ΑΠΕ-ΜΠΕ

06/03/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Στάση αναμονής στο θέμα της Ουκρανίας

Συγκρατημένες είναι οι εκτιμήσεις της ελληνικής κυβέρνησης ως προς την έκβαση των διπλωματικών προσπαθειών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
      Pin It

Συγκρατημένες είναι οι εκτιμήσεις της ελληνικής κυβέρνησης ως προς την έκβαση των διπλωματικών προσπαθειών της Ευρωπαϊκής Ενωσης

 

Του Μπάμπη Αγρολάμπου

 

Το νέο σημείο ισορροπίας της Ε.Ε. ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Ρωσία, μετά το ξέσπασμα της κρίσης στην Ουκρανία, αναζητείται σήμερα στην ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής, στις Βρυξέλλες. Χθες, με συντονισμένες κινήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας Β. Σόιμπλε, διαμορφώθηκε το πλαίσιο πάνω στο οποίο θα προσπαθήσουν να κινηθούν οι «28», σε έναν ρόλο συμβιβαστικό ανάμεσα στη Μόσχα και το Κίεβο.

 

Ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς, που ασκεί χρέη προεδρεύοντος της Ε.Ε., είχε συνεχείς συσκέψεις με τους στενούς του συνεργάτες. Οι εκτιμήσεις πάντως στην ελληνική κυβέρνηση ως προς την έκβαση των διπλωματικών προσπαθειών που βρίσκονται σε εξέλιξη είναι συγκρατημένες.

 

Σε δύσκολη στιγμή

 

Για την Αθήνα, η κρίση αυτή έρχεται σε μια πολύ δύσκολη στιγμή, την ώρα που περίμενε τη θετική αξιολόγηση της τρόικας για την πορεία του Μνημονίου και στη συνέχεια την πολιτική στήριξη των εταίρων. Σήμερα, το ενδιαφέρον της Γερμανίας είναι εστιασμένο στην Ουκρανία και τις χώρες της Αν. Ευρώπης, που επιμένουν σε αντίποινα κατά της Ρωσίας με οικονομικές και πολιτικές κυρώσεις.

 

Οι τελικές επιλογές του Βερολίνου αναμένεται να αποσαφηνιστούν στη σύνοδο, όπου έχει κληθεί να μιλήσει και ο πρωθυπουργός της μεταβατικής κυβέρνησης της Ουκρανίας Α. Γιατσένιουκ. Με ενδιαφέρον επίσης αναμένονται οι τοποθετήσεις της Πολωνίας και των χωρών της Βαλτικής που είχαν πρωταγωνιστικό ρόλο στην επίσπευση των διαδικασιών για τη σύνδεση της Ε.Ε. με το Κίεβο. Σε ό,τι αφορά την οικονομική στήριξη της Ουκρανίας ο πρόεδρος της Ε.Ε. Ζ. Μπαρόζο προσδιόρισε ήδη το ποσό της πρώτης δόσης που ανέρχεται σε 11 δισ. ευρώ για την προσεχή διετία, ενώ και ο Β. Σόιμπλε άφησε να εννοηθεί ότι η Ε.Ε. πρέπει να κινηθεί στο πεδίο της οικονομικής διπλωματίας.

 

Ο κ. Σαμαράς τήρησε καθ’ όλο το προηγούμενο διάστημα στάση αναμονής και, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, εκ του ρόλου του ως προεδρεύοντος θα τηρήσει και σήμερα στη σύνοδο την ίδια στάση. Αυτή η επιλογή εξηγείται σύμφωνα με τους ίδιους κυβερνητικούς παράγοντες από το μέγεθος της κρίσης αλλά και από τα συμφέροντα της χώρας. Ως προς τους εταίρους, η κυβέρνηση έχει επενδύσει στην πολιτική στήριξη για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, το αμέσως επόμενο διάστημα.

 

Παράλληλα, όμως, η κυβέρνηση έχει ανοιχτά ζητήματα και στο ΝΑΤΟ, όπως το αίτημα ένταξης της ΠΓΔΜ που εκτιμάται ότι θα επαναδιατυπωθεί ενόψει της συνόδου του Νοεμβρίου. Και ως προς τις ΗΠΑ, ωστόσο, έχει προσδοκίες με το νέο σχέδιο για το Κυπριακό. Σε ανάλογη θέση όμως είναι και έναντι της Μόσχας καθώς μόλις το τελευταίο διάστημα άρχισε σταδιακά η αναθέρμανση των ελληνορωσικών σχέσεων έπειτα από μία μακρά περίοδο πολιτικής ψυχρότητας.

 

Στο Δουβλίνο

 

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες κυβερνητικοί παράγοντες αποφεύγουν να κάνουν προβλέψεις για τα αποτελέσματα της συνόδου, ενώ σε ό,τι αφορά το ελληνικό πρόβλημα, στην καλύτερη περίπτωση αναμένεται να τεθεί μεθαύριο στο περιθώριο της συνόδου του ΕΛΚ στο Δουβλίνο. Ο κ. Σαμαράς, λόγω και των διπλωματικών εξελίξεων γύρω από την Ουκρανία, θα έχει την ευκαιρία να διακρίνει τις προθέσεις της καγκελαρίου Μέρκελ. Ηδη, πάντως, σύμφωνα με κυβερνητικούς παράγοντες, έχει σταλεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την ΕΚΤ το μήνυμα ότι η κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένη να υποχωρήσει στις αξιώσεις της τρόικας.

 

Scroll to top