10/03/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ

      Pin It

„Η «δρακογενιά»!

 

Στις γυναίκες της Εθνικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού ήταν αφιερωμένη η ετήσια συνεστίαση της ΠΕΑΕΑ -ΔΣΕ. Στην εκδήλωση παραβρέθηκε ο Δημήτρης Κουτσούμπας, ο οποίος απηύθυνε χαιρετισμό στους αγωνιστές και τις αγωνίστριες της «δρακογενιάς» του ΕΑΜ, του ΕΛΑΣ, της ΕΠΟΝ και του ΔΣΕ, που «δεν τα δίπλωσε ποτέ». Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Γερμανού προέδρου, τόνισε ότι «έχουμε χορτάσει από συγγνώμες και από μεγάλα λόγια» και πως «από τότε που βγήκε το συγγνώμη, χάθηκε το φιλότιμο». Πρέπει οι γερμανικές αποζημιώσεις να γίνουν πράξη, είπε και σημείωσε ότι γι’ αυτό χρειάζεται αλλαγή πολιτικής. Προφανώς εννοούσε ότι πρέπει να έρθει το κόμμα του στα πράγματα…

 

Γ.Σμ.

 

…………………………………….

 

 

„Το μέλλον της Ευρώπης

 

Χαμηλότερη των προσδοκιών αποδείχθηκε η «Συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης», στο πλαίσιο της 6ης Ευρωπαϊκής Διάσκεψης των Πόλεων και των Περιφερειών, που έγινε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Το αίτημα για «περισσότερη Ευρώπη, περισσότερη ανάπτυξη, λιγότερη ανεργία» έμεινε στα χαρτιά. Απουσίασαν ο πρωθυπουργός και προεδρεύων της Ε.Ε., Αντώνης Σαμαράς, και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και υποψήφιος του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος για πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μάρτιν Σουλτς. Απόντες ήταν και αντιπρόσωποι των ελληνικών κομμάτων. Υποθέτουμε ότι η διάσκεψη έπεσε «θύμα» όχι μόνο της πρωθυπουργικής ασθένειας, αλλά και της απαξίωσής της από εκείνους που διαφήμιζαν τα πλεονεκτήματα της ευρωπαϊκής προεδρίας.

 

Στ.Ζ.

 

……………………………………

 

 

„Ιλαροτραγωδία

 

Η κρατική ιλαροτραγωδία καλά κρατεί στην περίπτωση των Ρομά Χαλανδρίου, καθώς μόλις χθες τους επιδόθηκε η απόφαση του γ.γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής, Μανώλη Αγγελάκα, η οποία αναφέρει ότι δεν θα κατεδαφίσει τα σπίτια τους στις… 25 Φεβρουαρίου 2014. Η απόφαση έχει ημερομηνία έκδοσης τη 19η Φεβρουαρίου, αλλά κανείς από τους αρμόδιους δεν θεώρησε απαραίτητο να ενημερώσει τους άμεσα ενδιαφερόμενους, οι οποίοι μέχρι πρότινος ζούσαν με την αγωνία ότι από στιγμή σε στιγμή θα βρεθούν στον δρόμο. Αντίθετα, η απόφαση μη κατεδάφισης τους επιδόθηκε σχεδόν δύο βδομάδες μετά την προγραμματισμένη ημερομηνία κατεδάφισης. Κάλλιο αργά παρά ποτέ…

 

Δ.Α.

 

…………………………………….

 

 

„Τι θα υποσχεθούν

 

Συναντήσεις με τους δημάρχους που είχαν εκλεγεί με την υποστήριξη της Ν.Δ. στους δήμους της Αττικής είχε ο γραμματέας της Ν.Δ. Ανδρ. Παπαμιμίκος, σε μια προσπάθεια να καταγράψει τα επιμέρους προβλήματα και τις υποσχέσεις που θα δώσουν εν όψει των δημοτικών εκλογών. Κυρίως όμως για να φρενάρει τις συνεχείς δηλώσεις θαυμασμού προς τον περιφερειάρχη Γ. Σγουρό και να τους καλέσει να υποστηρίξουν τον υποψήφιο της Ν.Δ. για την περιφέρεια Γ. Κουμουτσάκο. Οι συζητήσεις λέγεται ότι ήταν εποικοδομητικές. Ο υποψήφιος της Ν.Δ. αρχίζει τις επόμενες μέρες επισκέψεις στους δημάρχους, ώστε να διαμορφώσει ο ίδιος τις συμμαχίες του.

 

ΜΠ.Α.

 

……………………………………….

 

 

„Για τον Τύμβο

 

Την επιχειρούμενη βεβήλωση του Τύμβου της Σαλαμίνας κατήγγειλε η Ρένα Δούρου. Η υποψήφια περιφερειάρχης Αττικής μετείχε σε διαμαρτυρία κατοίκων με τους βουλευτές Β΄ Πειραιά του ΣΥΡΙΖΑ, Παν. Λαφαζάνη και Τζένη Βαμβακά, και επέρριψε ευθύνες στον υπουργό Πολιτισμού, Πάνο Παναγιωτόπουλο, καθώς ο προστατευόμενος αρχαιολογικός χώρος απειλείται από την επέκταση των δραστηριοτήτων τοπικής ναυπηγοεπισκευαστικής επιχείρησης. «Ο απερχόμενος περιφερειάρχης κ. Σγουρός δεν υπερασπίστηκε την ομόφωνη απορριπτική απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου και δεν εναντιώθηκε στην απαράδεκτη εξέλιξη που προωθεί το υπουργείο Πολιτισμού» συμπλήρωσε η Ρένα Δούρου.

 

Ν.ΣΒ.

 

………………………………………

 

 

„Διδακτικός περίπατος

 

Εκατοντάδες πολίτες ακολούθησαν τον «συλλογικό περίπατο» που διοργάνωσε χθες ο ρ/σ «Στο Κόκκινο» στο κέντρο της Αθήνας. Με «ξεναγό» τον ιστορικό Μενέλαο Χαραλαμπίδη και παρά τις δύσκολες καιρικές συνθήκες, οι πολίτες περιηγήθηκαν στους δρόμους και τα κτίρια της Αθήνας, όπου σημειώθηκαν οι σημαντικότερες αντιστασιακές κινητοποιήσεις του αθηναϊκού λαού κατά την Κατοχή. Ανάμεσα στους «σταθμούς» του περιπάτου περιλαμβάνονταν οι τόποι της πρώτης διαδήλωσης και της πρώτης απεργίας του 1942, της ανατίναξης του κτιρίου της ελληνικής ναζιστικής οργάνωσης ΕΣΠΟ, όπως και οι χώροι κράτησης και βασανισμού αντιστασιακών από τις γερμανικές αρχές κατοχής, τα καζίνα των μαυραγοριτών και το στρατηγείο των ελληνικών σωμάτων ασφαλείας. Μια εξαιρετική πρωτοβουλία, χρήσιμη για να θυμόμαστε και να διδασκόμαστε.

 

Φ.Π.

 

…………………………………………..

 

 

„Το «όχι» της Τσαριτσάνης

 

H κινητοποίηση των κατοίκων του μαρτυρικού χωριού της Τσαριτσάνης και της ευρύτερης περιοχής ματαίωσε την προγραμματισμένη για χθες επίσκεψη κλιμακίου της Χρυσής Αυγής. Οι κάτοικοι, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Λαϊκής Επιτροπής Δήμου Ελασσόνας, του Μορφωτικού Συλλόγου και του Αγροτικού Συλλόγου Τσαριτσάνης, συγκεντρώθηκαν στην κεντρική πλατεία με χορευτικά και μουσικά συγκροτήματα, γεγονός που εμπόδισε τους χρυσαυγίτες, με τον Η. Κασιδιάρη, να πατήσουν το πόδι τους στο χωριό, όπως σχεδίαζαν. Το Σάββατο, εν μέσω δυναμικής αντιφασιστικής συγκέντρωσης στο κέντρο της Λάρισας, ο Κασιδιάρης και ο Παναγιώταρος ανακοίνωσαν την υποψηφιότητα στην Περιφέρεια Θεσσαλίας του έγκλειστου στις Φυλακές Κορυδαλλού Παν. Ηλιόπουλου. Και επειδή ο υποψήφιος δεν μπορούσε να παραστεί… έκανε τηλεφωνική παρέμβαση. Η παρουσίαση και το αντιφασιστικό συλλαλητήριο έγιναν κάτω από δρακόντεια αστυνομικά μέτρα και δυνατή καταιγίδα.

 

Ελ.Σταμ.

 

………………………………………

 

 

„Ελιές

 

Στη γενικότερη θλίψη και απογοήτευση που εξέπεμπαν σχεδόν οι πάντες στην ξεθωριασμένη φιέστα του ΠΑΣΟΚ και των λοιπών δυνάμεων στο ΣΕΦ, η ιδέα των διοργανωτών να μοιράσουν γλαστράκια με ελιές, για να διαφημίσουν το εγχείρημα του σχήματος της «Ελιάς», ήταν το γεγονός που προκάλεσε τα περισσότερα, παραπολιτικά, εύθυμα σχόλια. «Μικρή η Ελιά, γι’ αυτό και μοιράζουμε ελίτσες», έλεγαν κάποιοι. Το μόνο βέβαιο είναι ότι τα γλαστράκια έγιναν ανάρπαστα κι όλοι φεύγοντας κρατούσαν κι από ένα.

 

Δ.Κ.

 

…………………………………….

 

 

„Το… πράσινο Βέλγιο

 

Κοιτώντας τον ευρωπαϊκό χάρτη στον ιστότοπο pollwatch2014.eu, όπου κάθε χώρα «χρωματίζεται» με βάση το κόμμα που κατέχει την πρώτη θέση στις δημοσκοπήσεις, το μάτι πέφτει στο Βέλγιο, τη μοναδική χώρα που είναι βαμμένη πράσινη. Τα παράδοξα δεν περιορίζονται μόνο στο γεγονός ότι το αποσχιστικό κόμμα που αναμένεται να αναδειχτεί πρώτο, η «Νέα Φλαμανδική Συμμαχία», καταγράφεται στην ευρωομάδα των Πράσινων. Συνολικά θα κατέλθουν στις ευρωεκλογές 14 κόμματα, εκ των οποίων τα 13 θα εκλέξουν πιθανότατα ευρωβουλευτές. Ανάμεσά τους τρία κόμματα θα καταγραφούν στους Πράσινους, τρία στο Λαϊκό Κόμμα, τρία στους Φιλελεύθερους, δύο στους Σοσιαλδημοκράτες και ένα στην Αριστερά. Τέλεια πολυδιάσπαση του πολιτικού σκηνικού…

 

Ν.ΣΒ.

 

……………………………………..

 

 

Ο άγνωστος καθηγητής

 

Οσοι γνωρίζουν την ιστορία του μαρτυρικού χωριού των Λιγγιάδων ή ασχολούνται με την ιστορία της Κατοχής, γνωρίζουν τον Κριστόφ Σμινκ Γκουστάβους, καθηγητή Ιστορίας του Δικαίου στο Πανεπιστήμιο της Βρέμης. Το όνομά του είναι το μόνο που ανέφερε ο πρόεδρος της Γερμανίας Γ. Γκάουκ στην ομιλία του, στο μνημόσυνο των θυμάτων των ναζί στο χωριό. Από το βιβλίο του για τους Λιγγιάδες, που εκδόθηκε στα γερμανικά, έμαθε ο Γερμανός πρόεδρος τι έγινε. Για την πλειονότητα των τοπικών και των κρατικών αρχών όμως ο «Χριστόφορος», όπως τον φωνάζουν οι φίλοι του στα Γιάννενα, είναι άγνωστος. Γιατί δεν έδωσαν σημασία στα βιβλία του που εκδόθηκαν στα ελληνικά τα τελευταία χρόνια. Στην τριλογία του «Μνήμες Κατοχής», από τις εκδόσεις Ισνάφι (2011), έχει συγκεντρώσει μοναδικές μαρτυρίες για την καταστροφή των Ασπραγγέλων Ζαγορίου, την εξόντωση της εβραϊκής κοινότητας των Ιωαννίνων και τους Λιγγιάδες. Πάλι καλά που έφτασε μέχρι τα Γιάννενα ο Γ. Γκάουκ, μήπως αρχίσει η ελληνική κοινωνία και οι εκπρόσωποί της να μαθαίνουν τι έγινε δίπλα τους, πριν από 70 χρόνια.

 

Φιλ.Καρ.

 

Scroll to top