10/03/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ο Βαγγέλης παίρνει το όπλο του

Ο μονομέτωπος Βενιζέλου απέναντι στην αξιωματική αντιπολίτευση δεν αφήνει περιθώρια για τους διαύλους επικοινωνίας με τον ΣΥΡΙΖΑ που ζητούν ιστορικά στελέχη και βουλευτές.
      Pin It

Ο μονομέτωπος Βενιζέλου απέναντι στην αξιωματική αντιπολίτευση δεν αφήνει περιθώρια για τους διαύλους επικοινωνίας με τον ΣΥΡΙΖΑ που ζητούν ιστορικά στελέχη και βουλευτές

 

Του Δημήτρη Κουκλουμπέρη

 

Η στρατηγική και πολιτική ρητορεία του Ευάγγελου Βενιζέλου για τον ΣΥΡΙΖΑ δεν αφήνει το παραμικρό περιθώριο συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης έχει δομήσει την επιχειρηματολογία του με σχεδόν μονοσήμαντο τρόπο κατά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, εξαπολύοντας διαρκώς επιθέσεις με έντονα προσωπικό τόνο ή απαντώντας με οξύτητα στα πυρά που συχνά δέχεται από την Κουμουνδούρου.

 

Εξάλλου, με τα σημερινά δεδομένα, ένα ενδεχόμενο μελλοντικής συμπόρευσης των δύο κομμάτων δεν περνά ούτε ως σκέψη από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ που θεωρεί ότι η Χαριλάου Τρικούπη είναι πλήρως ταυτισμένη με τη Ν.Δ., εγκαταλείποντας κάθε στοιχείο της ιστορικής της διαδρομής στον χώρο της Κεντροαριστεράς.

 

Το μέτωπο Βενιζέλου και της πλειονότητας της ηγετικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ δεν εκφράζει πάντως το σύνολο των στελεχών του κόμματος και ένα σημαντικό μέρος της βάσης των υποστηρικτών και ψηφοφόρων.

 

Η άλλη άποψη

 

Η δεύτερη, προς το παρόν μειοψηφική, σχολή σκέψης εντός της Χαριλάου Τρικούπη υποστηρίζει ότι ο μεγάλος και διαχρονικός πολιτικός αντίπαλος του ΠΑΣΟΚ δεν είναι η Αριστερά και ο ΣΥΡΙΖΑ, με τον οποίο όντως υπάρχουν τεράστιες διαφορές, αλλά η Ν.Δ. και η εν γένει δεξιά παράταξη, με την οποία το ΠΑΣΟΚ συγκυβέρνησε για έκτακτους λόγους και όχι από επιλογή.

 

Στο πλαίσιο αυτής της αντίληψης εκφράζεται διαφωνία με την τακτική των «ερμητικά κλειστών θυρών» και τη μονόπλευρη κριτική προς το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα, που προσλαμβάνει αρκετές φορές εμμονικά χαρακτηριστικά.

 

Αντιθέτως, τα στελέχη αυτά τάσσονται υπέρ της αναπροσαρμογής της πολιτικής της Χαριλάου Τρικούπη, ώστε να ανοίξουν δίαυλοι επικοινωνίας με την Κουμουνδούρου επί ενός προγραμματικού σχεδίου όπου θα μπορούσε να προκύψει κοινό πεδίο.

 

Θεωρούν επίσης ότι αυτή η στρατηγική, είτε επιφέρει αποτελέσματα είτε όχι, είναι η μοναδική που θα αποτρέψει το επερχόμενο πολιτικό τέλος του ΠΑΣΟΚ.

 

Ενδεικτικά προς αυτή την κατεύθυνση είναι τα όσα είχε δηλώσει σε συνέντευξή του στην «Εφ. Συν.» τον Νοέμβριο του 2013 ο βουλευτής Εβρου, Γιώργος Ντόλιος, κάνοντας λόγο για «πλαίσιο επικοινωνίας του ΠΑΣΟΚ με τον ΣΥΡΙΖΑ», χαρακτηρίζοντας την ομιλία Τσίπρα στο Τέξας «σημαντικό βήμα».

 

Από τους πρώτους που είχε μιλήσει θαρραλέα για τη λείανση του εδάφους στις σχέσεις με τον ΣΥΡΙΖΑ ήταν ο Δημήτρης Ρέππας, που είχε καλέσει την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, στο συμπόσιο για την 3η του Σεπτέμβρη, να δείξει ότι η παράταξη είναι έτοιμη «για μία προοπτική σύμπραξης και με τον ΣΥΡΙΖΑ σε κυβερνητικό επίπεδο». Σε παρόμοιο μήκος κύματος κινείται ο Κώστας Σκανδαλίδης, ο οποίος ωστόσο εμφανίζεται περισσότερο επικριτικός για τον ΣΥΡΙΖΑ, πιστεύοντας ότι οι θέσεις του στην παρούσα φάση δεν επιτρέπουν κάποιας μορφής σύμπραξη.

 

«Eπαναγεφύρωση» των σχέσεων του ΠΑΣΟΚ με τις άλλες προοδευτικές δυνάμεις της Αριστεράς και της Κεντροαριστεράς προτείνει η τάση «Κίνηση των 75», την οποία αποτελούν μεταξύ άλλων οι Μιχάλης Καρχιμάκης, Παντελής Οικονόμου, Γιώργος Πεταλωτής, Γρηγόρης Νιώτης και Κατερίνα Μπατζελή, με την τελευταία να εκφράζεται δημοσίως με θετικό τρόπο για την υποψηφιότητα Τσίπρα για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

 

Στροφή προς τα αριστερά και δημιουργία «μιας ισχυρής κοινωνικής συμμαχίας» είχαν ζητήσει οι πρώην βουλευτές Χάρης Τσιόκας και Θανάσης Παπαγεωργίου, καθώς και τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής Γιάννης Αξαρλής, Ντίνα Λάζαρη, Παναγιώτης Γιακαλής, Κώστας Μαμέλης και Κώστας Πούλιος.

 

Scroll to top