Alexandris-Vasilis-dikigoroi-ekloges

04/03/14 ONLINE ΕΚΔΟΣΗ

Νέος πρόεδρος του ΔΣΑ ο Βασίλης Αλεξανδρής

Ο ποινικολόγος Β. Αλεξανδρής είπε πως το αποτέλεσμα «το δημιούργησε η βούληση των δικηγόρων» και πως «δεν αποτελεί έπαθλο για κανένα κομματικό σχηματισμό». Ιδιαίτερα χαμηλό το ποσοστό συμμετοχής στον δεύτερο γύρο.
      Pin It

Της Μαρίας Δήμα

Τον ποινικολόγο Βασίλη Αλεξανδρή ανέδειξε απόψε η κάλπη νέο πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών για την επόμενη τετραετία, καθώς στον δεύτερο γύρο των εκλογών έλαβε ποσοστό 70,67% , ενώ ο αντίπαλός του και Γιάννης Αδαμόπουλος έλαβε ποσοστό 29,33%. Ειδικότερα, ο Β. Αλεξανδρής (κατήλθε στις εκλογές χωρίς υποψήφιο συνδυασμό) επί συνόλου ψηφισάντων 9065 (21471 εγγεγραμμένοι) έλαβε 5755 ψήφους, δηλαδή ποσοστό 70,67%. Ο Γιάννης Αδαμόπουλος (από τον χώρο της ΝΔ) έλαβε ποσοστό 29,33%, δηλαδή 2388 ψήφους.

Σημειώνεται ότι το ποσοστό συμμετοχής στον δεύτερο γύρο ήταν ιδιαίτερα χαμηλό, καθώς ανήλθε στο 42,22%.

Υπενθυμίζεται ότι κατά την πρώτη αναμέτρηση ο Β. Αλεξανδρής, έλαβε ποσοστό 34,59% (3794 ψήφους) ενώ ο Γιάννης Αδαμόπουλος, 23,19% (2544 ψήφους).

Δηλώσεις 

Ο νέος πρόεδρος του ΔΣΑ προέβη στην εξής δήλωση: «Το σημερινό εκλογικό αποτέλεσμα δεν είναι προσωπικό αλλά αποτελεί τη δημιουργική βούληση των δικηγόρων και όποιος το χρεώσει σε πρόσωπα ηθελημένα παρερμηνεύει τη γνήσια βούληση των δικηγόρων. Η σημερινή μέρα δεν είναι η ημέρα αποτίμησης λαθών είναι η κορύφωση της απόφασης των δικηγόρων που άλλαξαν κεφάλαιο. Οι διεκδικήσεις θα γίνουν με άλλους συνδικαλιστικούς όρους, θέλουμε και μπορούμε να αυξήσουμε το κύρος να αλλάξουμε την καθημερινότητα μας όλοι μαζί, χωρίς διαχωρισμούς. Το σημερινό αποτέλεσμα δεν αποτελεί έπαθλο για κανένα κομματικό σχηματισμό. Και θα το περιφρουρήσουμε.»

Ο κ. Αδαμόπουλος δήλωσε, μεταξύ άλλων: «Συγχαίρω τον νέο πρόεδρο και του εύχομαι από καρδιάς επιτυχία στα καθήκοντά του για το συμφέρον της δικηγορίας. Το σημερινό αποτέλεσμα είναι ασφαλώς απόρροια δικών μας λαθών, για τα οποία αναλαμβάνω πλήρως την ευθύνη. Είναι όμως και προϊόν ευρύτερων κοινωνικοπολιτικών συσχετισμών και συνθηκών που εξέφευγαν των επιλογών μας και της δικής μας σφαίρας επιρροής.

Στη φορτισμένη περίοδο της θητείας μας, κληθήκαμε να διαχειριστούμε τις τύχες του Συλλόγου σε περιστάσεις που απείλησαν τη βιωσιμότητα του λειτουργήματος. Ορθώσαμε θεσμικό ανάστημα και σταθήκαμε όρθιοι μέσα σε μια θεσμική κοσμογονία νομοθετικής στοχοποίησής μας. Γίναμε δυσάρεστοι σε πολλούς και το πληρώσαμε. Αντέξαμε όμως και παρουσιάσαμε έργο που θα κεφαλαιοποιηθεί σε ομαλότερες περιόδους. Είμαι περήφανος γι’ αυτό το έργο.

Από την υπεύθυνη θέση που μας έταξε η δικηγορική οικογένεια, θα είμαστε – εγώ και οι συνεργάτες μου – παρόντες και στη νέα εποχή».

Ποιος είναι ο νέος πρόεδρος του ΔΣΑ

Ο νέος πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου της πρωτεύουσας γεννήθηκε στην Αθήνα το 1955. Έλαβε το απολυτήριο (εξαταξίου) Γυμνασίου από το Ε’ Γυμνάσιο Αρρένων Αθηνών. Ακολούθως σπούδασε στη Νομική Σχολή του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης. Αποφοίτησε τον Απρίλιο του έτους 1980.

Το έτος 1992 έλαβε διδακτορικό δίπλωμα από τη Νομική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Η διδακτορική του διατριβή, την οποία εκπόνησε υπό την εποπτεία του καθηγητή Ι. Μανωλεδάκη, έχει ως θέμα: «Το έγκλημα της εκβίασης». Η εν λόγω διατριβή δημοσιεύτηκε από τον εκδοτικό οίκο Αντ. Σάκκουλα το έτος 1995.

Από το έτος 1982 έως και σήμερα ασκεί συστηματικά δικηγορία. Κύριο αντικείμενο της επαγγελματικής του δραστηριότητας είναι ο χειρισμός ποινικών υποθέσεων (που αφορούν ιδίως τα πεδία των εγκλημάτων κατά της ζωής και της περιουσίας, οικονομικά εγκλήματα και εγκλήματα δια του τύπου) σε κάθε βαθμό δικαιοδοσίας.

Την τριετία 1995-1998 συμμετείχε ως διδάσκων στα σεμινάρια του Δ.Σ.Α. για τους νέους δικηγόρους.

Καθ’ όλη τη λειτουργία του επιστημονικού περιοδικού «ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ», του οποίου ιδρυτές ήσαν ο Ι. Μανωλεδάκης και ο Δ. Τσάτσος, ήταν στην ομάδα των τακτικών συνεργατών.

Έχει συγγράψει σειρά επιστημονικών μελετών που έχουν δημοσιευτεί σε επιστημονικά περιοδικά (όπως λ.χ. στην «ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ») καθώς και σε συλλογικούς τόμους ( λ.χ. σε: Αλεξανδρή/Τσόλκα, Διευκόλυνση ακολασίας άλλων και άσεμνα, Εκδ. Αντ. Σάκκουλα 1998, Ν. Κουράκη (Επιμ), Αντεγκληματική Πολιτική, Εκδ. Αντ. Σάκκουλα, 2001). Στις εν λόγω μελέτες πραγματεύεται ζητήματα που άπτονται του ουσιαστικού και δικονομικού ποινικού δικαίου, με συγκριτικές αναφορές και σε νομικά συστήματα της αλλοδαπής. Επίσης, σε επιστημονικά περιοδικά έχει δημοσιευτεί σειρά παρατηρήσεών του σε αποφάσεις της νομολογίας (από το έτος 1993 έως σήμερα).

Είναι μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Ποινικού Δικαίου και της Ένωσης Ελλήνων Ποινικολόγων. Είναι έγγαμος και πατέρας δύο παιδιών. 

 

efsyn.gr

Scroll to top