Yatsenyuk-Arseniy

06/03/14 ONLINE ΕΚΔΟΣΗ

Ουκρανία: Παράνομη η απόφαση της Κριμαίας για προσάρτηση στη Ρωσία

Έντονες αντιδράσεις στην Ουκρανία, μετά την απόφαση τού κοινοβουλίου της Κριμαίας να ζητήσει την προσάρτηση τής χερσονήσου από τη Ρωσία. Ο ουκρανικός στρατός είναι έτοιμος να προστατεύσει τη χώρα σε περίπτωση επέμβασης, δήλωσε ο μεταβατικός πρωθυπουργός .
      Pin It

Ως παράνομη, χαρακτήρισε ο μεταβατικός πρωθυπουργός της Ουκρανίας Αρσένι Γιατσενιούκ την απόφαση του κοινοβουλίου της Κριμαίας να ζητήσει την προσάρτηση της χερσονήσου στη Ρωσία. Υπενθυμίζεται πως το τοπικό κοινοβούλιο της Κριμαίας, στο οποίο κυριαρχούν οι ρωσόφωνοι, ψήφισε σήμερα ομόφωνα να γίνει η Κριμαία τμήμα της Ρωσίας.

Από την πλευρά του, ο Γιατσενιούκ εκτίμησε ότι το δημοψήφισμα που θα διεξαχθεί στις 16 Μαρτίου στην Κριμαία «δεν έχει καμία νομική βάση. Καλούμε τη ρωσική κυβέρνηση να μην υποστηρίξει αυτούς που προωθούν την απόσχιση στην Κριμαία».

«Να επιστρέψουν στους στρατώνες τους»

Εξάλλου ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας ζήτησε εκ νέου από τη Ρωσία να «επιστρέψουν στους στρατώνες τους» οι δυνάμεις που έχουν αναπτυχθεί στην Κριμαία και να ξεκινήσει διάλογος ώστε να βρεθεί μια «ειρηνική λύση» στην κρίση. Όμως ο Γιατσενιούκ προειδοποίησε ότι «στη περίπτωση που συνεχιστεί η κλιμάκωση, η κυβέρνηση και οι ουκρανικές στρατιωτικές αρχές θα αντιδράσουν όπως προβλέπει το σύνταγμα».

«Είμαστε έτοιμοι να προστατεύσουμε την πατρίδα μας», υπογράμμισε. «Έχουμε λιγότερα όπλα (από τη Ρωσία), δεν διαθέτουμε πυρηνικά όπλα, όμως έχουμε το πνεύμα της ελευθερίας».

«Άμεσα, συμφωνία με την Ε.Ε.»

Ο Γιατσενιούκ επεσήμανε ότι είναι έτοιμη να υπογράψει «το συντομότερο δυνατό» τη συμφωνία σύνδεσης με την Ευρωπαϊκή Ένωση, την οποία είχε απορρίψει ο αποπεμφθείς πρόεδρος Βίκτορ Γιανουκόβιτς τον Νοέμβριο. «Η ουκρανική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να υπογράψει τη συμφωνία σύνδεσης» με την ΕΕ και «είμαστε έτοιμοι να την υπογράψουμε το συντομότερο δυνατό», υπογράμμισε ο ουκρανός πρωθυπουργός.

«Παράνομες οι αρχές στην Κριμαία»

Στο μεταξύ ο μεταβατικός πρόεδρος της Ουκρανίας Αλεξάντερ Τουρτσίνοφ σημείωσε ότι οι φιλορωσικές αρχές στην Κριμαία είναι παράνομες και δρουν υπό απειλές. «Οι αρχές στην Κριμαία είναι εντελώς παράνομες, τόσο το κοινοβούλιο όσο και η κυβέρνηση. Είναι αναγκασμένες να δρουν υπό την απειλή όπλων και όλες οι αποφάσεις τους υπαγορεύονται από τον φόβο και είναι παράνομες», δήλωσε η εκπρόσωπος του προέδρου.

Δεν επιστρέφει ο απεσταλμένος του ΟΗΕ

Την ίδια στιγμή, ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ στην Κριμαία, Ρόμπερτ Σέρι, ο οποίος αναγκάστηκε να διακόψει πρόωρα την αποστολή του χθες (Τετάρτη) αφού δέχθηκε απειλές από φιλορώσους ενόπλους, δήλωσε σήμερα ότι δεν είναι πιθανό να επιστρέψει στην περιοχή αυτή της νότιας Ουκρανίας, την οποία ελέγχουν ρωσικές δυνάμεις.

«Η αποστολή μου δεν έχει ολοκληρωθεί», δήλωσε ο Ολλανδός διπλωμάτης μόλις έφτασε στο αεροδρόμιο του Κιέβου. Όταν ρωτήθηκε αν θα επιστρέψει στην Κριμαία τις επόμενες ημέρες, απάντησε απλώς: «δεν το πιστεύω».

Ο Σέρι εστάλη στην Κριμαία από τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν για να αξιολογήσει την κατάσταση εκεί, όμως θα παραμείνει στο Κίεβο και θα βοηθήσει τον αναπληρωτή του Μπαν Γιαν Ελίασον.

Δεν έφτασαν οι παρατηρητές του ΟΑΣΕ

Στο μεταξύ δεκάδες στρατιωτικοί παρατηρητές του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), τους οποίους είχε ζητήσει η Ουκρανία για να επιθεωρήσουν την κατάσταση στην Κριμαία, δεν κατάφεραν να φτάσουν στη χερσόνησο, καθώς ο δρόμος ήταν αποκλεισμένος.

Η αποστολή των 43 άοπλων παρατηρητών από 23 χώρες μέλη του ΟΑΣΕ θα επιστρέψει τώρα στην ουκρανική πόλη Χερσόν, που βρίσκεται μεταξύ της Οδησσού και της Κριμαίας, για να αποφασίσει πώς θα προχωρήσει, ανακοίνωσε ο οργανισμός με έδρα τη Βιέννη.

«Προσπάθησαν (να περάσουν) από δύο σημεία ελέγχου, όμως δεν τα κατάφεραν… Κανείς δεν τους επιτέθηκε, απλώς δεν τους επέτρεψαν να περάσουν», δήλωσε μια εκπρόσωπος του ΟΑΣΕ.

 

 

efsyn.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Scroll to top