Της Αρτέμιδος Σπηλιώτη
Η επόμενη ημέρα της ανακοίνωσης των κεφαλαιακών αναγκών των τραπεζών, όπως προέκυψαν από τα stress tests της BlackRock σηματοδοτεί εξελίξεις στην ελληνική τραπεζική αγορά. Μεγάλο ερώτημα αποτελεί η Eurobank, η οποία έχει και τις μεγαλύτερες κεφαλαιακές ανάγκες, της τάξης των 2,945 δισ. ευρώ. Κι αυτό γιατί μπορεί να ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει στη σύγκληση έκτακτης γενικής συνέλευσης, με θέμα την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, παραμένει, όμως, σε εκκρεμότητα το νομοσχέδιο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Ωστόσο, το ζήτημα αυτό εντάσσεται στο συνολικό πακέτο διαπραγμάτευσης, με την τρόικα και θα συνεχίζει να «σέρνεται» για αρκετές ημέρες, ίσως και εβδομάδες ακόμα. Από την άλλη πλευρά, η Εθνική έχει ήδη ανακοινώσει ότι δεν θα καλύψει τις κεφαλαιακές ανάγκες των 2,183 δισ. ευρώ με αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και, όπως όλα δείχνουν, θα προχωρήσει σε πώληση περιουσιακών στοιχείων, άγνωστο όμως με ποιο τίμημα. Τραπεζικοί κύκλοι σημειώνουν ότι στην παρούσα φάση το κλίμα δεν είναι ευνοϊκό για την πώληση της Finansbank. Αγνωστο παραμένει πού θα βρει τα 397 εκατ. ευρώ η Τράπεζα Αττικής.
Πιο ξεκάθαρα είναι τα πράγματα για την Πειραιώς, που, όπως όλα δείχνουν, θα πετύχει την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου των 1,75 δισ. ευρώ, ώστε να καλύψει τις κεφαλαιακές της ανάγκες που θα προέκυπταν αν υιοθετούνταν το δυσμενές σενάριο της BlackRock (757 εκατ. ευρώ, έναντι 425 εκατ. ευρώ που προβλέπει το βασικό σενάριο) αλλά και να καλύψει τα 750 εκατ. ευρώ που αντιστοιχούν στις προνομιούχες μετοχές που έχει στην κατοχή του το ελληνικό δημόσιο.
Οι πληροφορίες εξάλλου αναφέρουν ότι και η Alpha Bank θα προχωρήσει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 1 δισ. ευρώ, ποσό σχεδόν διπλάσιο των κεφαλαιακών της αναγκών που θα προκύψουν αν υιοθετηθεί το «δυσμενές σενάριο» και είναι ύψους 560 εκατ. ευρώ, έναντι 262 εκατ. ευρώ του βασικού σεναρίου. Στελέχη της τραπεζικής αγοράς, εκτιμούν ότι Alpha Bank και Πειραιώς θέλουν να είναι καλυμμένες και για τα πανευρωπαϊκά stress tests που θα διεξαχθούν από την ΕΚΤ, αλλά και να μειώσουν το ποσοστό του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Το γεγονός, πάντως είναι, ότι το δυσμενές σενάριο της BlackRock, που προβλέπει κεφαλαιακές ανάγκες 9,4 δισ. ευρώ, μάλλον δικαιώνει σε έναν βαθμό την εκτίμηση του ΔΝΤ που έκανε λόγο για 9 δισ. ευρώ. Μένει να δούμε, σημειώνουν τραπεζικά στελέχη, αν τα πανευρωπαϊκά stress tests -που θα διενεργηθούν τον Νοέμβριο του 2014- θα δικαιώσουν τις εκτιμήσεις του Ταμείου. Τραπεζικές πηγές ανέφεραν ότι η επόμενη κυβέρνηση, όποτε και αν προκύψει, θα κληθεί αργά ή γρήγορα να διαχειριστεί ακόμη μια καυτή πατάτα. Μέχρι τότε, η κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου θα έχει εξασφαλίσει μια σχετική ηρεμία, τουλάχιστον στον χρηματοπιστωτικό τομέα, οι αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου Πειραιώς και Alpha θα εμπλουτίσουν το αφήγημα του success story και αν πάει καλά και το χρηματιστήριο, τότε όλοι θα μιλούν με «βεβαιότητα» για έξοδο από την κρίση.