Στα τελευταία 15 χρόνια, η Πολιτεία της Ουάσινγκτον πέτυχε τον υψηλότερο ρυθμό αύξησης της απασχόλησης στις ΗΠΑ, παρότι είχε ταυτόχρονα και τους υψηλότερους κατώτατους μισθούς
Του Μπάμπη Μιχάλη
Η αύξηση των κατώτερων μισθών και η προσαρμογή τους στις μεταβολές του τιμάριθμου δεν τροφοδοτούν αναγκαστικά ούτε την ανεργία ούτε τη συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας. Αντίθετα, το παράδειγμα της αμερικανικής Πολιτείας της Ουάσινγκτον δείχνει ότι οι επιπτώσεις τόσο της αύξησης των κατώτερων μισθών όσο και η σύνδεση των μισθών με τη μεταβολή του πληθωρισμού έχουν πολύ μικρές αρνητικές επιπτώσεις στην απασχόληση και πολύ θετικές για τη βελτίωση των χαμηλών εισοδημάτων και τη μείωση της φτώχειας.
Βγήκαν από τη φτώχεια
Τον Νοέμβριο του 1998 όταν οι κάτοικοι της Πολιτείας της Ουάσινγκτον ψήφιζαν υπέρ της αύξησης του κατώτατου ωρομισθίου και της σύνδεσής του με το κόστος διαβίωσης και τον τιμάριθμο, οι αντίπαλοί τους κινδυνολογούσαν ότι το μέτρο θα εξελιχθεί σε φονέα των δουλειών και της απασχόλησης. Στη δεκαπενταετία που ακολούθησε το κατώτατο ωρομίσθιο της Πολιτείας εκτοξεύθηκε στα 9,32 δολάρια – το υψηλότερο στις ΗΠΑ. Αντίθετα όμως με όσα διατυμπάνιζαν οι εχθροί του μέτρου, στο διάστημα αυτό η απασχόληση στη συγκεκριμένη Πολιτεία αυξήθηκε με μέσο ετήσιο ρυθμό 0,8%, πολύ υψηλότερο από το 0,5% που ήταν ο μέσος ρυθμός αύξησης στο σύνολο των ΗΠΑ. Στο ίδιο διάστημα, οι μισθοδοσίες στα εστιατόρια και τα μπαρ της Πολιτείας -που παρουσιάζονταν ως ιδιαίτερα ευάλωτες στο υψηλότερο μισθολογικό κόστος- αυξήθηκαν κατά 21%, ενώ τα στοιχεία του αμερικανικού υπουργείου Εργασίας έδειξαν ότι σε ξενοδοχεία, εστιατόρια και επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου -οι ιδιοκτήτες των οποίων είχαν πολεμήσει το μέτρο στο δημοψήφισμα του 1998- η απασχόληση αυξήθηκε. Χιλιάδες κάτοικοι της Πολιτείας βγήκαν από τη φτώχεια χάρη σε αυτό το μέτρο.
Η συζήτηση και η σύγκρουση επαναλαμβάνονται τους τελευταίους μήνες σε ομοσπονδιακό επίπεδο, με τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα να ηγείται εκστρατείας για την αύξηση του ύψους 7,25 δολαρίων ομοσπονδιακού ωρομίσθιου στα 10,10 δολάρια. Η Γερουσία συζητά το μέτρο στις 24 Μαρτίου. Οι αντίπαλοί του όμως συνεχίζουν να προβάλλουν τα ίδια επιχειρήματα, κινδυνολογώντας ότι η αύξηση του κατώτατου μισθού θα ζημιώσει αυτούς που έχει στόχο να βοηθήσει, περικόπτοντας θέσεις εργασίας από τους εργαζομένους που έχουν χαμηλές δεξιότητες.
Το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κογκρέσου εκτιμά ότι η αύξηση του κατώτατου ωρομισθίου στα 10,10 δολάρια θα μειώσει την απασχόληση στις ΗΠΑ κατά 500 χιλιάδες εργαζομένους ή περίπου 0,3%. Στο ίδιο διάστημα όμως η αύξηση αυτή θα βγάλει από τη φτώχεια 900 χιλιάδες Αμερικανούς και θα προσθέσει στα εισοδήματα των χαμηλόμισθων συνολικά 31 δισ. δολάρια. Επίσης θα μειώσει την κρατική δαπάνη για κουπόνια σίτισης κατά 6% περίπου ή 4,6 δισ. δολάρια ετησίως.