Ο Γερμανός πρόεδρος Γκάουκ θα πάει με τον Παπούλια στο χωριό Λιγγιάδες να αποτίσει φόρο τιμής στους 82 εκτελεσθέντες από τη Βέρμαχτ το ’43, αλλά για τις αποζημιώσεις θα… νίψει τας χείρας του
ΒΕΡΟΛΙΝΟ Του Παντελή Βαλασόπουλου
Τι γυρεύει ένας πρώην ακτιβιστής για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ανατολική Γερμανία και πρώην πάστορας στα βουνά της Ηπείρου;
Ο Γιόακιμ Γκάουκ μπορεί να συνδέεται για τους περισσότερους Γερμανούς με τον αγώνα κατά της σταλινικής δικτατορίας, αλλά τη στιγμή αυτή έρχεται στη χώρα μας ως πρόεδρος της γερμανικής Δημοκρατίας.
Στα βουνά της Ηπείρου και συγκεκριμένα στο χωριό Λιγγιάδες, όπου το 1943 τα στρατεύματα της Βέρμαχτ εκτέλεσαν για αντίποινα 82 αμάχους, θα κάνει ενώπιον του Κάρολου Παπούλια αυτό που τώρα μπορεί να πράξει ο πρώτος πολίτης της Γερμανίας.
Συγγνώμη και… τέλος
Θα ζητήσει συγγνώμη για τα εγκλήματα του ναζισμού στην Ελλάδα, αλλά μέχρι εκεί.
Οσοι περιμένουν πως ο Γκάουκ θα πάρει θέση για τη διαμάχη μεταξύ Γερμανίας και Ελλάδας για το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων, θα απογοητευθούν.
Αλλωστε δεν το επιτρέπουν και οι αρμοδιότητες του αξιώματός του.
Πριν από λίγες ημέρες, με δηλώσεις του προς την «Εφ.Συν.» είχε πει μεταξύ άλλων: «Γνωρίζω το όργιο βίας της Βέρμαχτ σε ελληνικά χωριά. Γνωρίζω το τι έγινε εκεί. Γι’ αυτό χαίρομαι που μαζί με τον Κάρολο Παπούλια θα τιμήσουμε την αντίσταση των Ελλήνων ενάντια στον Χίτλερ, αλλά σε θέματα που βρίσκονται ακόμη υπό τη διερεύνηση της Δικαιοσύνης, δεν μπορώ να πάρω θέση».
Οι δηλώσεις αυτές έγιναν την ώρα που και πάλι η κυβέρνηση του Βερολίνου επιμένει ότι τα θέματα των πολεμικών αποζημιώσεων, αλλά και του αναγκαστικού κατοχικού δανείου έχουν οριστικά λήξει για τη Γερμανία.
Αυτό άλλωστε τόνισε και προς την «Εφ.Συν.», σε δήλωσή του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ, λέγοντας: «Για τη γερμανική κυβέρνηση, τα θέματα που αφορούν αποζημιώσεις και αναγκαστικό δάνειο έχουν κλείσει οριστικά».
Ο Γερμανός πρόεδρος, που είναι πολύ δημοφιλής στη χώρα του, φαίνεται να γνωρίζει και τα όσα διαδραματίζονται στην Ελλάδα, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης.
Σε ερώτηση για το θέμα αυτό, ο ίδιος απάντησε: «Γνωρίζω πολύ καλά τις θυσίες του ελληνικού λαού και τη δύσκολη κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης. Ομως, βλέπω σημάδια ελπίδας, καθώς η χώρα φαίνεται να σταθεροποιείται».
Οσο για το κλίμα αντιγερμανισμού που επικρατεί στην Ελλάδα, με επίκεντρο την οικονομική κρίση, ο Γκάουκ λέει: «Και αυτό το γνωρίζω. Ομως, πιστεύω πως η Γερμανία στάθηκε και θα σταθεί αλληλέγγυα προς την Ελλάδα. Εξάλλου, πρέπει να πω πως ως πρόεδρος της Δημοκρατίας συναντώ και ηγέτες από χώρες του ευρωπαϊκού Βορρά, οι οποίοι έχουν τελείως διαφορετική γνώμη από αυτήν που επικρατεί στην Ελλάδα. Οι Φινλανδοί, οι Τσέχοι, οι Σλοβένοι και οι Σλοβάκοι βλέπουν τελείως διαφορετικά τα πράγματα σε σχέση με την κρίση, από ό,τι τα βλέπετε εσείς στην Ελλάδα».
Ομως, ο Γερμανός πρόεδρος έχει και μια πολύ ενδιαφέρουσα θέση για την παράνομη μετανάστευση και το πρόβλημα που δημιουργείται σε χώρες του Νότου, όπως η Ελλάδα.
Αυτό ίσως να έχει και σχέση με το παρελθόν του ως πάστορα.
Για τους μετανάστετς
Σε σχετική ερώτηση, ο Γκάουκ απαντά: «Σε ό,τι αφορά το θέμα των κυμάτων παράνομων μεταναστών προς την Ελλάδα και άλλες χώρες, έχω να πω πως το πρόβλημα αυτό δεν αφορά μόνον τις χώρες του Νότου. Είναι πανευρωπαϊκό. Και πάντα πίστευα ότι η Γερμανία, η χώρα μου, δεν έχει εξαντλήσει τα περιθώριά της για να φιλοξενήσει και αυτή μετανάστες που εισέρχονται παράνομα στην Ευρώπη.
Εχουμε ακόμη χώρο στη Γερμανία και μπορούμε να βοηθήσουμε».
Ο Γιόακιμ Γκάουκ αναμένεται ότι αύριο θα συναντήσει και τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, ενώ μετά την επίσκεψή του στους Λιγγιάδες της Ηπείρου, θα συναντηθεί με εκπροσώπους της εβραϊκής κοινότητας των Ιωαννίνων, η οποία σχεδόν εξαφανίστηκε κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής.
Στην Ελλάδα θα συνοδεύεται από τη σύντροφό του, Ντανιέλα Σατ, ενώ θα εκφωνήσει λόγο στο Μουσείο της Ακρόπολης, με τίτλο «Ευρώπη. Κληρονομιά και μέλλον».
……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….
Επιτροπή… υποδοχής στον Γκάουκ
Ο Μ. Γλέζος ζήτησε να σχηματιστεί τώρα επιτροπή της Βουλής για τις πολεμικές επανορθώσεις και να δοθεί το πόρισμα του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους
Να επισπευσθεί η συγκρότηση της κοινοβουλευτικής επιτροπής που θα ασχοληθεί με το θέμα των γερμανικών πολεμικών επανορθώσεων και του κατοχικού δανείου ζητά ο Μανώλης Γλέζος, εν όψει της σημερινής άφιξης στην Αθήνα του Γερμανού προέδρου Γιόακιμ Γκάουκ. Με επιστολές που έστειλε χθες το ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς, τόσο στον πρόεδρο της Βουλής Ευάγγ. Μεϊμαράκη όσο και στον υπουργό Εξωτερικών Ευάγγ. Βενιζέλο, υπογραμμίζει τη σημασία που θα έχει μια συνάντηση της επιτροπής αυτής με τον κ. Γκάουκ σε ελληνικό έδαφος. Παράλληλα ζητά από το ΥΠΕΞ να κοινοποιηθεί το απόρρητο πόρισμα του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους τόσο στον ίδιο όσο και στα κόμματα, ώστε να ενημερωθούν έγκαιρα εν όψει της συμβολικής αυτής επίσκεψης.
Υπενθυμίζεται ότι κατά την πρόσφατη ενημέρωση του Ευάγγ. Βενιζέλου στην Επιτροπή Εξωτερικών και Αμυνας της Βουλής, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών είχε εκφράσει σοβαρές επιφυλάξεις, τόσο σε τεχνικό όσο και σε δικονομικό επίπεδο, για το απόρρητο πόρισμα που καταγράφει τις οφειλές της Γερμανίας προς την Ελλάδα, το οποίο συνέταξε η ομάδα εργασίας του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους. «Εχει ανάγκη προφανούς συμπλήρωσης με οικονομοτεχνικά και μαθηματικά στοιχεία, τα οποία δεν κρίνονται επαρκή», είχε επισημάνει χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι έχει ζητηθεί η περαιτέρω συνδρομή της Τραπέζης της Ελλάδος, αλλά και η γνωμοδότηση της Ολομέλειας του ΝΣΚ.
Χ.ΙΩ.