Μιλώντας στο συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Δουβλίνο, η Γιούλια Τιμοσένκο προειδοποίησε ότι ο Ρώσος πρόεδρος θα εκμεταλλευθεί οποιαδήποτε αδυναμία της Δύσης: «Αν επιτρέψουμε στη Ρωσία να πραγματοποιήσει ένα δημοψήφισμα στις 16 Μαρτίου υπό την απειλή όπλων σχετικά με την προσάρτηση της Κριμαίας, θα χάσουμε την Ουκρανία και τη σταθερότητα σε όλο τον κόσμο».
«Το να σταματήσουμε τη ρωσική επίθεση δεν αφορά μόνο στην επίτευξη της ελευθερίας στην Ουκρανία. Μιλάμε για την ελευθερία ολόκληρης της περιοχής. Μιλάμε για ειρήνη ή πόλεμο στην Ευρώπη», υπογράμμισε.
Η Τιμοσένκο, η οποία έχει διατελέσει δύο φορές πρωθυπουργός της Ουκρανίας και είναι ένα από τα φαβορί για να εκλεγεί νέα πρόεδρος της χώρας, επισήμανε ότι το Κίεβο είναι πολύ αδύναμο για να μπορέσει να αντισταθεί μόνο του στη Μόσχα.
Παράλληλα, ζήτησε από τη Βρετανία και τις ΗΠΑ, που είναι οι εγγυήτριες δυνάμεις της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας βάσει του Μνημονίου της Βουδαπέστης του 1994, να ενεργήσουν ως μεσολαβητές στις διαπραγματεύσεις με τη Μόσχα.
Συνεδριάζει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ
Νέες διαβουλεύσεις κεκλεισμένων των θυρών άρχισαν το βράδυ της Πέμπτης στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, με θέμα την κρίση στην Ουκρανία, μετά το αίτημα που υπέβαλε η Βρετανία. Πρόκειται για την τέταρτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας γι’ αυτό το ζήτημα από την περασμένη Παρασκευή.
Η συνεδρίαση αναμένεται να επικεντρωθεί στο επεισόδιο με θύμα τον απεσταλμένο του ΟΗΕ στην Κριμαία, Ρόμπερτ Σέρι, ο οποίος αναγκάστηκε να διακόψει την αποστολή του αφού δέχτηκε απειλές από ενόπλους.
Τα 15 κράτη-μέλη αναμένεται να «συζητήσουν για κάποιες πολύ ανησυχητικές εξελίξεις, περιλαμβανομένων της ενίσχυσης των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων και της απόφασης του κοινοβουλίου της Κριμαίας να επιτρέψει στην Κριμαία να προσαρτηθεί στη Ρωσία» δήλωσε ο πρεσβευτής της Βρετανίας στα Ηνωμένα Έθνη.
Σχετικό θέμα: Κυρώσεις με το… «γάντι» από την Ε.Ε. στη Ρωσία
efsyn.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ