Ενδοκυβερνητικές κόντρες και μπόλικο παρασκήνιο στη Λέσβο με θέμα την αναθεώρηση του «Καλλικράτη», δύο μήνες πριν από τις αυτοδιοικητικές εκλογές
Της Ανθής Παζιάνου
Το ρεκόρ των επεισοδίων της «Λάμψης» του Νίκου Φώσκολου ζήλεψε το σίριαλ «Σπάσιμο του Δήμου Λέσβου». Ξεκινά από το 2010, όταν ψηφίστηκε ο «Καλλικράτης» με τη λογική «ένας δήμος – ένα νησί» που μετέτρεψε τη Λέσβο στον μεγαλύτερο γεωγραφικά δήμο της χώρας, συνενώνοντας 13 καποδιστριακούς δήμους ή αλλιώς 73 χωριά.
Η προεκλογική δέσμευση του νυν δημάρχου Δημήτρη Βουνάτσου ότι θα προχωρούσε σε δημοψήφισμα δεν έγινε ποτέ, ενώ για την αλλαγή λάμπας σε ένα χωριό χρειαζόταν απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Λέσβου.
Με την ανάληψη υπουργείου (Ιούνιο 2012) ο Λέσβιος κ. Χαράλαμπος Αθανασίου δήλωνε: «Θα καταργηθεί ο Δήμος-Τέρας. Θα πάμε σε αυτοδιοικητικές εκλογές με τέσσερις δήμους». Εκτοτε δεν έγινε τίποτα. Το δε ΠΑΣΟΚ διαφωνούσε, μια και η επιλογή να σπάσει μόνο ένας νησιωτικός δήμος θα άνοιγε τον ασκό του Αιόλου.
Στο μεταξύ, συνέχιζαν οι διαρροές ότι ο δήμος θα σπάσει. Η τοπική Ν.Δ. σχολίαζε ότι κακώς ο Αλέξης Τσίπρας επέλεξε στις 8 Νοεμβρίου 2013 να καταθέσει πρόταση μομφής, καθώς αυτό εμπόδισε την προγραμματισμένη επίσκεψη Σαμαρά στη Λέσβο, στην επέτειο της απελευθέρωσης, όπου θα εξήγγελλε το σπάσιμο του δήμου στα τέσσερα. Η τοπική Ν.Δ. προσπαθούσε να πείσει ότι θα τηρηθεί η δέσμευση Αθανασίου έως την τελευταία στιγμή, αποδεικνύοντας ότι η Ν.Δ. προσπάθησε, αλλά το ΠΑΣΟΚ υποχώρησε και οτιδήποτε άλλο θα διασάλευε την ενότητα των κυβερνητικών εταίρων.
Στις αρχές του 2014, κι ενώ μόνο μία υποψηφιότητα είχε κατατεθεί για τον Δήμο Λέσβου, «Ο Αλλος Δρόμος» του Στράτου Γεωργούλα, με τα κόμματα να περιμένουν τι θα γίνει με το σίριαλ του «Καλλικράτη», έγινε διαβούλευση και το ΠΑΣΟΚ φέρεται να συμφώνησε στο σπάσιμο μερίδας νησιωτικών δήμων. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν, όπως δήλωσε ο δήμαρχος Λέσβου, οι συναντήσεις με τον υπουργό Εσωτερικών και Δικαιοσύνης και είχε υποτίθεται δρομολογηθεί κατάθεση τροπολογίας για τη διαίρεση του νησιωτικού Δήμου Λέσβου. Ο υπουργός Εσωτερικών, απευθυνόμενος προς τον δήμαρχο, έλεγε «κάντε υπομονή ελάχιστες μέρες», ενώ τον Ιανουάριο ο Γιάννης Μιχελάκης δήλωνε ότι δεν σπάει κανένας δήμος πριν από τις εκλογές.
Η τροπολογία
Τον Φεβρουάριο, υπεύθυνος για την «ξαφνική» διαφωνία που προέκυψε στο ΠΑΣΟΚ εμφανιζόταν ο Γιώργος Ντόλιος. Ενώ η τροπολογία θα περιελάμβανε μόνο τρεις νησιωτικούς δήμους (Λέσβος, Κεφαλονιά, Κέρκυρα), για να μην υπάρξουν περαιτέρω αντιδράσεις αλλά και να διευκολυνθούν οι ΑΝ.ΕΛΛ., σύμφωνα με σχετική δέσμευση Καμμένου, να την υπερψηφίσουν, υπερκαλύπτοντας τυχόν διαρροές κυβερνητικών βουλευτών.
Ο κ. Ντόλιος φέρεται να διεμήνυσε αρμοδίως ότι θεωρεί την τροπολογία «ξήλωμα» της μεγάλης μεταρρύθμισης και ότι θα την ψήφιζε αποκλειστικά για τη Λέσβο. Ο Γ. Μιχελάκης δεν αποδέχτηκε την αντιπρόταση Ντόλιου λόγω αντιδράσεων από την Κέρκυρα και την Κεφαλλονιά. Την ίδια ώρα, ο υπ. Δικαιοσύνης εξακολουθούσε να δηλώνει ότι υπάρχουν ακόμη ελπίδες.
Στις 28 Φεβρουαρίου, ο βουλευτής Λέσβου του ΠΑΣΟΚ Νίκος Σηφουνάκης επρόκειτο να καταθέσει τροπολογία που προέβλεπε το «σπάσιμο» της Λέσβου σε τέσσερις δήμους αλλά και των άλλων μεγάλων νησιών (Ρόδος, Κέρκυρα, Χίος, Κεφαλονιά, Ζάκυνθος και Σάμος) σε νομοσχέδιο του υπουργείου Δημόσιας Τάξης, δηλαδή του άμεσα ενδιαφερόμενου για κατάτμηση της Κέρκυρας υπουργού Νίκου Δένδια. Το Συντονιστικό της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ τον άδειασε, αποφασίζοντας ομόφωνα να μη στηρίξει την τροπολογία. Τον στήριξε όμως το τοπικό ΠΑΣΟΚ.
Προφανώς, μέσα σε όλες τις ενδοκομματικές διαμάχες και στο παρασκήνιο, βασικό ρόλο έπαιξαν οι αυτοδιοικητικές εκλογές, καθώς αναθεώρηση του «Καλλικράτη» στο παρά πέντε αποτελούσε δίκοπο μαχαίρι. Στη Λέσβο, για παράδειγμα, όπου σύσσωμο το τοπικό ΠΑΣΟΚ στηρίζει τη διάσπαση και οι τέσσερις δήμοι θα ευνοούσαν το εκλογικό αποτέλεσμα σε ΠΑΣΟΚ και σε Ν.Δ. Αντίθετα, για τους υπόλοιπους νησιωτικούς δήμους, το αποτέλεσμα εκτιμάται διαφορετικά.
Τελικά, ο Χαράλαμπος Αθανασίου φαίνεται μάλλον αναξιόπιστος παρά αλώβητος, όπως επεδίωκε. Αντίθετα, για τον Νίκο Σηφουνάκη, που έχει δηλώσει ότι δεν προτίθεται να κατέλθει ξανά υποψήφιος βουλευτής, ανοίγει πεδίον δόξης λαμπρόν για την ανεξαρτητοποίησή του και την ηρωική έξοδο από το ΠΑΣΟΚ.