσπάθησε να τον μεταπείσει ή αν συναίνεσε εξ αρχής στο όνομα των καλών σχέσεων με τη Ν.Δ. και της προάσπισης της κυβερνητικής σταθερότητας. Διότι, όπως σημειώνουν, αν ισχύει η τρίτη εκδοχή, τότε επιβεβαιώνεται πανηγυρικά η κριτική ότι το ΠΑΣΟΚ έχει εξελιχθεί σε ουρά του Σαμαρά.
Σε κάθε περίπτωση, η ανάγκη της εκλογικής διάσωσης και η αγωνία της διεκδίκησης ενός μεριδίου από την πίτα των περιορισμένων και ίσως αμφιλεγόμενων κυβερνητικών επιτυχιών, ώστε η στρατηγική της συγκυβέρνησης να μπορεί να δικαιολογείται από τη Χαριλάου Τρικούπη και να παρουσιάζεται ως επιτυχημένη, οδηγεί σε επικοινωνιακά ξεσπάσματα και σε νέες ανώδυνες τριβές με τον μεγαλύτερο εταίρο.
Στο πλαίσιο αυτής της τακτικής εντάσσεται η ανακοίνωση σε σκληρή γλώσσα εναντίον της Συγγρού για την αφίσα που κυκλοφόρησε σχετικά με τη συμφωνία μείωσης στην τιμή του φυσικού αερίου, αλλά και η συνέχιση του σίριαλ της ανταλλαγής κατηγοριών με τον Αδωνι Γεωργιάδη.
Για το πεντάευρο
Το χθεσινό επεισόδιο είχε αντικείμενο την επιβολή τέλους 5 ευρώ στα πολυϊατρεία του Πρωτοβάθμιου Εθνικού Δικτύου Υγείας (ΠΕΔΥ), ζήτημα για το οποίο το ΠΑΣΟΚ χρέωσε στον υπουργό Υγείας αιφνιδιαστικές και βεβιασμένες ενέργειες, και τον ίδιο να δηλώνει από τηλεοράσεως ότι το συγκεκριμένο χαράτσι είναι «καταπράσινο» και συνιστά νομοθετική πρωτοβουλία του ΠΑΣΟΚ το 2011 επί κυβέρνησης Παπανδρέου.
Ανταπαντώντας, το Γραφείο Τύπου της Χαριλάου Τρικούπη επισήμανε ως θετική εξέλιξη το ότι «μετά την ανακοίνωσή μας, ο υπουργός Υγείας απεδέχθη ότι δεν είναι δυνατόν να πληρώνει 5 ευρώ ο πολίτης για τη συνταγογράφησή του, ούτε και να επιβαρύνεται κατά τη μεταβατική περίοδο λειτουργίας του νέου συστήματος».