Ο Σαμαράς καλλιεργεί την εικόνα ότι όλα πάνε καλά με την τρόικα, αλλά στην πραγματικότητα αναμένει από τους δανειστές να τον… διευκολύνουν προεκλογικά για τη δόση, τα νέα μέτρα, τις τράπεζες και τις προτάσεις του ΟΟΣΑ
Του Μπάμπη Αγρολάμπου
Την επιβεβαίωση του Euro-group για την πρόοδο του προγράμματος και τη σταδιακή αποδέσμευση της δόσης περιμένει σήμερα ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς, μετά την ενημέρωση που είχε από τον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα και τον στενό συνεργάτη του Στ. Παπασταύρου. Οι συνομιλίες με την τρόικα θα συνεχιστούν για την περιβόητη εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ, αλλά και ο τρόπος είναι αντικείμενο διαπραγμάτευσης στις Βρυξέλλες.
Η κυβέρνηση επιδιώκει να τερματιστεί όσο το δυνατόν συντομότερα η παρουσία της τρόικας στην Αθήνα και αυτό μεταφέρθηκε τόσο στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή όσο και στην ΕΚΤ, με παράπονα για τους χειρισμούς των εκπροσώπων των δανειστών όσον αφορά την πρόβλεψη του δημοσιονομικού κενού για το 2014 αλλά και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
Ενόχληση για τα μέτρα
Ανάλογη ενόχληση εκφράζεται και για τα πρόσθετα μέτρα που έπεσαν στο τραπέζι αιφνιδιαστικά για την αγορά εργασίας και την απελευθέρωση σειράς υπηρεσιών και προϊόντων. Τα δύο πρώτα κεφάλαια, σύμφωνα με την εικόνα που μετέφερε ο υπουργός Οικονομικών στο Μέγαρο Μαξίμου, έχουν κλείσει. Στο κεφάλαιο όμως των δομικών αλλαγών, η απόσταση ανάμεσα στην κυβέρνηση και την τρόικα δείχνει αγεφύρωτη.
Ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε στις εμπλοκές με την τρόικα στη συζήτηση που είχε με την καγκελάριο Μέρκελ, στο περιθώριο της συνόδου τού ΕΛΚ. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η συζήτηση έγινε σε πνεύμα αλληλοκατανόησης. Για την ελληνική κυβέρνηση ένα νέο πακέτο μέτρων δυόμισι μήνες πριν από τις ευρωεκλογές θα έθετε σε δοκιμασία τη συνοχή της και κατ’ επέκταση θα έφερνε τους εταίρους αντιμέτωπους ξανά με το ελληνικό πρόβλημα. Οσον αφορά την επίσκεψη εργασίας της καγκελαρίου Μέρκελ στην Αθήνα, αυτή εκτιμάται ότι θα γίνει γύρω στα τέλη Απριλίου, αμέσως μετά το κλείσιμο της εκκρεμότητας του πρωτογενούς πλεονάσματος.
Παρά τις αισιόδοξες εκτιμήσεις όμως για την έκβαση των συνομιλιών με την τρόικα, η εικόνα της κυβέρνησης δεν είναι ανάλογη. Δύο είναι οι μεγάλες εστίες ανησυχίας, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, οι εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ και η κρίση στην Ουκρανία. Το αδιέξοδο στην Κριμαία εκτιμάται ότι δεν θα αρθεί σύντομα, ενώ δεν αποκλείεται να κλιμακωθεί η ένταση ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Ρωσία, συμπαρασύροντας και την Ε.Ε. σε πιο ενεργό ανάμιξη. Στην έκτακτη σύνοδο κορυφής οι 28 έδειξαν ότι θέλουν αποκλιμάκωση, όμως η απεμπλοκή δείχνει να απέχει πολύ. Ο κ. Σαμαράς έχει συνεχή ενημέρωση από τους στενούς του συνεργάτες για τις διπλωματικές εξελίξεις αλλά και την κατάσταση στην Κριμαία, ενώ με την παρακολούθηση των προβλημάτων τής εκεί ομογένειας έχει επιφορτιστεί ο υφυπουργός Α. Γεροντόπουλος.
«Μουρμούρα» με το ΠΑΣΟΚ
Ως προς το ΠΑΣΟΚ και το νέο σκηνικό ρήξης που αποτυπώθηκε στο εσωτερικό του κυβερνητικού εταίρου στη διήμερη συνδιάσκεψη της ΕΛΙΑΣ, κυβερνητικά στελέχη αποφεύγουν κάθε δήλωση, ελπίζοντας ότι το ρήγμα δεν θα επεκταθεί στις τάξεις της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.
Το πρόβλημα πάντως αποτυπώνεται και στις δημοσκοπήσεις (τόσο της Alco για το Newsit όσο και στη χθεσινή της ΚΑΠΑ Research στο «Βήμα»). Η δημοσκοπική καθίζηση του ΠΑΣΟΚ απασχολεί και πάλι το μέγαρο Μαξίμου, καθώς δημιουργεί ήδη ερωτήματα για την ευστάθεια της κυβέρνησης μετά τις ευρωεκλογές. Μέσα στην εβδομάδα αναμένεται να οριστεί η συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής της Ν.Δ. -για το Σαββατοκύριακο εκτός απροόπτου-, για το ευρωψηφοδέλτιο και την προεκλογική καμπάνια.