→ΔΗΜΑΡ – Μετά την αποχώρησή του από την κυβέρνηση, ο Φ. Κουβέλης δεν αποκλείει τη συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ, αν υπάρξει σύγκλιση σε προγραμματικό πλαίσιο
Πολιτική ίσων αποστάσεων μεταξύ Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ τηρεί η ΔΗΜΑΡ, ωστόσο, μετά την αποχώρησή της από την τρικομματική και το πέρασμα στην αντιπολίτευση, αρκετοί είναι εκείνοι που διακρίνουν μια προσεκτική και σταδιακή διαδικασία προσέγγισης του Φώτη Κουβέλη, θεωρητική για την ώρα, προς την πλευρά της Κουμουνδούρου.
Ο κ. Κουβέλης απαντώντας στα πολλαπλά ερωτήματα που δέχεται το τελευταίο διάστημα δεν αποκλείει την πιθανότητα να συνεργαστεί με τον ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνοντας αρχικά ότι συμφωνεί με το μοντέλο των κυβερνήσεων συνεργασίας και ευρείας συναίνεσης και συμπληρώνοντας ότι η στάση της ΔΗΜΑΡ θα καθοριστεί από το αποτέλεσμα τον διερευνητικών επαφών που θα γίνουν, αν δηλαδή οδηγήσουν σε προγραμματικές συμπτώσεις.
Οπως είχε εξηγήσει στη συνέντευξη που είχε παραχωρήσει τον περασμένο Δεκέμβριο στην «Εφ.Συν.», τέσσερις είναι οι προϋποθέσεις στήριξης από τη ΔΗΜΑΡ ενός μελλοντικού κυβερνητικού σχήματος με αριστερό προσανατολισμό: η προγραμματική σύγκλιση, η δεσμευτική προγραμματική συμφωνία προοδευτικού περιεχομένου, οι κανόνες λειτουργίας της κυβέρνησης και το πνεύμα συνεργασίας των συμμετεχόντων. Μάλιστα, έδειξε να επιθυμεί να στείλει μήνυμα στον ΣΥΡΙΖΑ, υποστηρίζοντας ότι «οι πολιτικές των κυβερνήσεων συνεργασίας δεν πρέπει να επικαθορίζονται από το πρώτο κόμμα, και μάλιστα όταν η απήχησή του είναι μειοψηφική».
Ανοιχτά υπέρ της προοπτικής συγκρότησης μια κυβέρνησης της Αριστεράς με συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ, της ΔΗΜΑΡ και, αν ήταν δυνατόν, του ΚΚΕ έχει ταχθεί ο βουλευτής Γιάννης Πανούσης, ενώ και ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Αντώνης Ρουπακιώτης φέρεται να προκρίνει την ίδια στρατηγική.
Για το ενδεχόμενο «συνάντησης» και αναζήτησης κοινού τόπου σε προγραμματικό πεδίο «με το άλλο τμήμα της Αριστεράς που θέλει τη διακυβέρνηση», εννοώντας τον ΣΥΡΙΖΑ, έχει τοποθετηθεί από το πρόσφατο συνέδριο, με κείμενο συμβολής που κατέθεσε, το Αριστερό Δίκτυο, εσωκομματική τάση της ΔΗΜΑΡ, με 26 μέλη στην Κεντρική Επιτροπή και 4 στην Εκτελεστική, ανάμεσα στα οποία είναι οι Θράσος Φωτεινός, Βαγγέλης Ζορκάδης, Χρήστος Σταυρόπουλος και Δημήτρης Λουκάς. «Να εργαστούμε για νέα κοινωνική και πολιτική πλειοψηφία», ανέφερε το κείμενο, στο οποίο ζητούνταν η ΔΗΜΑΡ να μην καταστεί «ανάχωμα» για να μην υπάρχουν προοδευτικές και αριστερές λύσεις στον τόπο.
Κάθετα αρνητική σε κυβερνητική σύμπραξη με τον ΣΥΡΙΖΑ είναι, από την άλλη πλευρά, η λεγόμενη «εκσυγχρονιστική» πτέρυγα που πίεζε την ηγεσία για συνομιλίες με το ΠΑΣΟΚ και τους «58». Στην ομάδα αυτή ανήκουν οι Σπύρος Λυκούδης, Ανδρέας Παπαδόπουλος, Γρηγόρης Ψαριανός, Ντόρα Τσικαρδάνη κ.ά.
Δημήτρης Κουκλουμπέρης