Η περίφημη «περσόνα της περφόρμανς» Μαρίνα Αμπράμοβιτς ανέβηκε το βράδυ της Παρασκευής για δύο ώρες στη Σκηνή της Στέγης Γραμμάτων και μοιράστηκε με το κοινό το καλλιτεχνικό της όραμα, στα πλαίσια του Φεστιβάλ Σύγχρονης Ανεξάρτητης Βαλκανικής Σκηνής.
Μίλησε για το νεοσύστατο ινστιτούτο της στη Νέα Υόρκη, το ΜΑΙ (Ινστιτούτο Μαρίνα Αμπράμοβιτς), που διερευνά την τέχνη της περφόρμανς, με την περίφημη μέθοδό της, στα όρια τής σωματικής και ψυχικής αντοχής και όπου οι θεατές εξασκούνται προκειμένου να συμμετάσχουν και να παρακολουθήσουν μακράς διάρκειας περφόρμανς, ή αλλιώς, αυτό που η ίδια αποκαλεί «άϋλη» τέχνη.
Γιατί η περφόρμανς, υποστήριξε η Αμπράμοβιτς, «δεν χρειάζεται χρήματα για να εκτελεστεί, δεν πωλείται στο χρηματιστήριο της τέχνης, δεν είναι π.χ. ένας πίνακας του Φράνσις Μπέϊκον, ύψους 145 εκ. ευρώ, που σε κάνει να αναρωτιέσαι αν μιλάς για έργο τέχνης ή «μπίζνες». Εξαιτίας αυτού, η υλική τέχνη σε περιόδους κρίσης πέφτει κι ανεβαίνει η μη υλική».
Ασκώντας κριτική στην πατρίδα της, το Βελιγράδι, είπε: «Δεν εκτιμούν τα ταλέντα, το ίδιο και στην Ελλάδα. Σκοτώνετε τους ταλαντούχους ανθρώπους, δεν τους αφήνετε περιθώρια».
Στο μυαλό τής Μαρίνας Αμπράμοβιτς προσπάθησαν να μπουν ακόμα και Αμερικανοί και Ρώσοι επιστήμονες. «Είμαι σαν ινδικό χοιρίδιο» ομολόγησε η ίδια γελώντας.
Το κτίριο του Ινστιτούτου μοιάζει φουτουριστικό, σχολίασε μεταξύ άλλων, ο συνομιλητής της, Ζβόνιμιρ Ντομπρόβιτς, καλλιτεχνικός διευθυντής της χθεσινής Νύχτας των Περφόρμανς, κατά την οποία έως μεταμεσονυκτίως κατακλύσθηκαν οι όροφοι της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών.
Σχετικό θέμα: Η Αμπράμοβιτς και η τέχνη της περφόρμανς