aktofilaki-limeniko-ploia

09/03/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Δεν έγινε ανταλλαγή πυρών στις Οινούσσες»

«Μόνο οι λιμενικοί χρησιμοποίησαν όπλα» επιμένουν τα στελέχη του Αρχηγείου του Λ.Σ. Σε ξενοδοχείο τεσσάρων αστέρων φιλοξενήθηκαν οι πρόσφυγες, λίγο πριν μεταφερθούν στο Κέντρο Κράτησης.
      Pin It

«Μόνο οι λιμενικοί χρησιμοποίησαν όπλα» επιμένουν τα στελέχη του Αρχηγείου του Λ.Σ. Σε ξενοδοχείο τεσσάρων αστέρων φιλοξενήθηκαν οι πρόσφυγες, λίγο πριν μεταφερθούν στο Κέντρο Κράτησης

 

Του Γιώργου Παγούδη

 

Στο σενάριο της χρήσης όπλων μόνο εκ μέρους των λιμενικών επέμεινε το Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος, καλύπτοντας ωστόσο πλήρως το πλήρωμα του σκάφους που στην προσπάθειά του να σταματήσει το ταχύπλοο έξω από τις Οινούσσες πυροβόλησε εναντίον του, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό τριών προσφύγων.

 

Οι «έρευνες για τις συνθήκες του περιστατικού συνεχίζονται» είπε χθες στους δημοσιογράφους στη Χίο ο διευθυντής του Κλάδου Επιχειρήσεων, υποναύαρχος Βασίλης Σιέττος, αποκλείοντας ωστόσο κατηγορηματικά το σενάριο «της ανταλλαγής πυρών» με τον διακινητή.

 

Η «ναυμαχία»

 

Ο ίδιος, ερωτηθείς για τα σημάδια που φέρει το σκάφος του Λιμενικού και τα οποία μοιάζουν με χτυπήματα σφαίρας, τα απέδωσε στη «ναυμαχία», που όπως είπε προηγήθηκε της κατάληψης του σκάφους του διακινητή, ωστόσο διευκρίνισε ότι ήδη έχει ανατεθεί η εξέτασή τους σε πραγματογνώμονα ώστε να μην υπάρχει αμφιβολία. Μάλιστα, ο ίδιος παρέπεμψε και στις καταθέσεις των προσφύγων που συνεχίζονται.

 

Η συνάντηση του Βασ. Σιέττου με τους δημοσιογράφους πραγματοποιήθηκε σε κεντρικό ξενοδοχείο της Χίου τεσσάρων αστέρων όπου φιλοξενούνται προσωρινά οι μετανάστες, παρουσία αρκετών από αυτούς. Μεταξύ τους και ο Ιμέτ, 43χρονος Σύρος που, ακολουθώντας τον δρόμο πολλών συμπατριωτών του, άφησε πίσω δουλειά, σπίτι, γυναίκα και παιδί, αναζητώντας την τύχη του στην Ελλάδα.

 

Ανάπηρος στο ένα πόδι και με χτυπημένο το δεύτερο, φιλοξενήθηκε κι αυτός στο πολυτελές ξενοδοχείο πριν πάρει τον δρόμο μαζί με τους υπόλοιπους για το Κέντρο Προσωρινής Κράτησης που λειτουργεί στο νησί. «Πλήρωσα 2.200 ευρώ για να έρθω εδώ, αφού η ζωή στη Συρία είναι πλέον επικίνδυνη για μένα», τόνισε, ζητώντας να μη φωτογραφηθεί και να μη δημοσιευτούν επιπλέον στοιχεία που θα πρόδιδαν την ταυτότητά του στο καθεστώς. «Εχει λόγους να φοβάται για τη ζωή της γυναίκας του» εξήγησε και ο μεταφραστής που είναι δίπλα στους πρόσφυγες από την Παρασκευή το πρωί.

 

Σύμφωνα με τη διήγηση του Ιμέτ, ο ίδιος την ώρα των πυροβολισμών ήταν δίπλα στον Τούρκο κυβερνήτη. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι ο Τούρκος διακινητής οπλοφορούσε, ενώ σημείωσε ότι η πλοήγηση του σκάφους από τον τελευταίο στόχευε στον εμβολισμό του περιπολικού σκάφους, επιβεβαιώνοντας το υπουργείο και διαψεύδοντας τις πληροφορίες των τοπικών αρχών για «ανταλλαγή πυρών».

 

«Αυτές ίσως να προήλθαν από το άγχος και το σοκ που προκαλούν τέτοιου είδους περιστατικά στους άνδρες του Λιμενικού» έλεγε και ο Βασ. Σιέττος, ο οποίος διευκρίνισε ότι η παρουσία των δύο υποναυάρχων εκεί στόχο έχει να «εμψυχώσει τους λιμενικούς και να τους δείξει ότι δεν είναι μόνοι τους στον δύσκολο αγώνα που έχουν αναλάβει».

 

Ο υπουργός Ναυτιλίας

 

«Το συμβάν ακόμα ερευνάται» δήλωσε χθες ο υπουργός Ναυτιλίας σε ερώτηση που του έγινε για το περιστατικό στη Χίο, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Αθήνα 9,84». Τόνισε ότι δεν έχει παραπάνω πληροφόρηση, αλλά, όπως είπε, εκτιμά πως δεν υπάρχουν πολλά ανοιχτά ζητήματα. «Πρέπει να καταθέσουν οι μετανάστες ώστε να μην υπάρχει καμία αμφισβήτηση» ανέφερε και πρόσθεσε πως είναι ένα περιστατικό που δείχνει ότι υπάρχει επιθετικότητα.

 

«Δεν μπορούμε να εφησυχάζουμε, να είμαστε πάντα ήρεμοι και να θεωρούμε ότι όλα όσα διαδραματίζονται στο Αιγαίο είναι γαλήνια και υπάρχουν μόνο ταλαίπωροι μετανάστες. Υπάρχουν και επικίνδυνοι διακινητές» σημείωσε, ενώ δεν αναφέρθηκε καθόλου στο θέμα που έχει δημιουργηθεί με τους πυροβολισμούς, δηλαδή εάν οι λιμενικοί δέχτηκαν τα πυρά του διακινητή και στη συνέχεια ανταπέδωσαν. Το μόνο που είπε ήταν ότι ο διακινητής προσπάθησε να εμβολίσει το σκάφος του Λιμενικού και να αποφύγει τη σύλληψη.

 

………………………………………………………………………………………………..

 

Διάσωση 21 μεταναστών στη Λέσβο

 

Μέσα από τη θάλασσα έσωσαν 21 μετανάστες οι λιμενικοί στην περιοχή Συκαμιάς Λέσβου. Το περιστατικό συνέβη τα ξημερώματα της Παρασκευής, όταν πλωτό σκάφος του Λιμενικού εντόπισε φουσκωτή βάρκα στην οποία επέβαιναν αρκετοί μετανάστες.

 

Λόγω των ανέμων που έπνεαν στην περιοχή, η βάρκα έμπασε νερά, με αποτέλεσμα να βυθιστεί. Αμεσα το πλήρωμα του πλωτού περιπολικού περισυνέλεξε με ασφάλεια τους αλλοδαπούς, μεταξύ των οποίων τέσσερις γυναίκες και ένα παιδί και στη συνέχεια τους μετέφερε στο λιμάνι της Μυτιλήνης.

 

ΧΡ.ΠΑΠ.

 

Scroll to top