Η Γερμανία υιοθετεί την άποψη ότι μια μετριοπαθής στάση θα είναι προς το συμφέρον –κυρίως το οικονομικό, αλλά και το ενεργειακό– του συνόλου των Ευρωπαίων
→Ανώτατοι Γερμανοί διπλωμάτες συγκρίνουν τα όσα συμβαίνουν στην Ουκρανία με την εισβολή των Τούρκων στην Κύπρο
ΒΕΡΟΛΙΝΟ Του Παντελή Βαλασόπουλου
«Η Μέρκελ είναι η μόνη ηγέτις αυτή τη στιγμή που σε βάθος χρόνου γνωρίζει τόσο καλά τον Ρώσο πρόεδρο. Η καγκελάριος γνωρίζει πώς σκέφτεται και λειτουργεί ο Πούτιν», έλεγαν χθες στο Βερολίνο πηγές της καγκελαρίας, θέλοντας εν μέρει να εξηγήσουν τον πρωταγωνιστικό ρόλο που έχει αναλάβει το Βερολίνο, προκειμένου να επικρατήσει μια διπλωματική λύση στην Ουκρανία. Από εκεί και πέρα, τη Μόσχα και το Βερολίνο συνδέουν σχέσεις αλληλεξάρτησης. Και ίσως αυτές οι σχέσεις παίξουν καθοριστικό ρόλο, ώστε η διπλωματία να επικρατήσει τελικά.
Το Βερολίνο, κινούμενο εκτός της γραμμής που θέλει η Ουάσινγκτον να επιβάλει στους Ευρωπαίους, έχει αναλάβει τις δικές του πρωτοβουλίες, προσπαθώντας να συντάξει μαζί του και τους υπόλοιπους εταίρους στην Ευρώπη.
Στη γερμανική πρωτεύουσα ξέρουν πως δεν μπορεί να μείνει αναπάντητη η ρωσική παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου, όποια και αν είναι η δικαιολογία. Χαρακτηριστικά, ανώτατοι διπλωμάτες συγκρίνουν τα όσα συμβαίνουν στην Ουκρανία με την εισβολή των Τούρκων στην Κύπρο. Οπως λένε «και η Τουρκία τότε χρησιμοποίησε ως δικαιολογία τον κίνδυνο που υπήρχε για τους Τουρκοκύπριους από την επικράτηση των ακροδεξιών φιλοχουντικών Ελληνοκυπρίων». Επίσης, το Βερολίνο δεν μπορεί να αγνοήσει και τους φόβους που εκφράζουν απέναντι στη Ρωσία σημαντικοί του εταίροι, όπως η Πολωνία, οι χώρες της Βαλτικής και η Τσεχία.
Ομως, επικρατεί η άποψη ότι μια μετριοπαθής στάση θα είναι προς το συμφέρον –κυρίως το οικονομικό, αλλά και το ενεργειακό– του συνόλου των Ευρωπαίων. Ετσι, σε έναν πυρετό διεργασιών, ο υπουργός Εξωτερικών, Σταϊνμάγερ, πέρασε τις τελευταίες ημέρες τις περισσότερες ώρες μέσα σε ένα αεροπλάνο. Με πρωτοβουλίες και τηλεφωνήματα, που κρατούσαν έως αργά χθες τη νύχτα, η Γερμανία επιχειρεί να οργανώσει σήμερα μια έκτακτη σύνοδο στο Παρίσι. Στη σύνοδο αυτή γίνεται προσπάθεια να λάβουν μέρος οι υπουργοί Εξωτερικών της Ε.Ε., ο Ρώσος ομόλογός τους, Λαβρόφ και, το σημαντικότερο, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι. Εάν τελικά αυτό καταστεί δυνατό, θα είναι πολύ σημαντικό, καθώς στο ίδιο τραπέζι θα καθίσουν για πρώτη φορά από το ξέσπασμα της κρίσης Λαβρόφ και Κέρι. Χθες το απόγευμα, ο Σταϊνμάγερ δήλωσε ότι υπάρχουν κάποια προσωπικά μηνύματα αισιοδοξίας, ζήτησε να καθίσουν άμεσα όλες οι πλευρές σε ένα τραπέζι και τόνισε πως είναι πολύ ανήσυχος, καθώς, όπως είπε, «τα νεύρα είναι έτοιμα να σπάσουν στην Ουκρανία, αρκεί μια παρεξήγηση, ένα λάθος, για να ξεσπάσει η βία». Πάντως, ενδεικτικό της στάσης που τηρεί η Γερμανία είναι το γεγονός πως ο αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας και Ενέργειας, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, σχεδιάζει να επισκεφθεί κανονικά αύριο τη Μόσχα, σε ένα προγραμματισμένο ταξίδι και διαβεβαίωσε ότι η τροφοδοσία της Ευρώπης με φυσικό αέριο από τη Ρωσία δεν διακινδυνεύει. Την ίδια στιγμή, σημαντικότατοι παράγοντες της γερμανικής οικονομίας είναι αντίθετοι σε οποιαδήποτε ιδέα επιβολής οικονομικών κυρώσεων στη Ρωσία.
Η σχέση αλληλεξάρτησης περιγράφεται πολύ καλά από σχόλιο που ακούστηκε χθες στο Βερολίνο από διπλωματική πηγή που επισήμανε: «Η Ρωσία χρειάζεται χρήματα. Η Γερμανία και κατ’ επέκταση η Ευρώπη, φυσικό αέριο».
…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….
Πιέσεις για αποκλιμάκωση της κρίσης
Λονδίνο Tου Ισαάκ Α. Καριπίδη
«Kαι στην κρίση της Ουκρανίας το Κεφάλαιο παίζει πολύ σημαντικό ρόλο αν όχι τον πιο αποφασιστικό, τουλάχιστον μέχρι στιγμής», αυτό επισήμανε στην «Εφ.Συν.» Βρετανός αναλυτής όταν του ζητήσαμε να σχολιάσει τις τελευταίες εξελίξεις στην περιοχή. «Ακόμη και ο πανίσχυρος Βλαντίμιρ Πούτιν, ο ηγέτης που δεν δέχεται «μύγα στο σπαθί του», φαίνεται πως υποχώρησε μπροστά στις πιέσεις που δέχτηκε από τον οικονομικό παράγοντα», τόνισε ο συνομιλητής μας· στη συγκεκριμένη περίπτωση, ίσως και για το καλό των απλών πολιτών.
Στα δημοσιογραφικά γραφεία του Λονδίνου, χθες το βράδυ κυκλοφορούσε η φήμη πως ο Βλαντίμιρ Πούτιν δέχτηκε «έντονες και συντονισμένες πιέσεις» τόσο από Ρώσους όσο και από άλλους μεγαλοεπιχειρηματίες, που δραστηριοποιούνται στη Ρωσία, «να μην πραγματοποιήσει τις απειλές του μετά τη λήξη του τελεσίγραφου που έβαλε ο ίδιος».
Αλλά και η Ντάουινιγκ Στριτ φαίνεται να δέχεται σοβαρές πιέσεις από το ρωσικό λόμπι εδώ στο Λονδίνο. Μάλιστα, όχι μόνο να μην επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία αλλά ούτε καν να προχωρήσει σε κάποιας μορφής ουσιαστική αντιρωσική ενέργεια. «Και αυτό γιατί, πολύ απλά, θα θιγούν τα οικονομικά συμφέροντα Ρώσων μεγιστάνων που δραστηριοποιούνται στο City του Λονδίνου», επισήμανε στην «Εφ.Συν.» παράγοντας του χρηματοοικονομικού κέντρου της βρετανικής πρωτεύουσας. Πρόκειται για Ρώσους πολυεκατομμυριούχους που τα τελευταία χρόνια έχουν μεταφέρει τις επιχειρήσεις και μέρος των κεφαλαίων τους στη βρετανική πρωτεύουσα. Μάλιστα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ των βρετανικών ΜΜΕ φαίνεται πως η βρετανική κυβέρνηση δέχεται πιέσεις και από άλλες διεθνείς εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη Ρωσία και έχουν επενδύσει πολλά κεφάλαια στην περιοχή. Είναι χαρακτηριστικό πως μόνο η αυστριακή τράπεζα Rainffeisen, τη Δευτέρα, είδε τις μετοχές της να υποχωρούν σχεδόν κατά 10% καθώς είναι εκτεθειμένη, όσο καμία άλλη ξένη τράπεζα, στη ρωσική αγορά. Παρόμοια ήταν τα αποτελέσματα και για τη Société Générale.
Εξάλλου έγγραφο που έφερε στέλεχος του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών και είδε το φως της δημοσιότητας όταν φωτογραφήθηκε κατά λάθος από φωτογράφο αναφέρει μεταξύ άλλων πως «η Βρετανία δεν πρέπει να υποστηρίξει τις εμπορικές κυρώσεις ή να κλείσει το City για τους Ρώσους».
Επίσης, σύμφωνα πάντα με το εν λόγω έγγραφο, «οι Βρετανοί υπουργοί θα πρέπει να αποτρέψουν οποιαδήποτε συζήτηση για στρατιωτική επιχείρηση στην περιοχή». Από τη μεριά του το πρωθυπουργικό γραφείο αρνείται πως «δέχτηκε οποιαδήποτε πίεση» και υποστήριξε «ότι το επίμαχο έγγραφο δεν αντιπροσωπεύει την επίσημη κυβερνητική πολιτική».
Παράλληλα επιμένει πως «για τη Βρετανία όλα τα ενδεχόμενα παραμένουν ανοικτά». Θέση που επανέλαβε και ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών χθες στη Βουλή των Κοινοτήτων στην επίσημη ενημέρωση που έκανε στους Βρετανούς βουλευτές.