→Θρίλερ με τον «πατέρα» του bitcoin. Είναι ή δεν είναι ο εξηντατετράχρονος συνταξιούχος Σατόσι Νακαμότο;
Tου Μπάμπη Μιχάλη
Σενάριο υπερπαραγωγής του Χόλιγουντ θυμίζει πλέον η ιστορία τού bitcoin και του πιθανού δημιουργού του. Στις τελευταίες εβδομάδες είχαμε: μια ληστεία «υψηλής τεχνολογίας» ύψους δεκάδων εκατ. δολαρίων, την κατάρρευση ενός οίκου χρηματιστηριακών συναλλαγών στο Τόκιο, έναν μυστηριώδη θάνατο στη Σιγκαπούρη, μια περίπτωση πιθανής λανθασμένης ταυτότητας και ένα κυνηγητό με αυτοκίνητα στους δρόμους του Λος Αντζελες, στο οποίο εμπλέκεται ένας άνθρωπος που όλοι πίστευαν ότι δεν υπήρχε. Πρόκειται για τον 64χρονο συνταξιούχο Σατόσι Νακαμότο, το όνομα του οποίου οι χιλιάδες ανά τον κόσμο χρήστες του γνωστού ψηφιακού νομίσματος πίστευαν ότι αποτελεί απλά ένα ψευδώνυμο του άγνωστου εφευρέτη τού bitcoin.
Tο «Newsweek» δημοσίευσε όμως νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα ρεπορτάζ στο οποίο ο Αμερικανοϊάπωνας συνταξιούχος ταυτοποιείται ως ο πραγματικός δημιουργός του ψηφιακού νομίσματος. Στο δημοσίευμα ο Νακαμότο φέρεται να έχει περιουσία 400 εκατ. δολαρίων. Την άλλη μέρα το πρωί δεκάδες δημοσιογράφοι απ’ όλο τον κόσμο τον περίμεναν έξω από το σπίτι του σε ένα προάστιο της Καλιφόρνιας. Το απόγευμα ο Νακαμότο βγαίνει από σπίτι του και αναζητεί κάποιον που να μιλά γιαπωνέζικα και να τον κεράσει ένα γεύμα. Οι άνθρωποι του «Associated Press» προλαβαίνουν να τον μεταφέρουν σε ένα κοντινό σούσι μπαρ, αλλά καθώς ακολουθούν από πίσω δεκάδες αυτοκίνητα με δημοσιογράφους και κάμερες άλλων μέσων καταφεύγουν μετά από άγριο κυνηγητό στα γραφεία του ειδησεογραφικού πρακτορείου στο κέντρο του Λος Αντζελες. Εκεί ο Νακαμότο αρνείται ότι είναι αυτός ο δημιουργός τού bitcoin και μιλά για παρεξήγηση.
To bitcoin δημιουργήθηκε πριν από 5 χρόνια με στόχο τη γρήγορη, φτηνή και ανώνυμη μεταφορά χρημάτων. Στη συνέχεια χρησιμοποιήθηκε μεταξύ άλλων για εμπορία ναρκωτικών, ξέπλυμα χρήματος, φοροδιαφυγή και αχαλίνωτο κερδοσκοπικό τζόγο. Σήμερα στις διάφορες ηλεκτρονικές πλατφόρμες του πλανήτη κυκλοφορούν bitcoin αξίας περίπου 7 δισ. δολαρίων. Τα γεγονότα του Λος Αντζελες δεν είναι τα μοναδικά περίεργα που συνδέονται με το συγκεκριμένο νόμισμα. Την προηγούμενη εβδομάδα το ιαπωνικό Mt. Gox, το μεγαλύτερο ανταλλακτήριο τού bitcoin στον κόσμο, κατέθεσε αίτηση πτώχευσης, καθώς διαπίστωσε ότι εκλάπησαν από την πλατφόρμα του, bitcoin αξίας μεγαλύτερης των 500 εκατ. δολαρίων. Λίγες ημέρες βρέθηκε νεκρή «από μη φυσικά αίτια» στο διαμέρισμα της στη Σιγκαπούρη η Οτομ Ράντικε, διευθύνουσα σύμβουλος του ψηφιακού ανταλλακτηρίου First Meta Exchange… Και το μυστήριο συνεχίζεται. Μαζί και ο αθέμιτος πλουτισμός κάποιων.