Κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης έγινε γνωστό ότι η Ασφάλεια Αττικής απαίτησε εγγράφως από την ΠΟΕ-ΟΤΑ να της παραδώσει «το συντομότερο δυνατό» όλα τα στοιχεία ταυτότητας και επικοινωνίας των μελών της, με αφορμή γεγονότα που έλαβαν χώρα κατά τη διάρκεια του Διοικητικού Συμβουλίου της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) πριν από δυόμισι χρόνια, συγκεκριμένα στις 13/10/2011.
«Πρόσχημα της απίστευτης αυτής αξίωσης εκ μέρους της ΕΛ.ΑΣ. είναι η προκαταρκτική εξέταση για τη δήθεν παράβαση του άρθρου 309 του Ποινικού Κώδικα σε συνδυασμό με το άρθρο 45 του Π.Κ. (επικίνδυνη σωματική βλάβη κατά συναυτουργία)», τονίζει η Ομοσπονδία σε ανακοίνωσή της. Πρόκειται για μια ενέργεια «ενταγμένη στις πρακτικές της συγκυβέρνησης με στόχο να τρομοκρατήσει και να ελέγξει τους εργαζόμενους και να ποινικοποιήσει κάθε συνδικαλιστική δράση, ώστε να περάσει πιο εύκολα τις πολιτικές της», εξηγεί στην «Εφ.Συν.» ο πρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ, Θέμης Μπαλασόπουλος.
Υπενθυμίζεται ότι ο χώρος της τοπικής αυτοδιοίκησης απομένει να «θυσιάσει» περίπου 4.000 εργαζόμενους, ώστε να «βγουν τα νούμερα» των συνολικά 25.000 διαθεσιμοτήτων-απολύσεων. Στο πλαίσιο της σχετικής «μνημονιακής δέσμευσης», η κυβέρνηση έχει ήδη θέσει 21.000 υπαλλήλους σε διαθεσιμότητα. Το πόσο κρίσιμη είναι η άμεση ένταξη των υπολοίπων στο καθεστώς της διαθεσιμότητας θα φανεί σε περίπτωση που αυτή αποτελέσει ένα από τα βασικά προαπαιτούμενα για την επίτευξη συμφωνίας με την τρόικα.