troika-oikonomia-thema

05/03/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η κυβέρνηση ρίχνει κι άλλο νερό στο… γάλα της

Τα δίνουν όλα προκειμένου να κερδίσουν μια δήλωση «επαρκούς προόδου» από τους δανειστές. Η τρόικα συνεχίζει τη σκληρή γραμμή και οι υπουργοί τις υποχωρήσεις. Ήδη δέχτηκαν να υιοθετήσουν άλλες 10 από τις 329 συστάσεις του ΟΟΣΑ.
      Pin It

Τα δίνουν όλα προκειμένου να κερδίσουν μια δήλωση «επαρκούς προόδου» από τους δανειστές. Η τρόικα συνεχίζει τη σκληρή γραμμή και οι υπουργοί τις υποχωρήσεις. Χθες δέχτηκαν να υιοθετήσουν άλλες 10 από τις 329 συστάσεις του ΟΟΣΑ

 

Οι δανειστές διαμηνύουν ότι θα φύγουν την Κυριακή που μας έρχεται από την Αθήνα, ακόμη και αν δεν υπάρχει συμφωνία, και οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν μέσω e-mails

 

Των Μάριου Χριστοδούλου, Κώστα Τσάβαλου

 

Στον «αέρα» βρίσκεται η συμφωνία με την τρόικα, άρα και η μεγάλη δόση των 10,6 δισ. ευρώ (8,8 δισ. ευρώ από Ε.Ε. + 1,8 δισ. ευρώ από ΔΝΤ) που είχε υπολογίσει από τον Ιανουάριο ότι θα κρατά στα χέρια της η κυβέρνηση. Οι λογαριασμοί αυτοί γίνονταν βέβαια χωρίς τον ξενοδόχο, με τους δανειστές να διαμηνύουν στην ελληνική πλευρά ότι θα φύγουν την Κυριακή που μας έρχεται από την Αθήνα ακόμη και αν δεν υπάρχει συμφωνία και οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mails). Οι μακρόσυρτες συζητήσεις για τα θέματα που χωρίζουν τις δύο πλευρές και αφορούν από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών μέχρι το γάλα και τα βιβλία, θα συνεχιστούν, αφού στόχος της κυβέρνησης στις επόμενες πέντε μέρες που απομένουν μέχρι το κρίσιμο Eurogroup της επόμενης Δευτέρας 10 Μαρτίου είναι να υπάρξει μια δήλωση «επαρκούς προόδου» από τους πιστωτές για τις τρέχουσες διαπραγματεύσεις, που πλέον κινούνται σε τεντωμένο σχοινί.

 

Το στίγμα των επαφών

 

«Τα χρονικά περιθώρια στενεύουν» δήλωσε χθες αξιωματούχος της κυβέρνησης, δίνοντας το στίγμα αυτών των επαφών, για να προσθέσει ότι εάν δεν εξασφαλιστεί η συγκεκριμένη δήλωση ή δεν έχει υπάρξει κατάληξη στις διαπραγματεύσεις έως την Κυριακή, η κυβέρνηση θα επιδιώξει να δοθεί η έγκριση για τη διπλή δόση μέσω τηλεδιάσκεψης. Αυτό θα γίνει σε έκτακτο Εurogroup που θεωρητικά θα λάβει χώρα μέσα στον Μάρτιο και πριν από την 1η Απριλίου που έχει προγραμματιστεί να γίνει στη χώρα μας το άτυπο συνέδριο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης και στο οποίο δεν μπορούν να ληφθούν αποφάσεις για τη δόση. Να σημειωθεί ότι ο Γιάννης Στουρνάρας θα φύγει για τις Βρυξέλλες το Σάββατο το βράδυ ή το αργότερο την Κυριακή το πρωί, για να προετοιμάσει το Ecofin, όπου στο επίκεντρο θα βρεθεί η τραπεζική ενοποίηση. Της αναχώρησής του θα προηγηθούν οι συζητήσεις με την τρόικα, οι οποίες θα επικεντρωθούν στο νέο Μεσοπρόθεσμο της περιόδου 2014-2017 και θα κρίνουν την επίτευξη μιας πρώτης συμφωνίας η οποία θα είναι σε τεχνικό επίπεδο και θα ανάβει το «πράσινο φως» στο Eurogroup για την έγκριση της δόσης. Σε κάθε περίπτωση, αυτή θα εκταμιεύεται τμηματικά, ανάλογα με την υλοποίηση των δεσμεύσεων.

 

Από το υπουργείο Οικονομικών εξακολουθούν να επισημαίνουν ότι δεν υπάρχει δημοσιονομικό «κενό» το 2014, τη στιγμή που άλλες πηγές υποστηρίζουν ότι αυτό θα αποκαλυφθεί μετά τις εκλογές του Μαΐου μαζί με τις δημοσιονομικές ανάγκες του 2015, που υπολογίζονται σε 2 με 2,5 δισ. ευρώ. Στο νέο πρόγραμμα δημοσιονομικής στρατηγικής, που παραμένει άγνωστο το πότε θα δημοσιοποιηθεί, θα αναφέρονται τα μέτρα με τα οποία θα επιτυγχάνεται η δημοσιονομική ισορροπία τα επόμενα τέσσερα χρόνια – έστω και αν πρόκειται για παρεμβάσεις που αφορούν τη μετά Μνημόνιο εποχή. Πράγμα δύσκολο από τη στιγμή που οι ξένοι ωθούν τη χώρα σε ένα τρίτο δάνειο και επομένως σε ένα τρίτο μνημόνιο.

 

Στο Γενικό Λογιστήριο έχουν φτιάξει ένα πρώτο σχέδιο με τα δεσμευτικά όρια στα οποία θα κινηθούν οι δαπάνες τα επόμενα χρόνια αλλά και τις νέες φοροδοτικές «δεξαμενές».

 

Αυτό προβλέπει περισσότερους φόρους κατά 2,6 δισ. ευρώ από την έμμεση φορολογία (κυρίως από τους ΕΦΚ σε καύσιμα και ποτά, αλλά και από τον ΦΠΑ) και τα ανταποδοτικά τέλη των δήμων, αλλά και νέες μεγάλες μειώσεις σε όλα τα κονδύλια του κράτους. Το νέο Μεσοπρόθεσμο που η κυβέρνηση θα το παρουσιάσει ως τον νέο «χάρτη εξόδου από το μνημόνιο και την οικονομική κρίση» βάζει σε καθεστώς… αυστηρής δίαιτας το Δημόσιο ώστε να συμβάλει με 5,5 δισ. ευρώ στην κάλυψη του δημοσιονομικού «κενού». Ουσιαστικά, οι συζητήσεις της κυβέρνησης με τους δανειστές για το νέο Μεσοπρόθεσμο ξεκινούν από τα 8,1 δισ. ευρώ (5,5 δισ. ευρώ + 2,6 δισ. ευρώ) που αποτελούν το βασικό σενάριο του προγράμματος.

 

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

 

Του Βασίλη Γεώργα

 

Ως προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της δόσης θέτουν πλέον οι εκπρόσωποι της τρόικας την ψήφιση του νομοσχεδίου για την υιοθέτηση των συστάσεων της «εργαλειοθήκης» του ΟΟΣΑ σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη που δεν απέκλειαν το ενδεχόμενο να κατατεθεί ακόμη και νομοσχέδιο με ένα μόνο άρθρο. Υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη διοχέτευαν αργά χθες το βράδυ, μετά τη συνάντηση των επικεφαλής της τρόικας με τους υπουργούς Οικονομικών Γ. Στουρνάρα και Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη, ότι υπάρχει «μερική προσέγγιση» των δύο πλευρών στα ανοιχτά θέματα της, που αφορούν τόσο την απελευθέρωση της διάρκειας του γάλακτος και της ενιαίας τιμής των βιβλίων όσο και στο θέμα των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων καθώς και σε κάποια επιμέρους θέματα που αφορούν στο ιδιοκτησιακό των φαρμακείων. Οι ίδιοι ωστόσο δεν προδίκαζαν το κλείσιμο της συμφωνίας μέχρι το Eurogroup.

 

Η κυβέρνηση έκανε βήματα πίσω, αποδεχόμενη να υιοθετήσει 10 επιπλέον συστάσεις του ΟΟΣΑ, μειώνοντας τον αριθμό των μέτρων για τα οποία διαφωνεί σε 40 από 50 που ήταν στην προηγούμενη συνάντηση σε σύνολο 329 ρυθμίσεων. Εξακολουθούν να υπάρχουν αντιστάσεις σε 15 ρυθμίσεις που αφορούν κατάργηση εισφορών υπέρ τρίτων, θέματα για το ιδιοκτησιακό καθεστώς των φαρμακείων, την περαιτέρω απελευθέρωση στα ΚΤΕΛ, το θέμα της απελευθέρωσης της λειτουργίας των καταστημάτων όλες τις Κυριακές, κάποια θέματα στο ζήτημα των φορτηγών κ.α. «Εχουμε φτάσει πλέον στο 87% των συστάσεων του ΟΟΣΑ και δύσκολα θα μπορέσουμε να πάμε παραπάνω», έλεγε υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών.

 

*Στα βιβλία η τρόικα επιφυλάχτηκε να εξετάσει τη νέα πρόταση της κυβέρνησης να ισχύει ενιαία τιμή μόνο για τα λογοτεχνικά βιβλία και μόνο για την 1η έκδοση και σε όλα τα υπόλοιπα να απελευθερωθεί.

 

*Στο γάλα οι διαφορές είναι ελάχιστες και περιορίζονται μόνο στο αν η τρόικα αποδεχθεί τη δημιουργία πρόσθετης κατηγορίας γάλακτος μιας ημέρας. Κατά τα άλλα υπάρχει συμφωνία για κατάργηση του όρου «φρέσκο», της διάρκειας των πέντε ημερών και για τη διεύρυνση των ημερών διάθεσης με ευθύνη της βιομηχανίας.

 

*Στα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα κατατέθηκε νέα τροποποιημένη πρόταση και συγκεκριμένα να απελευθερωθεί αρχικά για τρεις μήνες η τιμή μόνο μέσα στα φαρμακεία με ένα ανώτατο όριο που θα είναι οι σημερινές καθοριζόμενες τιμές και με κατάργηση του περιθωρίου κέρδους 33% των φαρμακοποιών, ώστε αν δεν πέσουν οι τιμές, να απελευθερωθεί η διάθεση στα σούπερ μάρκετ. Η τρόικα την άκουσε και επιφυλάχθηκε να απαντήσει. Παρέμειναν οι ενστάσεις του υπουργείου για το ποιος μπορεί να είναι ιδιοκτήτης φαρμακείου, ενώ έκανε βήματα πίσω σε ορισμένες παρεμβάσεις για το ιδιοκτησιακό (περισσότερα του ενός φαρμακεία από έναν ιδιοκτήτη κ.α.)

 

 

 

Scroll to top