Η ελληνική πλευρά θα προτείνει να εξαιρεθεί από την έκθεση της τρόικας η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών μέχρι το τέλος του έτους, οπότε θα ολοκληρωθούν και τα ευρωπαϊκά τεστ αντοχής που θα διεξαγάγει η ΕΚΤ
Των Μάριου Χριστοδούλου, Αρτέμιδος Σπηλιώτη
Συμβιβαστική λύση για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών έριξε στο τραπέζι η κυβέρνηση, ώστε να «ξεμπλοκάρει» η διαπραγμάτευση με την τρόικα και να εκταμιευθεί η πολυπόθητη δόση των 10,6 δισ. ευρώ. Ωστόσο, μέχρι αργά χθες το βράδυ δεν υπήρξε «φως» καθώς οι διαβουλεύσεις μεταξύ του υπουργείου Οικονομικών και της τρόικας «τράβηξαν» έως τις πρώτες πρωινές ώρες. Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών σημείωναν ότι η Ελλάδα προσδοκά σε «κατ’ ελάχιστο μια δήλωση επαρκούς προόδου» ώστε να κλείσει η συμφωνία ακόμη και με τηλεδιάσκεψη, ακόμα και την επόμενη ημέρα του Eurogroup της 10ης Μαρτίου. Και αυτό γιατί η ελληνική πλευρά το έχει πάρει απόφαση ότι μέχρι την Κυριακή δεν θα υπάρχει «επί της αρχής τεχνική συμφωνία» με την τρόικα. Κορυφαίος κυβερνητικός παράγοντας παραδεχόταν ότι η διαφορά μεταξύ των δύο πλευρών είναι αγεφύρωτη και η ελληνική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να θέσει το ζήτημα στο Eurogroup της Δευτέρας.
Ειδικότερα, η ελληνική πλευρά θα προτείνει να εξαιρεθούν από την έκθεση της τρόικας οι διαδικασίες ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών μέχρι το τέλος του έτους, οπότε και θα ολοκληρωθούν και τα ευρωπαϊκά τεστ αντοχής που θα διεξαγάγει η ΕΚΤ. Μέχρι τότε, οι ελληνικές τράπεζες θα προχωρήσουν σε διαδικασίες ανακεφαλαιοποίησης βάσει των αποτελεσμάτων της Τραπέζης της Ελλάδος και αν προκύψουν ανάγκες για νέα κεφάλαια στο τέλος του έτους, με βάση τα πανευρωπαϊκά stress tests, τότε θα υπάρξει συμπληρωματική διαδικασία. Η κυβέρνηση, παράλληλα με τη συμβιβαστική λύση, καταθέτει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης και τη διαβεβαίωση ότι μέχρι την ολοκλήρωση των stress tests δεν θα «πειράξει» το περίφημο «μαξιλάρι» του ΤΧΣ, δηλαδή τα 14 δισ. ευρώ (11 δισ. ευρώ σε ομόλογα και 3 δισ. ευρώ σε μετρητά).
Η ελληνική πλευρά είναι πεπεισμένη ότι οι κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών, όπως θα προκύψουν από την έκθεση της BlackRock, αποτελούν επί της ουσίας άλλοθι του ΔΝΤ για να διατηρήσει την παρουσία του στα ευρωπαϊκά πράγματα και να «βάλει πόδι» στον Ευρωπαϊκό Μόνιμο Μηχανισμό Εποπτείας. Για τον λόγο αυτό, σημειώνει Ελληνας ανώτατος αξιωματούχος, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ ανέβασε τον «λογαριασμό» στα 9 δισ. ευρώ (η ΤτΕ υποστηρίζει ότι είναι κοντά στα 6 δισ. ευρώ) ώστε να μείνει ανοιχτή η έκθεση αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος. Την ίδια στιγμή η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και φυσικά ο εκπρόσωπός της στην τρόικα στηρίζει, έστω και σιωπηλά, την απόφαση του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, Γιώργου Προβόπουλου, να ανακοινώσει μονομερώς, ίσως και σήμερα, τα συμπεράσματα της BlackRock και τις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών.
Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, η διάσταση απόψεων δεν έγκειται στο ποσό αλλά τις διαφορετικές απόψεις Ευρωπαίων (Ε.Ε. – ΕΚΤ) και ΔΝΤ για το ποιος θα είναι ο ρόλος του Ταμείου στα ευρωπαϊκά τεκταινόμενα. Συνεπώς, το θέμα, αναφέρουν τα ίδια στελέχη, αφορά συνολικά την Ευρώπη. Χθες βράδυ υψηλόβαθμος ευρωπαίος αξιωματούχος τόνισε από τις Βρυξέλλες, ότι η διεξαγωγή των stress tests δεν είναι αρμοδιότητα ούτε του ΔΝΤ, ούτε του Eurogroup. Σύστησε ωστόσο στην Ελλάδα να φροντίσει ώστε οι τεχνικές των μεθόδων αξιολόγησης να είναι συμβατές με αυτές της ΕΚΤ.
Το εργασιακό
Το υπ’ αριθμόν δύο κρίσιμο ζήτημα αφορά τις αλλαγές στο εργασιακό, με την τρόικα να επιμένει σε νομοθετική ρύθμιση σύμφωνα με την οποία ο υπουργός Εργασίας δεν θα έχει λόγο στις ομαδικές απολύσεις.
Σε ό,τι αφορά τα μέτρα που προτείνει ο ΟΟΣΑ, πηγές του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι υπάρχει πρόοδος καθώς οι… εναλλακτικές προτάσεις που κατέθεσε η ελληνική πλευρά, οι οποίες αφορούν τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα, το γάλα, τα βιβλία και τα φαρμακεία, φαίνεται να γίνονται αποδεκτές από τους δανειστές.