04/03/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η ομάδα «Ρόδα» παρουσιάζει το cd «Seekers» - «Aναζητητές»

Γκουρτζίεφ, φιλόσοφος και μουσικός

      Pin It

Ρόδα είναι και γυρίζει. Με θέατρο και μουσική. Η ομάδα «Ρόδα» από το 1991 που δημιουργήθηκε δίνει έμφαση στην καθολικότητα της συμμετοχής των μελών της στη θεατρική διαδικασία (κείμενο, σκηνοθεσία, σκηνογραφία, μουσική, φωτισμός και κουστούμια), υπό τη γενική καθοδήγηση της Μαρίας Περετζή. Τώρα το μουσικό της τμήμα μάς γνωρίζει μια ενδιαφέρουσα δισκογραφική δουλειά. Το cd με τίτλο «Seekers» – «Aναζητητές» περιλαμβάνει δεκατρία κομμάτια βασισμένα στη μουσική του Γεώργιου Γεωργιάδη, Ελληνα φιλοσόφου του Πόντου, γνωστού ως Γκουρτζίεφ.

 

Η παρουσίαση θα γίνει την Πέμπτη (7 μ.μ.) στον 5ο όροφο του Public Συντάγματος. Η ομάδα θα δώσει κι ένα μικρό κοντσέρτο με έργα του Γκουρτζίεφ: Τάκης Πατερέλης (πιάνο, φλάουτο, σαξόφωνο), Πία Πιερράκου (πλήκτρα, φωνητικά), Δημήτρης Γασπαράτος (κιθάρα, κρουστά, μπάσο, φωνητικά).

 

«Πρόκειται για μια μουσική γεμάτη ενέργεια, ένταση και ποικιλία, με αναφορές σε μοτίβα λαών της Ασίας και σε ψαλμούς από ιερούς τόπους και μοναστήρια που επισκέφθηκε ο Γκουρτζίεφ, ένας από τους μεγαλύτερους φιλοσόφους του 20ού αιώνα», λέει ο Τάκης Πατερέλης. «Μέσα από τη μελέτη των πυθαγόρειων νόμων των δονήσεων, περιέγραψε τα στάδια της δημιουργίας και της εξέλιξης των γεγονότων του κόσμου και πρότεινε μια αρμονική συνύπαρξη παρελθόντος και μέλλοντος. Η φιλοσοφία του απευθύνεται στην πλειονότητα των ανθρώπων, χωρίς να τίθεται ζήτημα φύλου, καταγωγής, θρησκείας. Ο Γκουρτζίεφ περισυνέλεξε πληροφορίες για τον ρόλο της ανθρώπινης ζωής σε πολλές χώρες, καθώς και μουσικά έργα από παραδοσιακές θρησκείες. Μιλάμε για έναν τεράστιο όγκο μουσικών έργων, πάνω από 200, από κοινότητες της Ασίας και της Αφρικής, δερβίσικες μελωδίες και, βέβαια, τη μουσική των κινήσεων, αναπόσπαστο μέρος της διδασκαλίας. Στη μουσική του αναγνωρίζονται στοιχεία που υπάρχουν και σε θρησκείες όπως ο βουδισμός, ο χριστιανισμός και το σουφικό Ισλάμ».

 

Ο Γκουρτζίεφ γεννήθηκε το 1870 στην Αλεξανδρούπολη της σημερινής Αρμενίας (τότε περιοχή της Ρωσικής Αυτοκρατορίας), από πατέρα Πόντιο και μητέρα Αρμένια. Μεγάλωσε στο Καρς του Καυκάσου και από πολύ νέος ταξίδεψε σε Κεντρική Ασία, Αίγυπτο, Ρώμη, Ελλάδα. Επέστρεψε στη Ρωσία το 1912, όπου δίδαξε τη φιλοσοφία του οργανώνοντας ομάδες σε Μόσχα και Αγία Πετρούπολη. Μετά την επανάσταση του 1917, μαζί με ομάδα μαθητών του μετακινήθηκε στην περιοχή του Καυκάσου και κατόπιν στην Κωνσταντινούπολη. Το 1922 εγκαταστάθηκε με μαθητές του στο Παρίσι και ίδρυσε το Ινστιτούτο για την Αρμονική Ανάπτυξη του Ανθρώπου. Το 1924 επισκέφθηκε την Αμερική, διέλυσε το Ινστιτούτο του, χωρίς ωστόσο να σταματήσει να διδάσκει. Το 1949 πεθαίνει στο Παρίσι.

 

Ο Γκουρτζίεφ παραμένει αίνιγμα. Δεν αποκάλυψε την προέλευση της διδασκαλίας του, που στηριζόταν στη θέση ότι ο άνθρωπος ζει σε μια μορφή ύπνου χωρίς να έχει πραγματική γνώση της εξωτερικής, αλλά κυρίως της εσωτερικής του πραγματικότητας. Από αυτή την κατάσταση μπορεί να δραπετεύσει μέσω συνειδητής προσπάθειας και προσωπικής απόφασης να ταλαιπωρηθεί. Αλλωστε, η θεωρία του για την επιθυμία ήταν «αν θέλεις κάτι δικό σου για πάντα, δώρισέ το».

 

* INFO: Στην παρουσίαση συμμετέχει και ο Δημήτρης Περετζής, πρόεδρος του Ιδρύματος Γκουρτζίεφ. Είσοδος ελεύθερη.

 

Εφη Μαρίνου

 

Scroll to top