Τον ΣΕΒ βλέπει η ΓΣΕΕ πίσω από την ξαφνική απαίτηση των τροϊκανών να ανοίξουν το σύνολο των εργασιακών θεμάτων που δεν έχουν ακόμη ανατραπεί στη χώρα μας
→Ο Τόμσεν έθεσε στην ελληνική κυβέρνηση θέμα αλλαγών όχι μόνο στις ομαδικές απολύσεις αλλά και στον κατώτατο μισθό με την κατάργηση όλων των επιδομάτων ο οποίος θα φτάσει τα 586 ευρώ!
Του Τζώρτζη Ρούσσου
Δάκτυλο ΣΕΒ βλέπουν οι συνδικαλιστές της ΓΣΕΕ πίσω από την ξαφνική απόφαση της τρόικας να «ανοίξει» το σύνολο των εργασιακών θεμάτων που δεν έχουν ακόμη ανατραπεί από τη μνημονιακή επέλαση (κυρίως της περιόδου 2010-2012). Οπως εκτιμούν, ο πιθανός τερματισμός των αφίξεων της τρόικας των δανειστών μετά το τέλος των μνημονίων που τόσο κακό σώρευσαν στην ελληνική οικονομία, ο οποίος υπολογίζεται στον Ιούνιο 2014, έχει αυξήσει τις πιέσεις εγχώριων παραγόντων προς την τρόικα και κυρίως προς τα ευήκοα ώτα του κ. Τόμσεν ώστε να απαλειφθούν όλα τα εναπομείναντα δικαιώματα των εργαζομένων που προστατεύουν την εργασία και τις αποδοχές.
Κάτω από αυτά τα δεδομένα, ο κ. Τόμσεν έθεσε την προηγούμενη Παρασκευή θέμα αλλαγών όχι μόνο στις ομαδικές απολύσεις αλλά και στον κατώτατο μισθό, με την κατάργηση όλων των επιδομάτων (τριετίες, τέκνων, ανθυγιεινής εργασίας, σπουδών). Ουσιαστικά, η τρόικα εμφανίστηκε θιασώτης ενός ξερού κατώτατου μισθού (της τάξης των 586 ευρώ) και από εκεί και πάνω να υπάρχει μόνο η ατομική διαπραγμάτευση μεταξύ εργοδότη και εργαζόμενου.
Καθίσταται προφανές ότι στόχος είναι να συναρτηθεί η καταβολή της τελευταίας δόσης με την απάλειψη κάθε μορφής προστασίας του εργαζόμενου ώστε με την επόμενη έλευση των εκπροσώπων των δανειστών μας να υπάρξει και συμφωνία προς εξασφάλιση των επιδιώξεων του ΣΕΒ, όπως εκτιμούν συνδικαλιστικά στελέχη της ΓΣΕΕ.
Πιέζει ο Τόμσεν
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Τόμσεν που εκπροσωπεί το ΔΝΤ εμφανίζει πρόταση και πιέζει για να ανοίξει «εδώ και τώρα» το θέμα που αναμένεται να πυροδοτήσει τη βόμβα της οργής του κόσμου των εργαζομένων (αν και, με τη ΓΣΕΕ απούσα από τα δρώμενα, ουδείς γνωρίζει αν θα απασφαλιστεί τελικά αυτή η οργή).
Αν περάσει το θέμα ειδικά των τριετιών, ούτε λίγο-ούτε πολύ στον ιδιωτικό τομέα θα καταγραφεί κατακρήμνιση των αποδοχών, που μπορεί να φτάσει ακόμη και σε μεσοσταθμική μείωση της τάξης του 20%!
Η τρόικα έθεσε τα εξής στους συνήθως πρόθυμους να υπακούσουν στις εντολές της υπουργούς Οικονομίας Γ. Στουρνάρα και Εργασίας Γ. Βρούτση κατά τη συνάντηση της προηγούμενης Παρασκευής:
* Ομαδικές απολύσεις: Η τρόικα ζητά οι επιχειρήσεις που απασχολούν 20-150 εργαζόμενους να μπορούν να απολύουν (χωρίς να θεωρούνται ομαδικές απολύσεις) μέχρι 10 εργαζόμενους μηνιαίως (σήμερα είναι 6). Αντίστοιχα, οι επιχειρήσεις που απασχολούν προσωπικό 150-350 ανθρώπων να μπορούν να απολύουν το 10% του προσωπικού τους (από το 5% που είναι σήμερα). Τέλος, ζητούν σε επιχειρήσεις άνω των 300 ανθρώπων να μην υπάρχει όριο!
Βέβαια, θεωρούν δεδομένο ότι θα απαλειφθεί και η υποχρεωτική έγκριση από τον υπουργό Εργασίας ή τον περιφερειάρχη της έδρας της επιχείρησης του σχεδίου ομαδικών απολύσεων πάνω από τα όρια.
* Μείωση μισθών: Η τρόικα πρότεινε να καταργηθούν όλες οι ωριμάνσεις αλλά και τα επιδόματα τέκνων, σπουδών και ανθυγιεινής εργασίας. Στόχος είναι να υπάρχει μόνο ο κατώτατος μισθός όπως έχει συμφωνηθεί (δηλαδή 586€ για τους πάνω από 25 και 510,95€ για τους μικρότερης ηλικίας εργαζομένους). Πάνω από αυτό το νούμερο η όποια διαπραγμάτευση να είναι αποκλειστικά μεταξύ εργοδότη και εργαζόμενου ατομικά, χωρίς τη συνδικαλιστική δηλαδή παρέμβαση.
* Ανταπεργία: Δηλαδή, να καθιερωθεί πάλι το δικαίωμα του εργοδότη σε περίπτωση απεργιακής κινητοποίησης να μπορεί να κάνει ανταπεργία (lock out), να κλείνει δηλαδή την επιχείρησή του προκειμένου οι εργαζόμενοι που επιλέγουν να μην απεργήσουν να μην πληρώνονται ώστε να μεταφέρουν την πίεση στους απεργούς.
* Θέσπιση ειδικής έκτακτης εισφοράς προκειμένου να χρηματοδοτηθεί η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των ανέργων: Ουσιαστικά οι εργαζόμενοι θα κληθούν (αν τελικά η κυβέρνηση υπακούσει στις… άνωθεν εντολές όπως συνηθίζει) να καταβάλουν νέα εισφορά που βέβαια θα μειώσει κι άλλο τους μισθούς τους!
* Δικαίωμα απεργίας: Ζωτικής σημασίας είναι φαίνεται για την τρόικα και το θέμα της κήρυξης απεργιών, αφού ζητά να αλλάξει ο συνδικαλιστικός νόμος και πλέον οι απεργίες να αποφασίζονται σε γενικές συνελεύσεις στις οποίες να παραβρίσκεται τουλάχιστον το 50%+1 των εγγεγραμμένων μελών της συνδικαλιστικής οργάνωσης που προκηρύσσει την απεργία. Μάλιστα, ζητούν αυτό το ποσοστό να ισχύσει ακόμη και στην περίπτωση των τριτοβάθμιων οργανώσεων (ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ δηλαδή). Με τα σημερινά δεδομένα ζητούν επομένως να βρεθούν σε μια γενική συνέλευση της ΓΣΕΕ περί τα 270.000 τακτοποιημένα μέλη, προκειμένου να αποφασιστεί απεργία ακόμη και από την Εργατική Συνομοσπονδία!