05/03/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Για κακουργήματα 19 στελέχη της Energa και Hellas Power

Οι δύο εταιρείες φέρονται να έχουν «φεσώσει» με περίπου 270 εκατ. ευρώ φορείς του Δημοσίου. Απαλλάχθηκαν τα έξι μέλη του ΔΕΣΜΗΕ.
      Pin It

Οι δύο εταιρείες φέρονται να έχουν «φεσώσει» με περίπου 270 εκατ. ευρώ φορείς του Δημοσίου. Απαλλάχθηκαν τα έξι μέλη του ΔΕΣΜΗΕ

 

Της Μαρίας Δήμα

 

Εδώλιο σε δεκαεννιά άτομα, για το σκάνδαλο των ιδιωτικών εταιρειών παροχής ρεύματος Energa και Hellas Power, δείχνει το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο για αδικήματα κακουργηματικού χαρακτήρα, καθώς φέρονται να έχουν ζημιώσει το ελληνικό Δημόσιο περίπου 270 εκατομμύρια ευρώ.

 

Συγκεκριμένα, με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών, παραπέμπονται ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων 19 από τους 25 (αρχικά) κατηγορούμενους για την υπόθεση, αντιμετωπίζοντας την κατηγορία της υπεξαίρεσης σε βαθμό κακουργήματος με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου 1608/1950 περί καταχραστών του Δημοσίου.

 

Επίσης, θα δικαστούν για «λαθρεμπορία από κοινού και κατ' εξακολούθηση» και «νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες». Το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο απαλλάσσει τα έξι μέλη του ΔΕΣΜΗΕ, εναντίον των οποίων αρχικά είχε ασκηθεί ποινική δίωξη για «απιστία στην υπηρεσία σε βαθμό κακουργήματος».

 

Ειδικότερα, οι δύο εταιρείες φέρονται να έχουν «φεσώσει» με περίπου 270 εκατομμύρια ευρώ φορείς του Δημοσίου, όπως ο ΔΕΣΜΗΕ που διαχειρίζεται το σύστημα μεταφοράς ηλεκτρισμού, τη ΔΕΗ αλλά και το ίδιο το Δημόσιο. Συγκεκριμένα, στο υπουργείο Οικονομικών δεν έχουν αποδώσει το χαράτσι για τα ακίνητα που έχουν εισπράξει, μέσω των λογαριασμών ρεύματος, από τους πελάτες τους. Στον ΔΕΣΜΗΕ δεν έχει αποδοθεί, όπως ορίζεται από τον νόμο, το ποσόν που αναλογεί στο τέλος, που επίσης εισπράττεται με τους λογαριασμούς.

 

Λογαριασμοί στο εξωτερικό

 

Στη ΔΕΗ οφείλουν τα ποσά που αναλογούν στις χρεώσεις για τη χρήση του δικτύου καθώς και στις λεγόμενες Υποχρεώσεις Κοινής Ωφελείας, ποσά που και αυτά έχουν εισπραχθεί από τους καταναλωτές αλλά δεν έχουν αποδοθεί από τις δύο εταιρείες. Το ποσά φέρονται να επιχειρούσαν να τα εξαφανίσουν, τοποθετώντας τα σε λογαριασμούς τους στο εξωτερικό.

 

Είχε προηγηθεί η άσκηση ποινικών διώξεων από την εισαγγελέα Πόπη Παπανδρέου. Η ανάκριση είχε ανατεθεί στον πρόεδρο Πρωτοδικών Σπύρο Γεωργουλέα. Ο τελευταίος είχε προβεί στην έκδοση ενταλμάτων σύλληψης, ενώ προφυλακισμένα παραμένουν δύο άτομα.

 

Υπενθυμίζεται ότι στην πρόταση του αντεισαγγελέα Εφετών, Στυλιανού Κ. Κωσταρέλλου, η οποία έγινε δεκτή κατά το μεγαλύτερο μέρος της (ο εισαγγελικός λειτουργός ζητούσε να παραπεμφθούν σε δίκη και τα έξι μέλη του ΔΕΣΜΗΕ) υπογραμμίζονταν, μεταξύ άλλων, τα εξής: «η εν λόγω περιγραφόμενη πράξη τελέστηκε εκ μέρους των κατηγορουμένων υπό ιδιαζόντως επιβαρυντικές περιστάσεις και μάλιστα σε μια ιδιαίτερα δυσμενή χρονική συγκυρία για τη χώρα, εν όψει της οικονομικής κατάστασης την οποία έχει αυτή περιέλθει, της τρέχουσας δυσμενούς οικονομικής συγκυρίας και της διαρκώς καταρρέουσας ρευστότητας, σε σημείο που κατέστη ορατός ο κίνδυνος αφενός μεν της αδυναμίας πληρωμής των υποχρεώσεων του ελληνικού δημοσίου, αφετέρου δε της ασφάλειας του ενεργειακού εφοδιασμού της χώρας».

 

Scroll to top