ΑΠΕ-ΜΠΕ

09/03/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Δηλώσεις υποστήριξης από Ε.Ε. περιμένει ο Σαμαράς

Αισιόδοξος εμφανίστηκε για την πορεία του ελληνικού προγράμματος στη σύνοδο του ΕΛΚ στο Δουβλίνο ο πρωθυπουργός. Ομως στο εσωτερικό μέτωπο τα προβλήματα παραμένουν και διογκώνονται.
      Pin It

Αισιόδοξος εμφανίστηκε για την πορεία του ελληνικού προγράμματος στη σύνοδο του ΕΛΚ στο Δουβλίνο ο πρωθυπουργός. Ομως στο εσωτερικό μέτωπο τα προβλήματα παραμένουν και διογκώνονται

 

Στην κυβέρνηση θεωρούν ότι στο διάστημα μέχρι τις ευρωεκλογές δεν θα υπάρξει άλλη δοκιμασία για τους βουλευτές της συμπολίτευσης

 

Του Μπάμπη Αγρολάμπου

 

ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΑΜΑΡΑΣΚινήσεις και δηλώσεις πολιτικής υποστήριξης από τους εταίρους της Ε.Ε. περιμένει έως τις εκλογές του Μαΐου ο Αντ. Σαμαράς. Η σύνοδος του ΕΛΚ στο Δουβλίνο αποτέλεσε μία καλή ευκαιρία για τον πρωθυπουργό να συνομιλήσει με την καγκελάριο της Γερμανίας Α. Μέρκελ για την πορεία του οικονομικού προγράμματος αλλά και του δικού του ενόψει των ευρωεκλογών.

 

Ο πρωθυπουργός έχει την πλήρη πολιτική υποστήριξη του απερχόμενου προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζ. Μπαρόζο, ο οποίος βρίσκεται σήμερα στην Αθήνα για να παραστεί στη διάσκεψη για τον ρόλο των Περιφερειών στην Ε.Ε. και προσδοκά σε ανάλογες κινήσεις το επόμενο διάστημα από τον υποψήφιο του ΕΛΚ για την προεδρία της Επιτροπής Ζ. Κ. Γιούνκερ.

 

Η δοκιμασία

 

Στην ομιλία του, ο κ. Σαμαράς στάθηκε ιδιαίτερα στη δοκιμασία των χωρών της ευρωπαϊκής περιφέρειας που τέθηκαν υπό επιτήρηση και προσπάθησε ακόμη μια φορά να φανεί αισιόδοξος για την πορεία της ελληνικής οικονομίας: «Η Ελλάδα ανακάμπτει, σύντομα θα βγει από την κρίση. Ολες αυτές οι επιτυχίες ήρθαν, παρά τις προβλέψεις. Η Ευρώπη δουλεύει. Ανοίγουμε τον δρόμο για καλύτερη Ευρώπη, με μεγαλύτερη συνοχή, λιγότερη γραφειοκρατία, περισσότερες μεταρρυθμίσεις», τόνισε στην ομιλία του και όρισε ως αντιπάλους σε αυτή την πορεία τον εξτρεμισμό και τον λαϊκισμό.

 

Την παράσταση έκλεψε ο τραγουδιστής των U2, Μπόνο, που προσκλήθηκε από τον πρωθυπουργό της Ιρλανδίας Ε. Κένι και μίλησε για την κρίση: «Ο ιρλανδικός λαός ξελάσπωσε από μόνος του. Μας “πήδηξαν”, αλλά τα καταφέραμε», είπε ο ροκ σταρ.

 

Στο περιθώριο των εργασιών, ο πρωθυπουργός είχε συνάντηση με την καγκελάριο Μέρκελ, η οποία αναμένεται να επισκεφθεί την Αθήνα, στο πλαίσιο της ελληνικής προεδρίας της Ε.Ε. Ο κ. Σαμαράς περιμένει επίσης επισκέψεις εργασίας από τους άλλους αρχηγούς του ΕΛΚ, τον πρωθυπουργό της Ιρλανδίας Ε. Κένι, με τον οποίο είχε μακρά συνομιλία και εκτιμά ότι μπορεί να συμβάλει στη μάχη που έχει μπροστά της η Ν.Δ. Ιδιαίτερη συνάντηση είχε και με την πρώην πρόεδρο της Ουκρανίας Γ. Τιμοσένκο.

 

Η ελληνική κυβέρνηση περιμένει ότι μέχρι αύριο θα κλείσει ο κύκλος των συνομιλιών με την τρόικα. Δεν αποκλείεται, μάλιστα, ο κ. Σαμαράς να καλέσει τους επικεφαλής της τρόικας Π. Τόμσεν, Κλ. Μαζούχ, Μ. Μορς σε συνάντηση, όπως έχει κάνει άλλωστε και στο παρελθόν, ώστε να κλείσουν οι εκκρεμότητες της επισκόπησης με εκατέρωθεν υποχωρήσεις και διαβεβαιώσεις για την υλοποίηση των προαπαιτούμενων. Κάτι τέτοιο έγινε με τα δύο κεφαλαιώδη ζητήματα της διαπραγμάτευσης, το δημοσιονομικό κενό που βγήκε από την ατζέντα και το ύψος της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών που πέρασε στην ΤτΕ και την ΕΚΤ.

 

Εφόσον επιτευχθεί ανάλογος συμβιβασμός στα θέματα που περιλαμβάνει το πακέτο του ΟΟΣΑ, η κυβέρνηση εκτιμά ότι η αποδέσμευση των δόσεων θα γίνει έστω και τμηματικά τις επόμενες μέρες.

 

Το ζήτημα του πρωτογενούς πλεονάσματος θα μείνει εκκρεμές μέχρι και την επικύρωση από την Eurostat τον Απρίλιο και όπως αναφέρουν οι τελευταίες πληροφορίες, θα κρατηθεί για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού που θα εκτιμηθεί στο δεύτερο εξάμηνο του 2014. Σε ευθετότερο χρόνο μετατίθεται και η απόπειρα εξόδου στις αγορές, με την έκδοση ομολόγου.

 

Με βάση τον σχεδιασμό αυτό, στην κυβέρνηση θεωρούν ότι το διάστημα μέχρι τις ευρωεκλογές δεν θα υπάρξει άλλη δοκιμασία για τους βουλευτές της συμπολίτευσης.

 

Αρνητική διάθεση

 

Η κοινοβουλευτική ηρεμία όμως δεν φθάνει για να αλλάξει την αρνητική διάθεση του εκλογικού σώματος για την κυβέρνηση. Επιπλέον, φαίνεται πως υπάρχουν δυσκολίες στη συγκρότηση του ευρωψηφοδελτίου, ανάλογες με αυτές που είχαν προκύψει στη διαδικασία επιλογής υποψηφίων για τις τοπικές εκλογές. Με τη διατήρηση του ασυμβίβαστου για τους εν ενεργεία βουλευτές, κόπηκε το ενδιαφέρον των πιο προβεβλημένων στελεχών της Ν.Δ.

 

Οι βουλευτές που έβλεπαν θετικά την μετακόμισή τους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ακόμα και ο επικεφαλής της επιτροπής για τον προεκλογικό αγώνα Μ. Κεφαλογιάννης, είναι σε στάση αναμονής και περιμένουν την επόμενη κίνηση του κ. Σαμαρά.

 

Scroll to top