09/03/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Μια «συγγνώμη» που δεν είχε ειπωθεί

Ο πρόεδρος της Γερμανίας Γιόαχιμ Γκάουκ δήλωσε στους Λιγκιάδες Ιωαννίνων ότι νιώθει ντροπή για τη ναζιστική θηριωδία του .
      Pin It

Ο πρόεδρος της Γερμανίας Γιόαχιμ Γκάουκ δήλωσε στους Λιγκιάδες Ιωαννίνων ότι νιώθει ντροπή για τη ναζιστική θηριωδία του 1943

 

Ιωάννινα Του Φιλήμονα Καραμήτσου

 

Μέσα σε απόλυτη σιωπή, ψηλά στο χιονισμένο Μιτσικέλι, στη μικρή πλατεία του χωριού Λιγκιάδες που δεσπόζει απέναντι από τα Γιάννενα, το σιωπητήριο των νεκρών μέτρησε ένα προς ένα τα θύματα του χωριού από την εγκληματική επιδρομή του γερμανικού στρατού στις 3 Οκτωβρίου 1943.

 

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, Γιόαχιμ Γκάουκ, έχοντας δίπλα του τον Κάρολο Παπούλια, άκουσε τα ονόματα των 82 δολοφονημένων κατοίκων του χωριού συν των τριών που είχαν εκτελεστεί στα ριζά του βουνού, στον οικισμό της Αμφιθέας, όταν οι στρατιώτες άρχισαν να κυκλώνουν το χωριό.

 

Η φωνή της εκφωνήτριας λυγίζει κάποιες στιγμές. Τα ονόματα είναι συχνά ίδια, αφού πρόκειται για μέλη οικογενειών που ξεκληρίστηκαν ολόκληρες και βρέφη λίγων μηνών που κάηκαν ζωντανά ή λογχίστηκαν στην αγκαλιά των μανάδων τους.

 

Γι’ αυτό το ναζιστικό έγκλημα ο Γιόαχιμ Γκάουκ ζήτησε ξεκάθαρη συγγνώμη εκ μέρους του γερμανικού λαού: «Θα ευχόμουν τόσο πολύ εάν κάποιος που έδινε τότε εντολές, ή υπάκουε σε εντολές, είχε πει προ πολλού “ζητώ συγγνώμη” ή “μετανοώ” ή “λυπάμαι βαθύτατα για το γεγονός ότι υπάκουσα σε εγκληματικές εντολές”».

 

«Επιθυμώ να αρθρώσω αυτό που δράστες, αλλά και πολιτικά υπεύθυνοι τόσο πολλών χρόνων στη μεταπολεμική περίοδο δεν ήθελαν, ή δεν μπόρεσαν, να προφέρουν, ότι δηλαδή τα όσα συνέβησαν εδώ ήταν κτηνώδης αδικία και με αίσθημα ντροπής και πόνου ζητώ από τις οικογένειες των δολοφονηθέντων “συγγνώμη”», πρόσθεσε. Ο Γερμανός πρόεδρος δήλωσε ότι νιώθει ντροπή και για το γεγονός ότι η δημοκρατική Γερμανία «έμαθε τόσο λίγα για όσα συνέβησαν στους Ελληνες». Εκανε μάλιστα ειδική μνεία στον ρόλο που έπαιξε ο Κάρολος Παπούλιας στη συμφιλίωση και έκλεισε τονίζοντας ότι «η αλήθεια είναι η αρχή της συμφιλίωσης».

 

Μετά την αποχώρησή του από τον χώρο του μνημείου, ομάδα εκπροσώπων από συλλόγους θυμάτων των Καλαβρύτων, της Βιάννου, του Διστόμου, της Μουσιωτίτσας και του Κομμένου σήκωσαν για λίγη ώρα ένα πανό ζητώντας «δικαιοσύνη και αποζημίωση», ενώ από εκπροσώπους του Εθνικού Συμβουλίου διεκδίκησης των οφειλών της Γερμανίας κατατέθηκε υπόμνημα που έθεσε και το ζήτημα των αποζημιώσεων, του κατοχικού δανείου, των αρχαιολογικών θησαυρών κ.λπ.

 

Scroll to top