06/03/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Το ξεσπίτωμα της μεσαίας τάξης

Δυναμική κινητοποίηση από εκατοντάδες πολίτες στο Ειρηνοδικείο Χαλανδρίου ακύρωσε τον πλειστηριασμό πρώτης κατοικίας άνεργης γυναίκας.
      Pin It

Δυναμική κινητοποίηση από εκατοντάδες πολίτες στο Ειρηνοδικείο Χαλανδρίου ακύρωσε τον πλειστηριασμό πρώτης κατοικίας άνεργης γυναίκας

 

Της Αφροδίτης Τζιαντζή

 

«Τετάρτη στις 3.30 όλοι στο Ειρηνοδικείο Χαλανδρίου να αποτρέψουμε τον πλειστηριασμό πρώτης κατοικίας άνεργης συμπολίτισσάς μας για χρέη στην Τράπεζα Πειραιώς».

 

Το κάλεσμα, που δημοσιοποίησε αρχικά η Πρωτοβουλία Πολιτών Χολαργού-Παπάγου «Αντίσταση-Αλληλεγγύη», διαδόθηκε ραγδαία από την Πρωτοβουλία «Πλειστηριασμοί Στοπ», τον Συντονισμό Συλλογικοτήτων Αττικής, κοινωνικά δίκτυα, ιστοσελίδες και αριστερά κυρίως ΜΜΕ, όπως ο ραδιοφωνικός σταθμός «Στο Κόκκινο».

 

Φωνή λαού

 

Τα ανακλαστικά του κόσμου και η οριζόντια ενημέρωση μεταξύ συνελεύσεων λειτούργησαν αποτελεσματικά. Αρκετές εκατοντάδες πολίτες από όλη την Αθήνα, κυρίως όμως από τις βορειοανατολικές συνοικίες, περικύκλωσαν για σχεδόν δύο ώρες το Ειρηνοδικείο Χαλανδρίου και κατάφεραν να ακυρώσουν τον πλειστηριασμό. Συνθήματα ενάντια στις τράπεζες, την κυβέρνηση αλλά και την αστυνομία έδωσαν τον τόνο στη δυναμική κινητοποίηση.

 

«Κοράκια-κοράκια» ήταν η κραυγή που ακουγόταν και μόνο στην υποψία ότι πλησίαζαν εκπρόσωποι των τραπεζών, ενώ τα αίματα άναψαν όταν διμοιρία ΜΑΤ παρατάχθηκε μπροστά στους διαδηλωτές. «Ντροπή – Ντροπή, του Σάλλα οι φρουροί» γιούχαραν οι συγκεντρωμένοι, ενώ λίγα μέτρα πιο πέρα βρίσκονταν σταθμευμένα δίτροχα με κουκουλοφόρους Δελτάδες. Διακριτική ανάμεσα στο πλήθος, με τα πανό, τις ντουντούκες και τις σημαίες των «Δεν πληρώνω» ήταν η παρουσία των δύο γυναικών, μητέρας και κόρης, που βλέπουν για τρίτη φορά να βγαίνει το σπίτι τους στο σφυρί.

 

Οι προηγούμενοι δύο πλειστηριασμοί μέσα στο 2013 κηρύχθηκαν άγονοι, λόγω έλλειψης ενδιαφέροντος, αλλά και παράνομοι, όπως μας λέει η κόρη, «καθώς προστατευόταν στο σπίτι μας από τον Νόμο Κατσέλη περί πρώτης κατοικίας».

 

Φέτος ο νόμος έχει αλλάξει, όπως και το ποσό του δανείου που έχει εκτοξευθεί στα 240.000 ευρώ, από τις 170.000 που είχε απομείνει για αποπληρωμή, καθώς το επιτόκιο είναι συνδεδεμένο με τις ισοτιμίες του ελβετικού φράγκου. «Η συμπαράσταση του κόσμου είναι συγκινητική. Χάρη σε αυτήν μπορώ και στέκομαι ακόμα», μας λέει η μητέρα.

 

Η Μ.Κ. όπως και η κόρη της, η Χ., είναι κάτοικοι Παπάγου, χαρακτηριστικές εκπρόσωποι μιας άλλοτε μεσαίας τάξης που σήμερα χάνει τη γη κάτω από τα πόδια της. Η κόρη είναι άνεργη και η μητέρα της, πρώην ιδιοκτήτρια επιχείρησης που χρεοκόπησε από το 2009, σταμάτησε από το 2010 να εξυπηρετεί τις δόσεις του δανείου που έφταναν τα 1.400 ευρώ τον μήνα.

 

«Τα έξοδα για ανακοπή και αναστολή πλειστηριασμού είναι 2.000 ευρώ, ποσό απλησίαστο ειδικά για τους πιο φτωχούς, που υποτίθεται ότι θέλουν να βοηθήσουν», μας λέει. Επιχείρησε να κάνει διακανονισμό με την τράπεζα μέσω δικηγόρου, αλλά της ζήτησαν να δώσει 20.000 ευρώ μετρητά και 1.000 ευρώ δόση, όταν η σύνταξή της δεν ξεπερνά τα 950 ευρώ. Τώρα θα επιχειρήσει να ενταχθεί στον νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.

 

Τα στεγαστικά δάνεια που συνδέονται με το ελβετικό φράγκο αφορούν πάνω από 70.000 δανειολήπτες, που πήραν δάνεια την περίοδο 2006-2009, με επιτόκιο που τότε φάνηκε συμφέρον, αλλά σήμερα ανεβάζει το ύψος του δανείου ώς και 25%.

 

Η συγκέντρωση είχε προεκλογικό άρωμα, καθώς το «παρών» έδωσαν υποψήφιοι δήμαρχοι δημοτικών κινήσεων από το Χαλάνδρι, τον Χολαργό και την Αγία Παρασκευή. «Τους έλεγαν ότι θα τους πάρουν τα σπίτια οι κομμουνιστές, τώρα τους τα παίρνει ο καπιταλισμός», σχολίασε ένας από τους συγκεντρωμένους, εργαζόμενος στον Δήμο Χαλανδρίου.

 

Scroll to top