06/03/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Εδώ Ευαγγελισμός!

Οι εργαζόμενοι στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της χώρας διαμαρτυρήθηκαν χθες για τις επικίνδυνες συνθήκες που διαμορφώνονται για γιατρούς και ασθενείς. Δίπλα τους πολίτες, συνοδοί και ασθενείς. Η «Εφ. Συν.» ήταν εκεί.
      Pin It

Οι εργαζόμενοι στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της χώρας διαμαρτυρήθηκαν χθες για τις επικίνδυνες συνθήκες που διαμορφώνονται για γιατρούς και ασθενείς. Δίπλα τους πολίτες, συνοδοί και ασθενείς. Η «Εφ. Συν.» ήταν εκεί

 

Πώς η κυβερνητική πολιτική γκρεμίζει συστηματικά τη δημόσια και δωρεάν Υγεία

 

Της Ντάνι Βέργου

 

«Πέντε ευρώ εδώ, πέντε ευρώ πιο κει. Αυτά τα πέντε ευρώ είναι σημαντικά. Γιατί να τα δώσω; Εχω πληρώσει τόσα και τόσα για να έχω την υγεία μου. Θα αντισταθώ όχι μόνο στα πέντε ευρώ αλλά σε όλες τις πληρωμές της Υγείας». Τα λόγια του 67χρονου συνταξιούχου Γιώργου Ράπτη είναι ενδεικτικά της επικρατούσας κατάστασης στους διαδρόμους της… δημόσιας υγείας. Απόνερα των δίχως τέλος αντιλαϊκών μέτρων της συγκυβέρνησης. Οκτώ το πρωί στη ναυαρχίδα του Εθνικού Συστήματος Υγείας, τον «Ευαγγελισμό», κι ο κόσμος αρχίζει να προσέρχεται για τις προγραμματισμένες επισκέψεις του. «Mαζικές προσλήψεις προσωπικού – Σταθερή και μόνιμη δουλειά για όλους – Να καταργηθεί κάθε πληρωμή των ασθενών στα νοσοκομεία – Οχι στο Μισθολόγιο πείνας», γράφει το γιγάντιο πανό που καλύπτει την κεντρική είσοδο καλωσορίζοντας τον επισκέπτη. Εργαζόμενοι -γιατροί, νοσηλευτές, τραυματιοφορείς, διοικητικοί– συγκεντρωμένοι έξω από τα Επείγοντα του νοσοκομείου διεκδικούν τα αυτονόητα για ασθενείς και υγειονομικούς που περικλείονται σε ένα μότο: «αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν υγεία για όλους». Δίπλα τους πολίτες, επισκέπτες, συνοδοί και ασθενείς.

 

Το χαράτσι των 5 ευρώ

 

Το πεντάευρω χαράτσι για την επίσκεψη στα πολυϊατρεία της νέας πρωτοβάθμιας, που το μετέθεσε για… αργότερα ο υπουργός Υγείας απασχολεί τους πολίτες στις συζητήσεις τους. «Το κάνουν δύο, τρία, μετά πέντε ευρώ. Ο,τι θέλουν κάνουν. Μετά, το επιβάλλουν εδώ, ύστερα εκεί. Κι εμείς δώσαμε, ξαναδώσαμε, θα ξαναδώσουμε… Μας αφήνουν χωρίς επιλογή», είπε ο 37χρονος άνεργος Παναγιώτης Συμωνίδης που συνόδευε τη μητέρα του σε τακτική εξέταση. Τα πέντε ευρώ μάς πήγαν πίσω στο 2011, όταν στο ίδιο προαύλιο οι υγειονομικοί μοίραζαν στους πολίτες την ανακοίνωση του σωματείου εργαζομένων, που δινόταν ως πάσο για την ιατρική εξέταση αντί της απόδειξης του χαρατσιού που μόλις είχε επιβάλει ο Ανδρέας Λοβέρδος. Τότε ήταν αρχικά 3 ευρώ για να φτάσει τελικά στα πέντε. Αφορούσε κάθε προσερχόμενο για εξέταση στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας του ΕΣΥ.

 

Για την ιστορία, ας σημειωθεί ότι ο νόμος Λοβέρδου είχε προκαλέσει τις σκληρές αντιδράσεις και της Νέας Δημοκρατίας…

 

Επικίνδυνες ελλείψεις

 

Στον «Ευαγγελισμό» χθες οι υγειονομικοί περιέγραψαν μία γνωστή αλλά το ίδιο τρομακτική πραγματικότητα: την κατάρρευση λόγω της πολιτικής της συγκυβέρνησης. Μεγάλες ελλείψεις προσωπικού -παρά τις συγχωνεύσεις και τις καταργήσεις νοσοκομείων- σε όλο τον χώρο της υγείας. Ειδικά στον «Ευαγγελισμό» οι ανάγκες είναι τεράστιες: 180 ειδικευμένοι γιατροί, 60 ειδικευόμενοι, εκατοντάδες νοσηλευτικό προσωπικό, 150 διοικητικοί, πολλές δεκάδες εργαζόμενοι στα παραϊατρικά καθώς και τεχνικοί με βάση τα παρωχημένα οργανογράμματα της δεκαετίας του 1980 και χωρίς να υπολογίσουμε τις σημερινές ανάγκες για υπηρεσίες υγείας και την ανάπτυξη τμημάτων και μονάδων.

 

120.000 πολίτες στα επείγοντα!

 

Ο όγκος εργασίας επικίνδυνα αυξημένος, μαρτυρούν οι εργαζόμενοι. «Οι τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό αλλά και η ανεπάρκεια υλικού κι εξοπλισμού σημαίνει κάθετη πτώση όχι μόνο στην ποσότητα, αλλά και στην ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας», επισημαίνει στην «Εφ.Συν.» ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Ηλίας Σιώρας και ξεδιπλώνει τους αριθμούς: Μόνο τους μήνες Δεκέμβρη και Γενάρη η προσέλευση στα εξωτερικά ιατρεία αυξήθηκε περίπου 20%, χωρίς να υπολογίζονται οι απλές επισκέψεις για συνταγογράφηση, λόγω του λουκέτου στον ΕΟΠΥΥ. Εκατοντάδες είναι και οι προσερχόμενοι καθημερινά για να πάρουν έγκριση από υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ, αλλά με ελεγκτές του «Ευαγγελισμού».

 

Επιπλέον, από τις 120 χιλιάδες και πλέον που επισκέπτονται κάθε χρόνο τα επείγοντα, πάνω από το 80% είναι περιπτώσεις που πρέπει να αντιμετωπίζονται σε δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

 

«Την ίδια στιγμή το υπουργείο Υγείας ανακοινώνει 5 ευρώ στο ΠΕΔΥ, όπου θα λειτουργούν τα μισά ιατρεία απ’ ό,τι σήμερα. Ετσι έχει δημιουργηθεί ένα πλήθος χιλιάδων ανθρώπων που επισκέπτεται καθημερινά τον “Ευαγγελισμό” για υπηρεσίες πρωτοβάθμιας. Οι ασθενείς–χρήστες των υπηρεσιών ταλαιπωρούνται αφάνταστα, αφού το μεγαλύτερο τριτοβάθμιο νοσοκομείο της χώρας έχει μετατραπεί σε ένα γιγαντιαίο κέντρο υγείας», προσθέτει ο κ. Σιώρας.

 

Τα απογευματινά χειρουργεία

 

Ο υπουργός Υγείας έσπευσε επίσης να ανακοινώσει και τη λειτουργία απογευματινών χειρουργείων -που ήδη λειτουργούσαν ανεπισήμως στο πλαίσιο της «ολοήμερης λειτουργίας»-, φυσικά με πληρωμή από τον ασθενή.

 

Ο πρόεδρος των εργαζομένων στον «Ευαγγελισμό» εκφράζει εύλογες απορίες: «Τη στιγμή που δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν τα επείγοντα χειρουργεία στην ώρα τους λόγω μεγάλου όγκου εργασίας, όταν υπάρχει έλλειψη τουλάχιστον τριάντα-σαράντα εκπαιδευμένων νοσηλευτών από τα χειρουργεία και όταν σε όλο το προσωπικό οφείλονται πάνω από 16.000 ρεπό, αναρωτιόμαστε: μήπως πρέπει το προσωπικό να στήσει αντίσκηνο στο νοσοκομείο για να εξυπηρετεί σε 24ωρη βάση ιδιωτικά συμφέροντα; Αναρωτιόμαστε, επίσης, πόσες χιλιάδες χειρουργεία ασθενών ανασφάλιστων, άνεργων, χαμηλοσυνταξιούχων, φτωχών πρέπει να αναβληθούν ή να ματαιωθούν -με ό,τι αυτό συνεπάγεται- για να εξυπηρετηθούν αυτοί που μπορούν ακόμη να πληρώνουν στα απογευματινά; Είναι εμφανές ότι μόνο με την πλήρη ανάπτυξη και ενίσχυση όλων των δομών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας υγείας σε ένα αποκλειστικά δημόσιο & δωρεάν σύστημα με υψηλού επιπέδου υπηρεσίες μπορεί να βρει την υγεία του όποιος έχει ανάγκη».

 

Στο μισό η χρηματοδότηση

 

Οι μεγάλες περικοπές στη χρηματοδότηση για τις λειτουργικές δαπάνες του νοσοκομείου θα δημιουργήσουν προβλήματα λειτουργίας μετά το καλοκαίρι. Η χρηματοδότηση του νοσοκομείου έχει πάρει την κατηφόρα από το 2012 και μετά. Εκείνη τη χρονιά ήταν 156 εκατ. ευρώ για να πέσει στα 96 εκατ. ευρώ την επόμενη και στα 80 εκατ. ευρώ το 2014. Τα χρήματα το 2013 έφτασαν μετά βίας μέχρι τέλη Οκτωβρίου και χρειάστηκε έκτακτη επιχορήγηση για να βγει το έτος με τεράστιες ελλείψεις στην προμήθεια υλικών.

 

Οι υγειονομικοί μιλούν και για τον φόβο για διαθεσιμότητες και απολύσεις με την επικείμενη ψήφιση του νέου νομοσχεδίου για «αξιολόγηση» δομών και προσωπικού στο Δημόσιο. «Γευτήκαμε για τα καλά τι σημαίνει αξιολόγηση, με ποια κριτήρια γίνεται και πού στοχεύει. Με τα νέα μέτρα που ετοιμάζουν προωθείται το κλείσιμο κι άλλων δομών υγείας, ενώ κινδυνεύουν ακόμα και όσες λειψές υπηρεσίες απέμειναν στα δημόσια νοσοκομεία. Χιλιάδες υγειονομικοί θα απολυθούν. Η κινητικότητα που εξαγγέλθηκε ξανά για τους οδηγούς των νοσοκομείων θα στερήσει κάθε δυνατότητα εξυπηρέτησης για μετακινήσεις ασθενών, αιμοδοσίας, υλικών και άλλων υπηρεσιών από και προς στο νοσοκομείο», εξηγεί ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο νοσοκομείο.

 

Εν τω μεταξύ όλο το προσωπικό παραμένει απλήρωτο για εφημερίες άνω των δύο μηνών, ενώ έχουν να πληρωθούν εδώ κι ένα χρόνο για τις εφημερίες πέραν του πλαφόν που ορίζει ο νόμος, τις οποίες κάνουν -εις βάρος της υγείας και της ασφάλειας της δικής τους και των ασθενών– προκειμένου να μπορέσει να λειτουργήσει το νοσοκομείο! Πάνω και πρώτα απ’ όλα, εκτός από τη δική τους αγωνία οι υγειονομικοί ζουν καθημερινά την αγωνία των χιλιάδων ανασφάλιστων που δεν έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας, αλλά και των ασφαλισμένων, αφού εκατοντάδες εξετάσεις και φάρμακα έχουν βγει εκτός ασφαλιστικής κάλυψης…

 

 

 

 

 

Scroll to top