06/03/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Οι επενδυτές έφαγαν… πόρτα

Ανώμαλη προσγείωση είχαν οι εκπρόσωποι της ιδιωτικής εταιρείας που ενδιαφέρεται για το αεροδρόμιο «Μακεδονία». Οι υπάλληλοι της ΥΠΑ δεν τους επέτρεψαν να προμηθευτούν κάρτες, ώστε να έχουν πρόσβαση στις εγκαταστάσεις του αερολιμένα.
      Pin It

Ανώμαλη προσγείωση είχαν οι εκπρόσωποι της ιδιωτικής εταιρείας που ενδιαφέρεται για το αεροδρόμιο «Μακεδονία». Οι υπάλληλοι της ΥΠΑ δεν τους επέτρεψαν να προμηθευτούν κάρτες, ώστε να έχουν πρόσβαση στις εγκαταστάσεις του αερολιμένα

 

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Του Νίκου Φωτόπουλου

 

Η «αερομαχία» κυβέρνησης – εργαζομένων για την ιδιωτικοποίηση των περιφερειακών αεροδρομίων συνεχίζεται. Υπάλληλοι της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας «έριξαν πόρτα» χθες στους εκπροσώπους ενδιαφερόμενης ιδιωτικής εταιρείας, που ήρθαν να… επιθεωρήσουν το αεροδρόμιο «Μακεδονία».

 

Συγκεντρώθηκαν έξω από το γραφείο του αερολιμενάρχη και δεν τους επέτρεψαν να προμηθευτούν τις απαραίτητες κάρτες διαπίστευσης, ώστε να έχουν πρόσβαση στις εγκαταστάσεις του αερολιμένα.

 

Συμβολική κατάληψη

 

Ο Σύλλογος Εργαζομένων Πολιτικής Αεροπορίας του αεροδρομίου «Μακεδονία», με τη συμπαράσταση της Ομοσπονδίας Συλλόγων Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΟΣΥΠΑ), προχώρησε από νωρίς το πρωί σε συμβολική κατάληψη του αεροδρομίου καταγγέλλοντας ως παράνομη τη διαδικασία πώλησης. Εξαιτίας της κινητοποίησης ματαιώθηκε η ξενάγηση δύο εκπροσώπων της ΑΙΑ (Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών), που ενδιαφέρεται να συμμετάσχει στον διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ.

 

«Τα αεροδρόμια στην Ελλάδα, εκτός από το “Ελευθέριος Βενιζέλος” που είναι Α.Ε., είναι κράτος. Το ΤΑΙΠΕΔ δεν δικαιούται να παραχωρήσει την εκμετάλλευσή τους για 30 χρόνια, όπως σχεδιάζουν, σε ιδιώτες. Θα προσφύγουμε στη Δικαιοσύνη αν οι υποψήφιοι επενδυτές, τώρα που εξετάζουν όλα τα στοιχεία, της κίνησης και τα οικονομικά, δεν κάνουν πίσω» τόνισε σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της ΟΣΥΠΑ, Βασίλης Αλεβιζόπουλος.

 

«Υποπτευόμαστε ότι η κυβέρνηση, προκειμένου να προχωρήσει σε αυτόν τον λάθος σχεδιασμό, μπορεί να αναλάβει τις επενδύσεις σε υποδομές και να δώσει τη λειτουργία στους ιδιώτες για να αναπτύξουν, δήθεν, τα αεροδρόμια. Θα αντιδράσουμε και ελπίζουμε εν όψει αυτοδιοικητικών εκλογών να δείξει ενδιαφέρον ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, ο κ. Μπουτάρης, τουλάχιστον αυτή τη φορά, αλλά και ο περιφερειάρχης, γιατί η ΟΣΥΠΑ υποστηρίζει πως θα πρέπει και στη χώρα μας, όπως στην υπόλοιπη Ευρώπη, η τοπική αυτοδιοίκηση να έχει λόγο στις βασικές υποδομές» είπε και γνωστοποίησε ότι οι εργαζόμενοι της ΥΠΑ είναι έτοιμοι να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις και απεργίες μέσα στο καλοκαίρι στην περίοδο αιχμής της τουριστικής σεζόν, ενώ φέτος αναμένονται 19 εκατομμύρια τουρίστες στη χώρα…

 

Θα το κλείσουν

 

Καθαρά και ξάστερα ο πρόεδρος της ΟΣΥΠΑ τόνισε ότι αν πωληθεί τελικά το «Μακεδονία» θα το κλείσουν, αν δεν φέρει ο αγοραστής πιστοποιημένο προσωπικό, όπως προβλέπεται από τον Κανονισμό Annex. «Οι επενδυτές θα πάρουν ένα κουφάρι, αερολιμένα και πίστα, χωρίς το απαιτούμενο υψηλής εκπαίδευσης προσωπικό. Θέλει δύο χρόνια για να εκπαιδευτεί προσωπικό. Στο “Ελευθέριος Βενιζέλος” χρειάστηκαν τρία…».

 

Δηκτικά συμπλήρωσε ότι την κυβέρνηση δεν την ενδιαφέρει η ανάπτυξη των αεροδρομίων, αφού επί χρόνια το ΥΠΟΙΚ λεηλατούσε το «σπατόσημο» και τα έσοδα της ΥΠΑ, η οποία ούτως ή άλλως δεν βαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό.

 

«Θα κάνουν μια τρύπα στο νερό. Οχι μόνο το κράτος δεν θα ωφεληθεί από την τυχόν πώληση, αλλά θα αναγκαστεί να επιστρέψει εκατοντάδες εκατομμυρίων στην Ευρωπαϊκή Ενωση γιατί υπάρχει κοινοτική δέσμευση πενταετίας για τη μεταβίβαση αερολιμένων στους οποίους γίνονται έργα με ευρωπαϊκούς πόρους. Εργα 220 εκατομμυρίων γίνονται στο “Μακεδονία”, ενώ η δέσμευση αυτή αφορά και τα αεροδρόμια της Ζακύνθου, της Αλεξανδρούπολης, των Χανίων» κατέληξε.

 

Σε ό,τι αφορά τους εκπροσώπους της ΑΙΑ, ο κ. Αλεβιζόπουλος δήλωσε με νόημα: «Με τα κλεμμένα από τον ελληνικό λαό (σ.σ. εννοεί τη μεγάλη οφειλή από ΦΠΑ που δεν καταβλήθηκε από το “Ελ. Βενιζέλος”) θα έρθουν σήμερα να αγοράσουν το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης;»

 

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

 

Επτά όμιλοι για τα περιφερειακά αεροδρόμια

 

Το «Μακεδονία» έχει ενταχθεί στην ίδια ομάδα με τα αεροδρόμια Κέρκυρας, Ζακύνθου, Κεφαλονιάς, Ακτίου, Καβάλας και Χανίων.

 

Οι υποψήφιοι αγοραστές που θα καταθέσουν προσφορά μπορούν να συμπεριλάβουν στο σχήμα της παραχώρησης έως τρία από τα αεροδρόμια Αλεξανδρούπολης, Καλαμάτας και Αραξου, ενώ «μπαλαντέρ» και γι’ αυτή την ομάδα αλλά και για τη δεύτερη που έχει σχηματιστεί «παίζει» το αεροδρόμιο της Νέας Αγχιάλου.

 

Οι 7 όμιλοι που έχουν περάσει στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού του ΤΑΙΠΕΔ είναι: η γαλλική «Aeroports De La Cote d’Azur», η κοινοπραξία της ελβετικής «Zurich Airport» με την ελληνική «J&P Avax», ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών, η κοινοπραξία της γερμανικής «Fraport» με τον όμιλο Κοπελούζου, η κοινοπραξία της γαλλικής «Vinci» με την ελληνική «Ελλάκτωρ» (Μπόμπολας), η «Corporacion America» από την Αργεντινή μαζί με τη «Μέτκα» του ομίλου Μυτιληναίου και η αμερικανική «Advent».

 

 

 

Scroll to top