Με πολιτικές αποφάσεις θα προσπαθήσουν μέχρι τις εκλογές να αντιμετωπίσουν τα ακανθώδη ζητήματα κυβέρνηση και τρόικα
Του Κώστα Τσάβαλου
Το περιλάλητο δημοσιονομικό κενό του 2014, πάνω στο οποίο χτίστηκαν… μύθοι και πραγματικότητες για την έκβαση των διαπραγματεύσεων με την τρόικα, δεν υπάρχει πια! Μπορεί να ξεκίνησε το φθινόπωρο από τα 2,9 δισ. ευρώ, μέχρι την Καθαρά Δευτέρα όμως… μηδενίστηκε. Κυβέρνηση και δανειστές συμφωνούν τώρα ότι δεν υπάρχει δημοσιονομικό κενό για το τρέχον έτος και συνεπώς δεν «τίθεται ζήτημα πρόσθετων μέτρων». Το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος έκανε το θαύμα του ή οι διπλές εκλογές του Μαΐου;
Οι ισορροπίες… τρόμου επιβάλλουν ήπιες καταστάσεις μέχρι το καλοκαίρι. Δίχως ακρότητες. Με πολιτικές αποφάσεις μπορούν να αντιμετωπιστούν προσωρινά τα ακανθώδη ζητήματα. Τα «αποκαλυπτήρια» θα γίνουν μετά τις εκλογές και αφού θα έχει καθίσει ο κουρνιαχτός. Τα όποια μέτρα θα μεταφερθούν για την επόμενη διετία (2015-2016) και μέχρι τότε θα η χώρα θα πορεύεται με το πρωτογενές πλεόνασμα. Οι διαβουλεύσεις για το ύψος και τη διάθεση του πρωτογενούς πλεονάσματος θα συνεχιστούν εν αναμονή και των τελικών στοιχείων για τα έσοδα του Φεβρουαρίου τα οποία θα «περάσουν» στον προϋπολογισμό του 2013.
«Το κοινωνικό μέρισμα είναι κομμάτι προς αξιολόγηση σε συνάρτηση και με το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος. Το πλεόνασμα είναι ισχυρό και βιώσιμο», ανέφερε αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών μετά τη μαραθώνια σύσκεψη με την τρόικα στο υπουργείο Οικονομικών, η οποία ολοκληρώθηκε χθες τα ξημερώματα. Οι δανειστές διάκεινται αρνητικά στη διανομή μεγάλου μέρους του πρωτογενούς πλεονάσματος πριν από τις ευρωεκλογές και τις αποφάσεις των Ευρωπαίων εταίρων για την απομείωση του δημόσιου χρέους.
Σύμφωνα με πληροφορίες, υποστηρίζουν πως το 70% του πλεονάσματος θα πρέπει να διατεθεί για την καταπολέμηση της φτώχειας μέσω της χρηματοδότησης της δράσης για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα αλλά και τη στήριξη ομάδων του πληθυσμού που αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα, όπως οι μακροχρόνια άνεργοι. Η τρόικα θέλει και «μαξιλάρι» από το πλεόνασμα σε περίπτωση που προκύψουν «τρύπες» στην εκτέλεση του προϋπολογισμού, ιδίως λόγω των δικαστικών αποφάσεων για τους ένστολους και άλλους κλάδους εργαζομένων στο Δημόσιο.
Το Μεσοπρόθεσμο
Μετά τη συμφωνία για το δημοσιονομικό κενό του τρέχοντος έτους, οι διαπραγματεύσεις εστιάζονται στο κενό του 2015 ώστε να καταρτιστεί το νέο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο. Το υπουργείο Οικονομικών υποστηρίζει ότι για την επόμενη χρονιά οι πρόσθετες δημοσιονομικές ανάγκες δεν ξεπερνούν το 1 δισ. ευρώ, ενώ η τρόικα τις ανεβάζει πάνω από τα 2 δισ. ευρώ. Στα εργασιακά εμμένουν στις ομαδικές απολύσεις και μάλιστα με… νόμο. Οι δανειστές δεν θέλουν να ακούνε για το υπουργικό βέτο στις απολύσεις. Ζητούν να μην υπάρχει -νομικά- η δυνατότητα άσκησης «βέτο» από τον εκάστοτε υπουργό Εργασίας κατά τη διαδικασία χορήγησης άδειας για ομαδικές απολύσεις.
Σε εκκρεμότητα και το θέμα των απολύσεων-διαθεσιμοτήτων. Η τρόικα ζητάει συγκεκριμένα αποτελέσματα. Συνολικά 15.000 απολύσεις μέχρι το τέλος του 2014 και 25.000 διαθεσιμότητες. Εχουμε ήδη στο καθεστώς 21.000 υπαλλήλους, απαντά το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Οι υπόλοιπες 4.000 που απομένουν αφορούν τους ΟΤΑ. Δηλαδή το υπουργείο Εσωτερικών. Καλά κρατεί και η διελκυστίνδα για όσους επέστρεψαν με ασφαλιστικά μέτρα. Το Διοικητικής Μεταρρύθμισης ζητάει να «μετρήσουν» στον αριθμό των απολύσεων οι περίπου 1.650 συμβασιούχοι που διατηρούνταν σε θέσεις εργασίας με ασφαλιστικά μέτρα και προσωρινές διαταγές και απομακρύνθηκαν έπειτα από την απόρριψη των προσφυγών τους. Η τρόικα δεν έχει απαντήσει ακόμα.
Σήμερα ξεκινάει νέος κύκλος συναντήσεων της τρόικας με τους υπουργούς Υγείας και Ανάπτυξης, ενώ έως και την Παρασκευή οι εκπρόσωποι των δανειστών θα μεταβούν σε όλα τα εμπλεκόμενα υπουργεία.
……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………
Στο τραπέζι (και) σήμερα γάλα, φάρμακα, ψωμί, βιβλία
Τρίβουν τα χέρια τους οι θιασώτες των πολιτικών της «απορρύθμισης της αγοράς» στην κυβέρνηση, καθώς η τρόικα εμφανίζεται να εμμένει σθεναρά στη σκληρή γραμμή υιοθέτησης όλων των προτάσεων της λίστας με τις «μεταρρυθμίσεις» του ΟΟΣΑ και δεν δέχεται τη μερική απελευθέρωση σε γάλα, μη συνταγογραφούμενα φάρμακα-φαρμακεία, βιβλία και ψωμί που, σύμφωνα με την κυβερνητική προπαγάνδα, αναδεικνύονται σε κομβικά ζητήματα της διαπραγμάτευσης. Σήμερα οι εκπρόσωποι των δανειστών θα έχουν νέο κύκλο συναντήσεων τόσο με τον υπουργό Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη όσο και με τον υπουργό Υγείας Αδωνη Γεωργιάδη (σ.σ. είναι προγραμματισμένη από την περασμένη εβδομάδα), ωστόσο από τα ξημερώματα της Καθαράς Δευτέρας διοχετεύεται πως σε υπουργικό επίπεδο και επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, οι διαφορές είναι αδύνατο να γεφυρωθούν και ως εκ τούτου η συζήτηση πλέον διεξάγεται με πολιτικούς όρους. Πρακτικά αυτό σημαίνει πως η κυβέρνηση -η οποία δεν έχει αρραγές εσωτερικό μέτωπο ούτε στο θέμα της απελευθέρωσης της διάρκειας ζωής του «φρέσκου» παστεριωμένου γάλακτος, ούτε στην απελευθέρωση των αδειοδοτήσεων και του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των φαρμακείων που πάνε «πακέτο» με την πώληση των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων στα σούπερ μάρκετ- θα επιχειρήσει να υπερθεματίσει για τον κίνδυνο να καταψηφιστεί από τη Βουλή το σχετικό νομοσχέδιο και να προκληθεί κυβερνητική κρίση.
«Είναι μια κατάσταση τύπου «ή μένουμε όρθιοι ή πέφτουμε»» σχολίαζε χαρακτηριστικά κορυφαίος υπουργός το βράδυ της Κυριακής, δίνοντας δραματικό τόνο στη διαπραγμάτευση που βρίσκεται σε εξέλιξη, με επίκεντρο την απαίτηση της τρόικας να υιοθετηθούν και οι 326 συστάσεις της έκθεσης του ΟΟΣΑ συμπεριλαμβανομένης και της άμεσης κατάργησης των φόρων υπέρ τρίτων, και όχι το 80% αυτών όπως αντιπροτείνει η κυβέρνηση.