Στην Ουκρανία βρίσκονται οι παρατηρητές του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) έπειτα από την πρόσκληση που έλαβαν από τη μεταβατική κυβέρνηση της χώρας.
Οι παρατηρητές θα μεταβούν στην Αυτόνομη Δημοκρατία της Κριμαίας, της οποίας τον έλεγχο έχουν καταλάβει οι ρωσικές δυνάμεις.
«Μία αποστολή του ΟΑΣΕ, η οποία βρίσκεται στο Κίεβο, αναμένεται να ταξιδέψει στη χερσόνησο της Κριμαίας για να επιβλέψει την κατάσταση στην περιοχή», δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο επικεφαλής της ουκρανικής Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας Αντρέι Παρούμπι και πρόσθεσε πως η κατάσταση ασφαλείας στη χερσόνησο της Μαύρης Θάλασσας είναι «περίπλοκη αλλά σταθερή».
Η αποστολή, στην οποία συμμετέχουν αρκετά κράτη μέλη του ΟΑΣΕ —περιλαμβανομένων και απεσταλμένων των ΗΠΑ— αναμένεται να αρχίσει την Τετάρτη και θα έχει διάρκεια μίας εβδομάδας, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές στα γραφεία του ΟΑΣΕ στη Βιέννη. Οι πηγές αυτές πρόσθεσαν πως η αποστολή πιθανόν θα επεκταθεί για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
Αυτό που δεν έχει αποσαφηνιστεί μέχρι στιγμής είναι αν οι ρωσικές στρατιωτικές αρχές, που διατηρούν τον έλεγχο του εναέριου χώρου και των σημείων πρόσβασης, θα επιτρέψουν την είσοδο της ομάδας των παρατηρητών στην περιοχή.
Οι Ουκρανοί «σκοπεύουν να ξεκινήσουν την αποστολή ως ένα εθελοντικό μέτρο» και τα μέλη της «θα φιλοξενηθούν στο έδαφός τους ώστε να επισκεφθούν τις (στρατιωτικές) εγκαταστάσεις… για να διαλυθούν οι όποιες ανησυχίες», δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ένας διπλωμάτης του ΟΑΣΕ, ενώ ένας άλλος διπλωμάτης ανέφερε πως «η πρόσκληση αφορά το έδαφος της Κριμαίας, για το χρονικό διάστημα μεταξύ 5ης και 12ης Μαρτίου, (προβλέπει) την αποστολή 2 παρατηρητών από κάθε χώρα και (επικεντρώνεται στις) ανησυχίες σχετικά με τις στρατιωτικές δραστηριότητες της Ρωσίας».
«Αυτή την στιγμή η πρόσκληση αφορά αποκλειστικά στην Κριμαία, ωστόσο εάν σταλεί πρόσκληση από την Ουκρανία, η αποστολή θα μπορούσε να επεκταθεί και αλλού», συμπλήρωσε.
Ομπάμα: Δεν ξεγελούν κανέναν οι ισχυρισμοί του Πούτιν
Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, Μπαράκ Ομπάμα υποστήριξε ότι οι δηλώσεις του Ρώσου ομολόγου του Βλαντίμιρ Πούτιν για το θέμα της Κριμαίας «δεν ξεγελούν κανέναν» και προειδοποίησε ότι η Μόσχα, με την επέμβασή της στην Ουκρανία, κινδυνεύει να αποδυναμώσει τη θέση της στην περιοχή.
Ο Ομπάμα είπε ότι έχει λάβει γνώση των «πληροφοριών» σύμφωνα με τις οποίες ο Πούτιν εξετάζει διάφορες επιλογές που έχει για την αντιμετώπιση της ουκρανικής κρίσης. Όπως είπε ο Αμερικανός πρόεδρος, για τις ΗΠΑ, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τους συμμάχους τους «οι ενέργειες της Ρωσίας παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο».
«Ξέρω ότι ο πρόεδρος Πούτιν έχει προφανώς (…) μια διαφορετική ερμηνεία, όμως κατά την άποψή μου (οι ισχυρισμοί του) δεν πείθουν κανέναν», υπογράμμισε.
«Η διεθνής κοινότητα καταδίκασε την παραβίαση της εδαφικής ακεραιότητας και της εθνικής κυριαρχίας της Ουκρανίας από τη Ρωσία. Εμείς καταδικάσαμε την επέμβασή στην Κριμαία. Και κάνουμε έκκληση για αποκλιμάκωση και για την ανάπτυξη, αμέσως, διεθνών παρατηρητών», πρόσθεσε ο Ομπάμα, απαντώντας σε ερώτηση για την κατάσταση στην Ουκρανία.
Γιούλια Τιμοσένκο: «Η επανάσταση δεν έχει τελειώσει»
«Οι διπλωματικές προσπάθειες δεν επαρκούν· νομίζω ότι αυτό που πρέπει να γίνει είναι να επιβληθούν στη Μόσχα οικονομικές κυρώσεις. Ειδικά αν υπάρξει περαιτέρω κλιμάκωση της βίας», υποστήριξε η Τιμοσένκο σε συνέντευξή της στο ιταλικό ειδησεογραφικό τηλεοπτικό δίκτυο Sky TG24.
Η Τιμοσένκο επανέλαβε το αίτημα προς τη Δύση να προσφέρει βοήθεια στο Κίεβο στη σύγκρουση μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσίας, ειδικά για την Κριμαία. «Ζητώ από τη Δύση να παρέμβει σθεναρά σε διπλωματικό επίπεδο προκειμένου να βοηθήσει την Ουκρανία (…) η χώρα μου είναι αδύναμη απέναντι στη Ρωσία» συμπλήρωσε.
«Πιστεύω ότι ο απευθείας διάλογος είναι αδύνατος μετά τη (ρωσική) στρατιωτική επίθεση που υφίσταται η Ουκρανία» εκτίμησε η ίδια προτρέποντας τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών και τους ηγέτες της διεθνούς κοινότητας να «συνεχίσουν τις προσπάθειες μεσολάβησης και τις διαπραγματεύσεις με το Κρεμλίνο».
«Είμαι πεπεισμένη ότι οι ΗΠΑ, η Βρετανία και η Ευρωπαϊκή Ένωση θα κάνουν σεβαστή τη Συνθήκη της Βουδαπέστης και εμείς θα βοηθήσουμε να γίνει σεβαστό το διεθνές δίκαιο» συνέχισε η Γιούλια Τιμοσένκο, επαναλαμβάνοντας προτάσεις που ανήρτησε χθες στον προσωπικό της ιστότοπο.
«Η επανάσταση δεν έχει τελειώσει. Συνεχίζουμε τη μάχη και μεγάλες αλλαγές πρέπει ακόμη να πραγματοποιηθούν» προσέθεσε επίσης η Τιμοσένκο στην τηλεοπτική της συνέντευξη.
Σχετικά θέματα:
- Οι Ρώσοι απέκλεισαν το Στενό του Κερτς
- Ο ακήρυχτος πόλεμος της Κριμαίας
- Την Πέμπτη, η έκτακτη σύνοδος κορυφής της Ε.Ε. για Ουκρανία
efsyn.gr