Έκτακτη σύνοδος κορυφής στις Βρυξέλλες
Στην έκτακτη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες, στην οποία παίρνει μέρος και Έλληνας πρωθυπουργός, οι ηγέτες εξετάζουν την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην Ουκρανία καθώς και τις ενδεδειγμένες πολιτικές από την πλευρά της Ε.Ε.
Πριν από την έναρξη της Συνόδου ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας, Αρσένι Γιατσενιούκ, κατηγόρησε τη Ρωσία ότι αυξάνει την «ένταση» και επιδίδεται σε «προκλήσεις» στη χώρα του: «Ζητούμε από τη Ρωσία να πει αν είναι έτοιμη να διαφυλάξει την ειρήνη και τη σταθερότητα στην Ευρώπη ή αν θέλει να ευθύνεται για νέες προκλήσεις και εντάσεις».
Νέα συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ
Το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών συνεδριάζει εκ νέου το απόγευμα με θέμα την ουκρανική κρίση. Αυτή είναι η τέταρτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για την κρίση της Ουκρανίας από την περασμένη Παρασκευή.
Τη Δευτέρα η τρίτη κατά σειρά συνεδρίαση μετατράπηκε σε «διάλογο κωφών», με τη Ρωσία να δέχεται πιέσεις από τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας χωρίς όμως να αλλάξει θέση. Το Συμβούλιο Ασφαλείας μάλιστα δεν εξέδωσε καμία ανακοίνωση μετά το τέλος αυτής της δημόσιας συνεδρίασης, σαφές δείγμα του χάσματος μεταξύ των μελών του.
Το κοινοβούλιο της Κριμαίας ψήφισε απόσχιση από την Ουκρανία
Εν τω μεταξύ, το τοπικό κοινοβούλιο της Κριμαίας, στο οποίο κυριαρχούν οι ρωσόφωνοι, ψήφισε σήμερα ομόφωνα να γίνει η Κριμαία τμήμα της Ρωσίας, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων RIA. Το τοπικό κοινοβούλιο συμφώνησε η Κριμαία «να εισέλθει στη Ρωσική Ομοσπονδία με τα δικαιώματα ενός υποκειμένου της Ρωσικής Ομοσπονδίας», αναφέρεται στο κείμενο της απόφασης.
Νωρίτερα είχε ανακοινωθεί η διοργάνωση δημοψηφίσματος στις 16 Μαρτίου για την επικύρωση της ένωσης αυτής. Οι ψηφοφόροι θα έχουν να επιλέξουν ανάμεσα στην ένωση με τη Ρωσική Ομοσπονδία και σε μια σαφώς ενισχυμένη αυτονομία, διευκρίνισε ο βουλευτής Γκριγκόρι Ιόφε.
Κέρι: Συνεχίζονται οι εντατικές διαβουλεύσεις
O υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, μετά τη συνάντησή του στο Παρίσι με τους επικεφαλής της διπλωματίας της Ρωσίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Βρετανίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δήλωσε ότι οι συνομιλίες που διεξήχθησαν μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας απέτυχαν να καταλήξουν σε οποιαδήποτε συμφωνία για την επίλυση της ουκρανικής κρίσης, αλλά οι δύο δυνάμεις συμφώνησαν να «συνεχίσουν τις εντατικές διαβουλεύσεις τις επόμενες ημέρες».
Υπογράμμισε, πάντως, ότι όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές συμφώνησαν να επιδιώξουν την αποκλιμάκωση των εντάσεων στην Ουκρανία μέσω διαλόγου: «Συμφωνήσαμε να συνεχίσουμε τις εντατικές διαβουλεύσεις τις επόμενες ημέρες με τη Ρωσία (καθώς και) με τους Ουκρανούς προκειμένου να δούμε με ποιον τρόπο μπορούμε να βοηθήσουμε να εξομαλυνθεί, να σταθεροποιηθεί η κατάσταση και η κρίση να ξεπεραστεί.Τις προθέσεις αυτές τις συμμερίζονται όλοι, ακριβώς όπως τις έχω περιγράψει, η Ρωσία, οι ΗΠΑ, οι ευρωπαϊκές χώρες και η Ουκρανία».
Ο Τζον Κέρι επανέλαβε ότι η Ουάσιγκτον είναι έτοιμη να συνεργαστεί με όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές, ενώ κάλεσε για ακόμη μία φορά τη Ρωσία να αποσύρει τα στρατεύματά της από την Κριμαία: «Δεν μπορούμε και δεν θα επιτρέψουμε η (εδαφική) ακεραιότητα, η (εθνική) κυριαρχία της Ουκρανίας να παραβιάζονται και αυτές οι παραβιάσεις να μείνουν χωρίς συνέπειες».
Σήμερα ο Αμερικανός ΥΠΕΞ συναντάται με τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ, στη Ρώμη.
Δεσμεύθηκαν τα περιουσιακά στοιχεία του Γιανουκόβιτς
Η Ευρωπαϊκή Ενωση δέσμευσε τα περιουσιακά στοιχεία του ανατραπέντος Ουκρανού προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς και 17 άλλων αξιωματούχων, μεταξύ των οποίων και του πρώην πρωθυπουργού Μικόλα Αζάροφ, οι οποίοι θεωρούνται ύποπτοι για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και για διασπάθιση δημόσιου χρήματος.
Η απόφαση, η οποία δημοσιεύεται σήμερα στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ισχύει για το έδαφος χωρών-μελών της Ε.Ε. καθώς και για τον εναέριο χώρο της κοινότητας. Στη λίστα περιλαμβάνονται επίσης ο πρώην επικεφαλής της ουκρανικής υπηρεσίας ασφαλείας, ένας πρώην γενικός εισαγγελέας, ένας πρώην υπουργός Άμυνας και ένας πρώην υπουργός Δικαιοσύνης.
Αμερικανίδα δημοσιογράφος παραιτήθηκε «στον αέρα»
Η Λιζ Ουόλ, Αμερικανίδα παρουσιάστρια και ανταποκρίτρια του αμερικανικού τμήματος του αγγλόφωνου ρωσικού τηλεοπτικού δικτύου Russia Today, παραιτήθηκε χθες «στον αέρα» του ειδησεογραφικού καναλιού σε ένδειξη διαμαρτυρίας ενάντια στην πολιτική που ακολουθεί το Κρεμλίνο στην Ουκρανία.
Η δημοσιογράφος ανέφερε ότι παραιτείται διότι δεν συμφωνεί με τη στήριξη που παρέχει το δίκτυο Russia Today, που χρηματοδοτείται από τη ρωσική κυβέρνηση, στη στρατιωτική επέμβαση του Ρώσου προέδρου Πούτιν στην περιοχή της Κριμαίας.
Πρόσθεσε ότι αντιμετωπίζει πολλά «ηθικά διλήμματα» ως ρεπόρτερ αυτού του δικτύου «και αυτός είναι ο λόγος προσωπικά που δεν μπορώ να είμαι μέρος ενός δικτύου που χρηματοδοτείται από τη ρωσική κυβέρνηση και που εξωραΐζει τις ενέργειες του Πούτιν».
Τηλεφωνική επικοινωνία Ομπάμα – Κάμερον
Ο Αμερικανός πρόεδρος συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Βρετανό πρωθυπουργό σχετικά με την κατάσταση στην Ουκρανία. «Οι ηγέτες εξέφρασαν την έντονη ανησυχία τους για τη σαφή παραβίαση της εδαφικής ακεραιότητας και της κυριαρχίας της Ουκρανίας από τη Ρωσία και οι δύο σημείωσαν ότι οι τρέχουσες συνθήκες είναι απαράδεκτες», ανέφερε η σχετική ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.
Ο πρόεδρος Ομπάμα και ο πρωθυπουργός Κάμερον εξέτασαν επίσης τη διεθνή στήριξη προς την Ουκρανία, η οποία προσπαθεί να σταθεροποιήσει την οικονομία της και να προετοιμαστεί για τις κρίσιμες εκλογές του Μαΐου.
efsyn.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ