Ο Αντ. Σαμαράς αναμένεται να συναντηθεί στο Δουβλίνο με τη Μέρκελ, όπου ελπίζει να περάσει το μήνυμα στην καγκελάριο για πιο ρεαλιστική προσέγγιση της τρόικας στα θέματα που εκρεμούν
Του Μπάμπη Αγρολάμπου
Το αδιέξοδο που έχει παρουσιαστεί στις συνομιλίες με την τρόικα, φέρνει την κυβέρνηση (ξανά) σε δύσκολη θέση, καθώς οι εκπρόσωποι των δανειστών δεν δείχνουν να λαμβάνουν σοβαρά υπόψη τους την αγωνία των κυβερνητικών εταίρων ενόψει των εκλογών. Ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς ενημερώθηκε χθες το βράδυ από τον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα για τα προβλήματα που εκκρεμούν, ενώ αύριο θα έχει συνάντηση και με τον αντιπρόεδρο και υπουργό Εξωτερικών Ευάγγ. Βενιζέλο.
Νέο μνημόνιο
Το πακέτο των μέτρων που αξιώνει η τρόικα να θεσμοθετηθούν, και μάλιστα πριν από τις κάλπες του Μαΐου, ισοδυναμεί μέσα στις παρούσες συνθήκες με ένα νέο Μνημόνιο (βλ. ρεπορτάζ σελ. 52-53). Η εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ περιλαμβάνει 300 και πλέον παρεμβάσεις, που -όποια ονομασία και αν τους δοθεί- θα φέρουν νέο πολιτικό σοκ και κοινωνικές αντιδράσεις. Ο κ. Σαμαράς είχε την ελπίδα ότι θα επιτευχθεί μέχρι τη συνεδρίαση του Eurogroup στις 10 Μαρτίου συμφωνία, ώστε η πολιτική διαπραγμάτευση να γίνει σε ανώτατο επίπεδο στην Ε.Ε., στην πορεία μέχρι τις ευρωεκλογές.
Κυβερνητικοί παράγοντες εκτιμούν ότι η πολυπόθητη συμφωνία ώστε να γίνει η αποδέσμευση της δόσης μπορεί να επέλθει, εφόσον η τρόικα δεχθεί ότι δεν μπορούν να θεσμοθετηθούν τα μέτρα σε νομοσχέδιο πακέτο, αλλά να περάσουν τμηματικά. Αυτά που έχουν μεγάλο πολιτικό κόστος και ήδη έχουν ανοίξει ενδοκυβερνητικά μέτωπα (απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, απελευθέρωση των απολύσεων στις ιδιωτικές επιχειρήσεις και αλλαγές στην πώληση γάλακτος, ψωμιού, μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων κ.λπ.) μετά τις ευρωεκλογές. Αυτή ήταν και η κεντρική κυβερνητική γραμμή όπως καθορίστηκε στην τελευταία συνάντηση Σαμαρά – Βενιζέλου. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επεσήμανε και χθες ότι οι εκπρόσωποι των δανειστών «προφανώς πρέπει να εκτιμήσουν τις πολιτικές δυνατότητες που έχει η χώρα και τις επιλογές που μπορεί να κάνει η παρούσα Βουλή».
Στα επιτελεία των κυβερνητικών εταίρων, θεωρούν ότι πολλά από τα μέτρα θα καταψηφιστούν και από βουλευτές της συμπολίτευσης. Αυτό όμως είναι πρωθύστερο. Το πρώτο πρόβλημα της κυβέρνησης είναι ότι θα εμφανιστεί ανακόλουθη καθώς υπόσχονταν να δώσει κοινωνικό μέρισμα και αντί γι' αυτό θα εμφανιστεί να υποκύπτει ξανά στις αξιώσεις της τρόικας, η δε προοπτική της εξόδου από την κρίση παραπέμπεται στις ελληνικές καλένδες.
Ελπίζει ο πρωθυπουργός
Ο κ. Σαμαράς μεταβαίνει μεθαύριο στις Βρυξέλλες για την έκτακτη σύνοδο κορυφής αναφορικά με την κρίση στην Ουκρανία και στη συνέχεια στο Δουβλίνο για τη σύνοδο του ΕΛΚ. Στο περιθώριο αναμένεται να συναντηθεί με την καγκελάριο Μέρκελ και η κρυφή ελπίδα του πρωθυπουργού είναι να περάσει το μήνυμα προς την τρόικα για «πιο ρεαλιστική προσέγγιση».
Στη συνάντηση Σαμαρά – Βενιζέλου θα συζητηθούν οι τελευταίες εξελίξεις γύρω από την κρίση της Ουκρανίας. Οι πιέσεις της Ε.Ε. προς τη Ρωσία, έτσι όπως εκφράστηκαν από τον κ. Βενιζέλο, εκτιμάται ότι δεν θα χρειαστεί να κλιμακωθούν.
Στην περίπτωση αυτή, η κυβέρνηση πρέπει να αρχίσει να μετράει τις οικονομικές συνέπειες αλλά και τις διπλωματικές με τη Μόσχα. Οι ελληνορωσικές σχέσεις, έπειτα από μακρά περίοδο ψυχρότητας, μόλις τους τελευταίους μήνες άρχισαν να μπαίνουν σε φάση αναθέρμανσης.