10/03/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΕΜΕΙΣ ΚΑΙ ΑΥΤΑ

      Pin It

Της Αλλοπάρ*

 

Μετά από δύο-τρία κρούσματα που παρουσιάστηκαν τελευταία, αποφασίσαμε, ως αγέλη, να σας ενημερώσουμε για τη λύσσα, αυτή τη φοβερή ασθένεια που μεταδίδεται στα κατοικίδια (σκύλους, γάτες) από άγρια ζώα (αλεπούδες, νυχτερίδες κ.λπ.), προσβάλλει το κεντρικό νευρικό σύστημά τους και προκαλεί τον θάνατο. Πρόκειται για μια απ΄ τις ασθένειες από τις οποίες πιστεύαμε, γενικά, ότι είχαμε ξεμπερδέψει, και οι οποίες, δυστυχώς, για διάφορους λόγους επέστρεψαν.

 

Η λύσσα… ζούσε και βασίλευε -και ταλαιπωρούσε ζώα και ανθρώπους- μέχρι και τη δεκαετία του 1950. Τότε άρχισε μια συστηματική εκστρατεία εμβολιασμού (προληπτικού) όλων των μικρών ζώων, κυρίως σκύλων -κυνηγόσκυλων, τσοπανόσκυλων, σκύλων συντροφιάς. Και η ασθένεια νικήθηκε μέσα σε 20-30 χρόνια. Ετσι πιστέψαμε και χαλαρώσαμε, ξεχάσαμε τους εμβολιασμούς για λύσσα -ποια λύσσα; Και αυτή επέστρεψε.

 

Για τη σφαιρική, αναλυτική και υπεύθυνη ενημέρωσή σας, κυρίες και κύριοι, ζητήσαμε τη βοήθειά μιας έμπειρης κτηνιάτρου, της κυρίας Ντίνας Μπελτέκου, προέδρου του Συνδέσμου Κτηνιάτρων Μικρών Ζώων του Νομού Αττικής. Διαβάστε το κείμενό της (στις πλαϊνές στήλες) και ακολουθήστε τις συμβουλές της. Κυρίως, όμως, εμβολιάστε τα ζωάκια σας και, ει δυνατόν, τα αδεσποτάκια της γειτονιάς σας. Αν η κατεστραμμένη (από Κατοχή και Εμφύλιο) Ελλάδα του 1950 κατάφερε να εξαφανίσει τη λύσσα, για τη σημερινή Ελλάδα αυτό είναι παιχνιδάκι!

* Η Αλλοπάρ είναι σκύλα, πανέμορφη και θεότρελη, αλλά κυρίως υπεύθυνη αρχηγίνα αγέλης. Επειδή στον Μαραθώνα υπάρχουν και αλεπούδες και νυχτερίδες αποφάσισε να φέρει τον γιατρό να εμβολιάσει τα 5-6 αδεσποτάκια της περιοχής μας. Ετσι, για να ΄χει το κεφάλι της ήσυχο.

 

Scroll to top