merkel

09/03/14 ONLINE ΕΚΔΟΣΗ

Συνεχείς επαφές Μέρκελ για την Ουκρανία

Σε κινητικότητα η Γερμανίδα καγκελάριος, η οποία είχε επικοινωνία τόσο με τον Πούτιν, όσο και με τον Κινέζο πρόεδρο και τον Τούρκο πρωθυπουργό. Την Τετάρτη θα βρίσκεται στις ΗΠΑ, ο μεταβατικός πρωθυπουργός της Ουκρανίας .
      Pin It

Το θέμα της ουκρανικής κρίσης ανησυχεί την Ε.Ε. και τη Γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ, η οποία είχε σήμερα (Κυριακή) τηλεφωνική με τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν. Κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας, η κ. Μέρκελ ανέφερε πως το προγραμματισμένο για τις 16 Μαρτίου δημοψήφισμα στην Κριμαία για την ένωσή της ή μη με τη Ρωσία, παραβιάζει το σύνταγμα της Ουκρανίας και είναι αντίθετο προς το διεθνές δίκαιο.

Παράλληλα, εξέφρασε την απογοήτευσή της που δεν συντελέστηκε πρόοδος για τη σύσταση «διεθνούς ομάδας επαφής», η οποία θα μπορούσε να καταλήξει σε πολιτική επίλυση της κρίσης στην Ουκρανία, ενώ επισήμανε την κρισιμότητα της κατάληξης σε ένα ικανοποιητικό αποτέλεσμα σχετικά με το θέμα.

Υπενθυμίζεται πως την Πέμπτη, η Μέρκελ δήλωσε ότι αν δεν συγκροτηθεί διεθνής ομάδα επαφής μέσα στις επόμενες ημέρες και δεν επιτευχθεί πρόοδος στις διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία, είναι πιθανόν η Ε.Ε. να επιβάλει στη Ρωσία περισσότερες κυρώσεις όπως περιορισμούς στις μετακινήσεις και πάγωμα τραπεζικών λογαριασμών.

«Λύση μέσω διπλωματίας»

Εξάλλου, η καγκελάριος της Γερμανίας και ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ συμφώνησαν, σε τηλεφωνική συνομιλία που είχαν σήμερα, ότι η κρίση στην Ουκρανία πρέπει να διευθετηθεί διαμέσου της διπλωματίας. «Η καγκελάριος εξήγησε την κατάσταση στην Ουκρανία και τις προσπάθειες να επιτευχθεί μια πολιτική λύση της σύγκρουσης. Ο Κινέζος πρόεδρος επίσης τάχθηκε υπέρ της εξεύρεσης μιας τέτοιας λύσης μέσω διαλόγου», ανέφερε ο εκπρόσωπός της Στέφεν Ζάιμπερτ.

«Εξαιρετικό αμφιλεγόμενο το δημοψήφισμα»

Εξάλλου η καγκελάριος Μέρκελ είχε τηλεφωνική συζήτηση με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σχετικά με την κρίση στην Ουκρανία. Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι η εθνική κυριαρχία, η εδαφική ακεραιότητα και η πολιτική ενότητα της Ουκρανίας πρέπει να προστατευθεί με κάθε κόστος.

Οι Μέρκελ και Ερντογάν συμφώνησαν επίσης ότι ο κίνδυνος σύγκρουσης στην Κριμαία πρέπει να εξαλειφθεί και ότι το δημοψήφισμα το οποίο σχεδιάζεται να διεξαχθεί την 16η Μαρτίου στην Κριμαία με το ερώτημα της ένωσής της με τη Ρωσία είναι «εξαιρετικά αμφιλεγόμενο» και «παράνομο», σύμφωνα με μια κοινή της ανακοίνωση η οποία δόθηκε στην δημοσιότητα σήμερα από τη γερμανική κυβέρνηση στο Βερολίνο.

Η Μέρκελ και ο Ερντογάν τόνισαν εξάλλου τη σημασία που αποδίδουν στην τήρηση των διεθνών κανόνων για την διευθέτηση της κρίσης, ενώ σημείωσαν ότι οι προσπάθειες να σχηματισθεί μια «διεθνής ομάδα επαφής» και μια επιτροπή έρευνας για τα βίαια επεισόδια στην Ουκρανία τις τελευταίες εβδομάδες είναι σημαντικές.

Ο Ερντογάν τόνισε ακόμη ότι η τουρκική κυβέρνηση είναι έτοιμη να συμβάλει στη διεθνή ομάδα επαφής, δοθείσης της στενής σχέσης της χώρας του με την Ουκρανία και τη Ρωσία, καθώς και της ιδιαίτερης σχέσης και επαφής της χώρας του με τους μουσουλμάνους μειονοτικούς Τάταρους της Κριμαίας.

Στις ΗΠΑ ο μεταβατικός πρωθυπουργός

Εξάλλου, ο μεταβατικός πρωθυπουργός της Ουκρανίας Αρσένι Γιατσενιούκ πρόκειται να μεταβεί στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής όπου θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα την Τετάρτη 12η Μαρτίου, ανακοίνωσε σήμερα ο Λευκός Οίκος. Η επίσημη αυτή επίσκεψη έχει σκοπό να υπογραμμίσει τη «σθεναρή υποστήριξη» της κυβέρνησης των ΗΠΑ στον ουκρανικό λαό, ανέφερε στην ανακοίνωσή της η αμερικανική προεδρία.

Η συνάντηση θα επικεντρωθεί στις προσπάθειες αναζήτησης μιας ειρηνικής λύσης στην Ουκρανία, καθώς και στην προσφορά διεθνούς οικονομικής βοήθειας στην πρώην Σοβιετική Δημοκρατία.

Σχετικά θέματα: 

 

efsyn.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Scroll to top