→«Πιάνουν χώρο στα Πανεπιστήμια όσοι εισήχθησαν πριν από το 2006» δηλώνει ο υπουργός Παιδείας. «Δεν επιβαρύνουμε κανέναν, αφού δεν δικαιούμαστε τίποτα» απαντούν οι φοιτητές
Της Αφροδίτης Τζιαντζή
Αντιδράσεις σε όλη την πανεπιστημιακή κοινότητα προκάλεσαν τα τελεσίγραφα του υπουργείου Παιδείας για διαγραφή 180.000 φοιτητών που έχουν εισαχθεί πριν από το 2006, αν δεν πάρουν πτυχίο ώς τον Ιούνιο.
Ανυπόστατες και εξοργιστικές χαρακτηρίζουν φοιτητές τις δηλώσεις του υπουργού Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλου, ότι όσοι γράφτηκαν στο Πανεπιστήμιο πριν από το 2006 «πιάνουν χώρο» και ότι η ύπαρξή τους είναι «ζήτημα κόστους στον φορολογούμενο πολίτη». «Δεν επιβαρύνουμε κανέναν ούτε με ένα ευρώ. Αυτό είναι ψέμα» μάς λέει η Κατερίνα, εργαζόμενη με παιδί που αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τις σπουδές της στο Πολιτικό της Νομικής και τώρα αγωνίζεται να αποφοιτήσει πριν εκπνεύσει η διορία.
«Μετά το 6ο έτος δεν δικαιούμαστε τίποτα: ούτε φοιτητικό πάσο, ούτε μειωμένα εισιτήρια, ούτε συγγράμματα, ούτε σίτιση ή στέγαση. Το μόνο δικαίωμά μας είναι μια κόλλα χαρτί να εξεταζόμαστε. Αυτή είναι η επιβάρυνση;»
«Χρειάζεται πολιτικό θράσος να ισχυρίζεται ο υπουργός ότι επιβαρύνουν τον φορολογούμενο οι φοιτητές που καθυστερούν να αποφοιτήσουν, όταν μόνο με το αναγκαστικό PSI ληστεύτηκαν σχεδόν 200 εκατομμύρια ευρώ από τα αποθεματικά των ιδρυμάτων και κάθε χρόνο μειώνεται ο προϋπολογισμός πάνω από 100 εκατομμύρια» μας λέει ο Αλέξανδρος, τελειόφοιτος της Νομικής.
«Αν θέλει ο υπουργός να μιλήσουμε με όρους δαπανών, ας μιλήσουμε για άλλα πράγματα: Δεν υπάρχει ούτε μία δημόσια λέσχη σίτισης, ούτε δημόσιος καθαρισμός. Τα χρήματα στους εργολάβους επιβαρύνουν πολλαπλάσια τα ιδρύματα».
Με επιστολή στον υπουργό Παιδείας ο πρύτανης του ΕΚΠΑ Θ.Πελεγρίνης εκφράζει την ανησυχία της Συγκλήτου για την επικείμενη εφαρμογή του μέτρου, τονίζοντας ότι δεν προκύπτει από τους υπάρχοντες νόμους για τα ΑΕΙ (4009/2011 της Διαμαντοπούλου και 4076/2012 του Αρβανιτόπουλου).
Ο νόμος Διαμαντοπούλου καθιέρωσε το περίφημο «ν+2», δηλαδή ότι ένας φοιτητής διαγράφεται αυτοδικαίως αν ολοκληρώσει τον προβλεπόμενο χρόνο σπουδών συν δύο χρόνια επιπλέον, εκτός αν ορίζεται διαφορετικά από τους εσωτερικούς κανονισμούς του κάθε ιδρύματος. Εδώ βρίσκεται η ουσία της διαφωνίας, καθώς οι εσωτερικοί κανονισμοί περιλαμβάνονται στην κατάρτιση των Οργανισμών των Ιδρυμάτων που δεν έχουν ακόμα συσταθεί. Η Σύγκλητος του ΕΚΠΑ ζητάει να προηγηθούν τα αναγκαία προεδρικά διατάγματα και δηλώνει ότι η αντιμετώπιση των ανενεργών φοιτητών πρέπει να γίνει μετά από εισήγηση των τμημάτων και των σχολών ξεχωριστά, ώστε να διατηρηθεί η ακαδημαϊκή τάξη και ηρεμία. «Οι φοιτητές δεν είναι αντικείμενα να αντιμετωπίζονται απαξιωτικά. Το υπουργείο ονομάζεται “Παιδείας και Διά Βίου Μάθησης”. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να επιτρέπεται σε οποιονδήποτε να σπουδάζει σε οποιαδήποτε στιγμή της ζωής του. Πώς αποκλείεις αυτούς τους ανθρώπους που μπορεί να διέκοψαν ή να καθυστέρησαν τις σπουδές τους λόγω δυσκολιών, που λόγω κρίσης πληθαίνουν;» σχολιάζει ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, Θ. Πελεγρίνης, στην «Εφ.Συν.» Η Σύγκλητος του ΑΠΘ αναφέρει με απόφασή της ότι υπάρχει πρόβλεψη με βάση τον νόμο Διαμαντοπούλου (άρθρο 80), που διακρίνει τους φοιτητές οι οποίοι αποδεδειγμένα δεν ενδιαφέρονται να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους από εκείνους που ενδιαφέρονται και συμμετέχουν στην εκπαιδευτική διαδικασία, αλλά για διάφορους λόγους καθυστερούν να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους και για τους οποίους υπάρχει ευνοϊκή αντιμετώπιση.
«Οι απειλές για μαζικές διαγραφές φοιτητών είναι μέτρο εκβιασμού για να επιταχυνθούν τα μέτρα για επιχειρηματικό πανεπιστήμιο που απαιτεί η τρόικα» σχολιάζει η Ειρήνη Δαφέρμου, μέλος του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.
«Στοχεύει κυρίως στο να αμβλυνθούν οι πολύ σοβαρές αντιδράσεις όλης της πανεπιστημιακής κοινότητας στη σύσταση των Οργανισμών των Ιδρυμάτων, που θα είναι και το βασικό όχημα ιδιωτικοποίησης των Πανεπιστημίων. Προβλέπουν από δίδακτρα μέχρι ιδιωτικούς μάνατζερ, ενώ μετατρέπουν όλες τις υπηρεσίες που διαχειρίζονται τα ευρωπαϊκά κονδύλια σε Α.Ε. Είναι σαν να λέει ο υπουργός ότι αν δεν καταρτιστούν άμεσα οι Οργανισμοί θα διαγράφονται κατά δεκάδες χιλιάδες οι φοιτητές, μειώνοντας τον προϋπολογισμό των τμημάτων και οδηγώντας σε πιθανές συγχωνεύσεις. Το Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών της Παντείου, που διδάσκει ο κ. Αρβανιτόπουλος, βρίσκεται στο τοπ10 με τους περισσότερους αιώνιους φοιτητές, αφού δεν υπάρχει επαγγελματική διέξοδος».
Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν υπάρχει πρόβλεψη παράτασης σπουδών για τους φοιτητές με αναπηρία, ενώ η πρόβλεψη για τους εργαζόμενους είναι δώρον άδωρον, εφόσον ζητά να αποδείξουν ότι δουλεύουν τουλάχιστον 20 ώρες, όταν η μαύρη και ανασφάλιστη εργασία οργιάζει.